5 groepen suikerbommen die je beter kunt vermijden bij diabetes 2
Suikerbommen zijn veel te koop in de winkel. Suikerbommen zijn ongezond, vooral voor mensen met diabetes type 2. Daarom geef ik je 5 groepen suikerbommen om te vermijden.
Diabetes type 2 is suikerziekte
Bij mensen met diabetes type 2 is de suikerhuishouding van het lichaam niet optimaal. Door veel en vaak suiker te eten kun je dat verergeren. Door de grootste suikerbommen weg te laten, help je het lichaam om gezonder te worden.
Suiker is ook niet gezond voor gezonde mensen
Volgens de WHO is 25 gram het maximale wat een gezond mens per dag aan suiker mag eten. Met een groot glas sinaasappelsap (250ml) zit je al aan de max van de dag. Dan is er geen ruimte meer voor suiker in de thee, frietsaus (verborgen suiker) of een koekje.
Dit is een artikel voor beginners. De meer ervaren volgers van mijn artikelen kijken niet alleen naar de suikers, maar ook naar de totale koolhydraten en zelfs naar vezels. Omdat alle begin moeilijk is, start ik puur met de grootste suikerbommen. Daar is al veel gezondheidswinst te halen. Sterker nog, er zijn mensen die spontaan overgewicht verliezen door alleen al deze suikerbommen achterwege te laten.
Suikerbom nummer 1: suiker
Een inkoppertje. Vermijd suiker en producten waarvan de eerste twee ingrediënten op het etiket suiker weergeven. Let dan op de volgende namen:
- kristalsuiker
- poedersuiker
- rietsuiker
- basterdsuiker
- dextrose
- glucosestroop
Lees eens een week lang alle etiketten van voeding die je tegenkomt en kijk of er in het schap alternatieven zijn met minder suiker of zonder suiker. Koekjes variëren van 8% suiker tot 55% suiker en meer als ik denk aan schuimkoekjes als meringue, macarons of batons. De ultieme tip: vervang het koekje bij de koffie door een paar walnoten.
Suikerbom nummer 2: zuurtjes en snoepjes
Zuurtjes en pepermuntjes zijn bijna puur suiker. Dat geeft ze de harde structuur. Een pepermuntje bestaat voor 99% uit suiker. En dan niet alleen de harde snoepjes, ook de dropjes en de chocolade.
- pepermunt
- zuurtjes
- marshmallows
- spekkies
- noga
- drop
- kauwgom met suiker
- bonbon
- toffee
- chocolade
Op de foto: gummiberen met ongeveer 55% suiker
Je kunt op zoek gaan naar snoepjes met minder suiker, maar soms noemen ze de suiker dan anders en andere momenten vervangen ze het door zoetstof. En daar val je ook niet van af.
Overweeg eens of je dat snoepje achterwege kunt laten of neem een stuk fruit of wat nootjes. Dan krijg je ook wat vezels binnen die gezond zijn en diabetes helpen te verlagen.
Suikerbom nummer 3: zoet broodbeleg
Vruchtenhagel bestaat voor 98 procent uit suiker. Andere suikerrijk broodbeleg:
- chocolade hagelslag
- jam
- chocopasta
- chocoladehazelnootpasta
Zoek je een alternatief, eet dan lekker hartig broodbeleg of kijk bij de vele notenpasta’s zoals pindakaas, gemengde notenpasta, tahin en cashewpasta. Liefst zonder de toegevoegde suiker. Of maak zelf chocoladehazelnootpasta.
Suikerbom nummer 4: siropen en stropen
Ahornsiroop bevat 89% suikers, een gezond alternatief voor suiker is het dus niet.
- ahornsiroop
- limonadesiroop, aanmaaklimonade
- keukenstroop
- diksap (bevat 70 tot 88% suiker)
- honing
Probeer de stropen af te wennen. Water smaakt prima met wat vers fruit erin en tegenwoordig zijn er ook waterflessen speciaal gemaakt voor fruitwater. Ook pannenkoeken smaken heerlijk met fruit in plaats van stroop. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere appelpannenkoek.
Suikerbom nummer 5: koffiecreamer
In naam zegt het creamer, maar wat je vooral doet is je koffie zoeter maken met 55% suiker.
Wil je een romig kopje koffie, doe er dan room in. De ongeslagen slagroom is daar goed voor geschikt. Bij alle andere flesjes en potjes zou ik goed opletten hoeveel suiker er volgens de analyse in zit. Zo bevat magere koffiemelk 10% suiker, volle koffiemelk 9,5% en koffieroom 3,5%. Dan zou ik duidelijk kiezen voor de koffieroom.
Afvallen zonder de suikerbommen
Ik heb nu al meerdere personen gesproken die het moeilijk vinden om op dieet te gaan of een dieet vol te houden. En toch zie je ze afvallen omdat ze een of twee dingen anders doen. Als ik dan doorvraag dan is het simpele antwoord: geen koek en geen snoep meer.
Zo simpel kan het zijn. Laat deze top 5 aan suikerbommen staan en je hebt de eerste makkelijke stappen naar een gezonder gewicht en een betere suikerhuishouding al gezet.
Eigenlijk allemaal heel logisch, maar goed om het nog eens op een rijtje te hebben.
Dank voor je reactie. Ja, rijtjes maken het wel overzichtelijk.
Heldere informatie over het gebruik van suiker! Met de alternatieven die jij noemt moet het toch niet zo moeilijk zijn om het suikergebruik te verminderen. Ik ben er al zo aan gewend om weinig suiker binnen te krijgen, dat je mij niet blij kunt maken met een zak snoep. Maar omdat ik nu mijn stem kwijt ben, heb ik wel een zak honingdrop gekocht om de keel te smeren. Keeltabletten van de drogist kun je ook niet onbeperkt gebruiken. 🙂
Dank je wel voor jouw reactie. En beterschap gewenst.
Er zijn ook van die kleine dropjes, ter grootte van pottertjes, bij de HEMA te koop en natuurvoedingswinkels. Soort van laurierdrop waar je heel lang mee kunt doen en die ook de keel smeren.
En tussendoor helpt wellicht een glas kruidenthee, waarover ik eerder schreef https://diabetesvrijleven.nl/hoesten-zonder-hoestsiroop/ Ik hoop dat je snel herstelt.
Toch weer een eye-opener Marian! Ik wist niet dat er in koffiecreamer zoveel suiker zit. Ik doe meestal volle melk in de koffie, gewone verse volle melk. Van snoep en koek hou ik niet zo, wel van chocola. En van karamels, maar omdat ik die zo onweerstaanbaar vind koop ik ze nooit :-).
Dat is een heel goede tip voor de andere lezers: als je het zo onweerstaandbaar vind, niet kopen. En dan bijvoorbeeld eenmaal per jaar je laten trakteren op een paar. Dan blijft het ook een feestje.
Helder artikel. Handige en duidelijke tips om je inname van suiker direkt al te verminderen.
Lijstje op de koelkast of keukenkastjes plakken
[…] anders. Heb je bijna diabetes 2 of nog maar 1 of 2 tabletjes dan zou je met de bovenstaande tips al heel ver kunnen komen. Heb je meer dan 10kg overgewicht of zit je al aan strengere medicatie, dan is er meer […]
Betreft het suikergehalte van koffiemelk
Ik gebruik Balance van Friesche Vlag hierin zit 4.6gram suiker per 100ml.
Heel goed dat je zelf etiketten blijft lezen. Fabrikanten passen regelmatig hun producten aan, dus kun je ineens een koffiemelk tegenkomen die minder koolhydraten bevat. Dank je wel voor het delen.
Overzichtelijk. Maar wat ik mis in veel artikelen wat als je prediabetisch bent en je hebt ondergewicht en moet aankomen. Zijn er dan dingen anders, kan dan meer?
Hallo Sheila,
Prediabetes zit tussen gezond en diabetes 2 in. Alles wat gezonde mensen moeten vermijden (zie bijvoorbeeld de Schijf van Vijf voor suiker, witbrood en bewerkte producten) geldt dan zeker ook voor jou.
Je kunt er een stap bovenop doen en je houden aan de adviezen voor mensen met diabetes type 2, zodat je al in een vroeg stadium je prediabetes terug kunt draaien en weer een gezonde suikerhuishouding krijgt. Wat je dan kunt doen, is de online cursus volgen die op deze website wordt aangeboden. Daarin komen steeds de gezondere en minder gezondere keuzes aan bod, met tips en bijbehorende recepten.
Aankomen kun je het beste door voeding te eten waar jouw bloedsuiker niet van gaat stijgen. Dus geen witbrood, brood met jam en kaasstengels, maar als je kiest voor granen: volkorenbrood met pindakaas of walnotenpasta (zelf maken, recept zit in de cursus). Voldoende eiwitten bij jouw lichaamslengte en vet uit natuurlijke bronnen zoals vette vis, noten en olijven. En natuurlijk ruim groenten.
Bij prediabetes werkt bepaalde vormen van Intermittent Fasting goed, maar dat ligt helemaal aan jouw verdere gezondheid, dus daarvoor zou ik een persoonlijk advies aanraden bij Marion (zie de contactgegevens). Zij kan jouw ook voorzien van een advies voor het aantal eiwitten dat bij jouw lichaamslengte hoort.
Succes!
Heel veel dank voor deze snelle reactie. Ik zou graag de online cursus volgen en ook advies krijgen van Marion. Maar zie haar gegevens niet (zo snel) en ook niet waar ik me voor de cursus kan opgeven…. Kun je daar nog bij helpen. Bedankt!
Helemaal onderaan de pagina, staan de gegevens van Marion:
Contact
marion.gulpers@diabetesvrijleven.nl
0655 988 689
KvK 34180385
Adresgegevens
Marion Gulpers
Praktijkadres: MOC gebouw
Lindenlaan 75 – 3e etage k 304
1185 LC Amstelveen
De link naar de cursus
https://diabetesvrijleven.nl/aanbod/cursus-diabetesvrij-leven/
klik daar op Aanmelden.
Succes!