Bijwerking van de Metformine of een B12 tekort?

Heb je last van de bijwerking van de Metformine of een B12 tekort? Ze lijken sterk op elkaar, maar Metformine kan ook een vitamine B12 tekort veroorzaken.

De bijwerkingen van Metformine

Ik raadpleegde het Farmacotherapeutisch kompas voor de bijwerkingen van Metformine en zag deze lijst:

  • diarree
  • verlies van eetlust
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • smaakstoornissen
  • afname van vitamine B12 resorptie

Veel mensen hebben geen bijwerkingen van de Metformine, maar een kleiner deel van de mensen herkent zich hier wel in.

Die laatste bijwerking viel me op en op de website van de Maag lever darm stichting kwam ik de symptomen van B12 tekort tegen.

De symptomen van B12 tekort

  • bleek zien
  • slap en moe gevoel
  • licht in het hoofd
  • gebrek aan eetlust
  • pijnlijke, branderige tong
  • gewichtsverlies
  • diarree

en bij langer gebruik:

  • tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten
  • zwaar gevoel in handen en voeten
  • moeilijkheden met lopen
  • coördinatieproblemen
  • psychische stoornissen

Die bijwerkingen lijken wel heel erg op een vitamine B12 tekort

Ik zie symptomen die horen bij ouderdom (coördinatieproblemen, moeite met lopen, psychische stoornissen), ik zie symptomen die horen bij een niet goed geregelde diabetes (tintelingen in handen en voeten, zwaar gevoel in handen en voeten), ik zie symptomen die lijken op de bijwerking van Metformine (diarree, verlies eetlust, licht in het hoofd, duizelig). Dat was voor mij een alarmbel en een reden om dit blog te schrijven.

Vitamine B12 tekort komt redelijk vaak voor

Vijf tot tien procent van de Nederlanders heeft een vitamine B12 tekort en dat neemt toe met de leeftijd, want bij 65 jaar en ouder is dat al 25%. In de groep 65 jaar een ouder zitten ook de meeste mensen met diabetes type 2.

Bij een langdurig gebruik van Metformine, bijvoorbeeld meer dan 10 jaar, is een duidelijke relatie te zien tussen Metformine gebruik en vitamine B12 tekort.

Wat mij daaraan het meest opvalt, is dat de symptomen van het B12 tekort lijken op de symptomen van ouder worden (vermoeidheid, duizeligheid) en op de symptomen van een van de meest voorgeschreven middelen bij diabetes type 2: Metformine.

Het gevaar is een niet ontdekt vitamine B12 tekort

Juist doordat de symptomen van een B12 tekort niet opvallen binnen de het ziektebeeld van diabetes en de bijwerkingen van Metformine, is het van belang om te screenen op B12 tekort. Dit kan via de huisarts of praktijkondersteuner waar je onder behandeling bent, het gaat om een bloedonderzoek. Belangrijk is dat het bloedonderzoek plaatsvind, zonder dat je al vitamine B12 tabletten bent gaan gebruiken.

Verder lezen over B12 en diabetes type 2

Er is een relatie tussen het B12 tekort en de duur van het Metformine gebruik en ook de dosering van het Metformine gebruik. Hoe langer gebruikt en hoe hoger de dosering, des te groter (de kans op) vitamine B12 tekort. Aanvullend onderzoek is echter nodig, want het kan zijn dat in het bloed de vitamine B12 levels laag zijn, maar dat dat op celniveau niet waar is. Extra onderzoeken zijn aan te bevelen voordat wordt overgegaan op vitamine B12 behandeling. Een van de vervolgonderzoeken zou het homocysteine gehalte kunnen zijn, verhoogde waarden daarvan is zeker een indicator dat het niet goed gaat.

Gelukkig kan de behandeling met vitamine B12 (injecties of tabletten) het tekort weer ongedaan maken.

Ben je de Metformine beu?

Er zijn oplossingen om een meer stabiele bloedsuiker te krijgen, zodat je minder Metformine nodig hebt en zelfs helemaal zonder Metformine kunt. Lees hiervoor mijn andere blogs over het verminderen van diabetes type 2 of bel me voor informatie. Mijn contactgegevens staan onderaan de pagina.

Share Button

3 reacties

  1. Thea Heijerman op 19 oktober 2016 om 23:18

    Heel herkenbaar om dit te lezen. Sinds 2 jaar heb ik diabetes 2 en begon met metformine. Na ruim een jaar ontdekte ik dat ik al een poos diarree had met bijbehorende klachten. Inmiddels ben ik i.o.v.de diabeetverpleegkundige overgestapt naar tolbutamide. Wat een opluchting!

  2. Harold op 29 april 2019 om 18:57

    Ik slik 2000mg Metformine al 10 jaar maar lees stukken over afbraak van b12 mijn.b12 staat op.135 de arst vondt dat goed maar lees aders heb veel.symtomen die over 1.komen met mijn symtomen vraag is is.mijn waarde hoog genoeg ?

    • Marian op 30 april 2019 om 11:27

      De waarde zit aan de lage kant. Aangezien er ook sprake is van symptomen, zou de volgende regel uit de NHG standaard van toepassing zijn:
      “Bij een vitamine-B12-spiegel lager dan 148 pmol/l en klinische verschijnselen bestaat de behandeling uit 1000 microg vitamine B12 oraal per dag.”

      Mijn advies: Terug gaan naar de arts, aangeven welke symptomen je herkent en daarbij vermelden dat met deze waarde de NHG standaard wel behandeling met vitamine B12 adviseert.
      Nuance: Je kunt geen behandeling afdwingen, maar geef de arts gelegenheid om aan te geven waarom hij niet zou willen behandelen.

      https://www.henw.org/artikelen/nhg-standpunt-diagnostiek-van-vitamine-b12-deficientie

      Succes met het gesprek.

Laat een reactie achter