Speels naar minder diabetes 2

Diabetes type 2 verminderen was nog nooit zo leuk
- en gezond -

Marian Bosma

Ik ben Marian Bosma, bioloog

Na mijn 40ste verjaardag, werd ik steeds een beetje zwaarder. Afvallen door minder te eten lukte niet, dan krijg ik trek. Afvallen door anders eten, dat lukte wel. Ik ben 10 kilo afgevallen zonder trek en na tien jaar ben ik nog steeds op gewicht.

Als bioloog ben in de boeken gedoken en zag dat er veel wetenschappelijke onderbouwing is voor anders eten bij diabetes type 2. Ik las dat als mensen met diabetes type 2 anders gaan eten, ze betere bloedsuikerwaarden kunnen krijgen, dat ze bij controles bij de arts medicatie mogen afbouwen en velen zelfs geheel medicatievrij worden. Dat moet iedereen weten vond ik, daarom schreef ik de online cursus Diabetesvrij leven, voor mensen met prediabetes en mensen die voor hun diabetes tabletmedicatie gebruiken die geen hypo's veroorzaakt.

Ben je nog niet toe aan een grote leefstijl-verandering of heb je al gekozen voor een leefstijl-verandering en werkt na een bepaalde tijd niet meer, kies dan voor dit speelse intermezzo: De variatie uitdaging.

De variatie uitdaging

100

De uitdaging is om 100 verschillende voedingsmiddelen te eten. Een appel telt als 1, een handvol pinda's telt als 1, maar als je al pinda's op je lijst hebt gezet, dan mag je pindakaas niet ook nog tellen. Je mag het wel eten, maar niet meetellen.

Vertrouwde recepten

Je kookt zoals je gewend bent, met de ingrediënten die je gewend bent en met jouw eigen recepten. Pas als blijkt dat je de 100 niet gaat halen, zul je creatief moeten worden. Daarom heb ik er vele tips bij gedaan, om jouw creativiteit te stimuleren. Bijvoorbeeld te denken aan een gerecht dat je niet zo vaak maakt, maar wel andere ingrediënten gebruikt.

Wedstrijdje?

Je kunt de uitdaging met jezelf aangaan en kijken in hoeveel dagen je de 100 bereikt, je kunt het ook met familie of vrienden spelen en zien wat zij op tafel zetten. Vooral als je dagelijks elkaars scorelijst (online) deelt, kun je geïnspireerd raken voor andere ingrediënten.

Je kunt het ook gebruiken als je eten afhaalt of als je bezoek krijgt.

Geschikt voor iedereen

 • Voor gezonde mensen
 • Voor kinderen, volwassenen en senioren
 • Voor mensen met dieet-voorschriften of een bepaalde leefstijl, is deze uitdaging prima binnen de regels van hun voorschrift te volgen.
  Bijvoorbeeld ook met koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm kun je ruim met groenten en kruiden variëren.

 

Als je aan de variatie uitdaging meedoet

Focus op variatie

Dit helpt jou aan de nodige vezels en vitaminen die het lichaam nodig heeft om diabetes type 2 te kunnen verminderen. Meer vezels in de voeding geeft meer verzadiging én zorgt voor een betere darmflora.

 

Gezellig leren van elkaar

Doe de uitdaging in wedstrijdverband met vrienden of familie en zie wat de anderen eten. Haal inspiratie uit elkaars lijst en deel recepten.

Focus op gezonde keuzes

Pepernoten, speculaasbrokken of gevulde speculaas is allemaal koek en telt maar 1x mee. Van de echte noten mag je elke soort noot tellen, van hazelnoot, amandel tot walnoot en pecannoot. Die gezonde keuzes tikken snel aan.

Kostenbesparend

In de tips ga je op zoek naar wat er al in huis is. Je maakt geen extra kosten door voeding te kopen die je maar een keer gebruikt. We gaan tot achterin de voorraadkast.

Dit krijg je

Blok 1

 • Uitleg over de uitdaging
 • Uitleg over de uitdaging voor gevorderden
 • Uitleg over solo en wedstrijdvorm

Blok 2

 • Variatie met fruit
 • Variatie met groenten
 • Variatie met kruiden en specerijen
 • Variatie met vlees, vis en gevogelte
 • Variatie met eieren
 • Variatie met noten, pitten en zaden

Blok 3

 • Inspiratie uit vijf verschillende bronnen bij jou in huis
  (we gaan tot achterin jouw voorraadkast)

Blok 4

 • Hoe je de variatie in de toekomst kunt inzetten om blijvend de focus op variatie te houden of om de knop om te zetten naar gezondere variatie.

Bonus

Start in december 2020 en ik beoordeel gratis jouw ingevulde scorelijst.

Je krijgt advies op maat om jouw diabetes type 2 effectief te verminderen.

Heb je geen diabetes type 2, dan krijg je advies op maat om langdurig gezond te blijven.

Wat zou het je waard zijn?

⇒  Heb je beginnende diabetes (nog zonder medicatie) of hoog risico op diabetes type 2? Als je zowel de uitdaging als de uitdaging voor gevorderden speelt, kan het zijn dat jouw lichaam zo goed daarop reageert, dat het risico op diabetes type 2 daalt en medicatie niet nodig is.

⇒  Voor mensen met diabetes type 2 die gekozen hebben voor een dieet-voorschrift of leefstijl om de diabetes om te keren, kan deze uitdaging de puntjes op de i zetten, waardoor je effectiever met jouw leefstijl aan de slag kunt.

⇒  Voor mensen die willen afvallen en een methode hebben gekozen die na enige tijd niet meer werkt, die 'op een plateau zitten' kan dit net dat duwtje in de goede richting zijn om weer snelheid in het afvallen te krijgen.

Meer gezondheid, op een speelse manier. Dat is het waard!

Begin daarom vandaag met jouw Variatie uitdaging voor € 17,-

Variatie - garantie

De Variatie uitdaging heb ik geschreven met mijn rijke kennis over voeding en diabetes type 2. De variatie uitdaging is ook toe te passen als je een van de volgende dieetvoorschriften volgt: histamine beperkt, fructose beperkt, FODMAP, lactosevrij, glutenvrij, Grip op koolhydraten, vegan, koolhydraatarm, ketogeen, koolhydraatbeperkt.
Als blijkt dat in de uitdaging te weinig variatie voor jou zit, beloof ik die variatie aan te brengen op basis van jouw dieet-voorschrift. Neem in dat geval per e-mail contact met mij op.