Een overzichtelijk, zacht en uitgerust 2017

Ik wens jou het beste voor 2017: dat je aan een leuk jaar mag werken in alle rust.

De eerste werkdag in 2017 en ik ging al weer te hard van stapel

Dit zou een kort en eenvoudig blog worden over de doelen voor 2017. Ach en dan ook nog in vijf delen, zodat je wat te lezen hebt en natuurlijk aantrekkelijk en goed onderbouwd. Met daarbij de vertaling van doelen naar dagelijkse acties voor een optimaal effect. Het is immers mijn missie om dit jaar veel mensen te helpen om diabetes te verminderen en wat beter dan een blog waarmee je daarvoor al wat gereedschap in handen geeft.

En toen kwam het leven tussendoor: een kat met natte poten, een telefoontje, drie afspraken, een klus die ik afgelopen weekend had willen doen en toen was de energie op.

Herken je dat? Grootse plannen en geen energie om ze uit te voeren?

Dat is bij mij zo vandaag. Tegelijkertijd kwamen de nieuwjaarswensen binnen:

Een uitgerust jaar van Marijke.

Een zacht jaar van Ellen.

Een overzichtelijk jaar van Karin.

En ze hebben gelijk. Goed uitgerust met een rustige blik de activiteiten overziend, kom je veel verder.

Dus gooide ik de acties aan de kant, ruimte voor rust

Daarom geen artikel over uitdagende doelen, haalbare acties en vooral hoe je op de weg blijft. Vandaag is er ook ruimte voor rust.

Hoe staat het met jouw balans voor rust?

Heb je de afgelopen dagen voldoende binnen gezeten en is het tijd om een eindje te wandelen, de stoep te vegen of de ramen te lappen? Doe het vooral. Het kan heerlijk ontspannen om met één ding bezig te zijn.

Heb je je hoofd vol plannen en weet je nog niet hoe je dat allemaal in één jaar gepropt gaat krijgen? Doe dan eens niets. Helemaal niets. Geef jezelf de ruimte. Ga geen afleiding zoeken met spelletjes maar doe echt niets.

Voor de een is dat liggend op de bank, met kussen en dekentje, de gedachten laten komen en gaan. Net zolang tot het stil wordt. Voor de ander is dat in meditatiehouding bewust lettend op de ademhaling, net zolang tot het stil wordt in je hoofd. Voor weer een ander is dat een begeleide meditatie tot het stil wordt.

Ik sprak laatst een wijs ondernemer

Hij heeft zijn sporen al verdiend met zijn bedrijf, dus vroeg ik hem hoe hij dat deed, al zijn plannen verwezenlijken, terwijl er maar 24 uur in een dag zitten en de gemiddelde mens ook nog wil slapen.

Hij gaf aan dat hij mediteerde bij aanvang van de dag. En dat daaruit vaak een helder beeld kwam wat zijn acties voor die dag zijn. Ik weet uit ervaring dat het ook op die manier werkt. Even een momentje rust aan het begin van de dag, om ruimte te krijgen voor wat er moet gebeuren.

Wijsheid is een stap verder dan kennis

Bij kennis weet je het, bij wijsheid doe je er wat mee.

Ik ga met zijn tip aan de slag. Ik neem de ruimte dit jaar om met een open blik aan het werk te gaan.

Waarvoor maak jij ruimte dit jaar?

 

Share Button

2 reacties

  1. Tineke op 2 januari 2017 om 17:47

    Wat je beschrijft in deze blog is heel herkenbaar. Meditatie is voor mij al heel lang de beste manier om de werkdag te beginnen. Soms komen dan ook spontaan actiepunten voor de dag of ideeën naar boven, maar het is ook goed als de gedachtenstroom even stilvalt. En ja, te veel tegelijk willen doen en te weinig tijd nemen voor ontspanning zijn valkuilen. Ik weet het en maak bewust tijd voor sporten, wandelen of rustig lunchen en dat bevalt me goed.

  2. Monique op 4 januari 2017 om 19:59

    Ik herken dit thema vanuit het timemanagement. En dan met name dat van de Benedictijnen. Zij bouwen hun dag zo op dat er gedurende de dag steeds momenten van rust zijn, meditatieve momenten in de vorm van gebed en/of kerkdiensten. Heeft je dag een dergelijke herkenbare opbouw (werk, rust, goede voeding), die jij in je blog ook beschrijft, dan levert je dat rust op en je bereikt nog meer ook!

Laat een reactie achter