Blindheid door diabetes type 2 is te voorkomen

Blindheid kan worden veroorzaakt door diabetes type 2. En blindheid heeft een groot effect op de kwaliteit van leven van een diabeet. Daarom is voorkomen van oogproblemen juist bij diabetes 2 zo belangrijk.

Wazig zien door stijgende of dalende bloedsuikers

De eerste oorzaak van wazig zien kan zijn dat in een vrij korte periode van een paar weken de bloedsuikerwaarde snel stijgt of daalt. De glucose uit het bloed druppelt maar langzaam door in het oogbolvocht, waardoor die een andere osmotische waarde heeft dan het bloed. Dat zorgt ervoor dat de bol van vorm verandert en je niet meer scherp ziet.

Dit effect treedt bijvoorbeeld op als de bloedsuikerwaarden snel stijgen. Dat is voor de huisarts een reden om bij mensen die geen diabetes hadden ook even de bloedsuiker te controleren om te zien of iemand diabetes ontwikkeld heeft.

Gelukkig gaat dit effect ook weer weg, als de bloedsuikerwaarden langere tijd stabiel zijn. Daarom is het belangrijk om diabetes te voorkomen of te zorgen dat de bloedsuikerwaarden stabiel blijven door medicatie en/of voeding.

Van wazig zien tot blindheid, diabetische retinopathie

Een andere vorm van wazig zien kan tot blindheid leiden en dat is diabetische retinopathie. Een hele mond vol. Als ik het in stukjes hak:

  • Diabetische zegt dat het optreedt bij diabetes, zowel bij type 1 als type 2.
  • Retino verwijst naar retina, dat is het netvlies van het oog.
  • Pathie staat voor ziekte, afwijking, aandoening.

Dus diabetische retinopathie zijn de afwijkingen aan het netvlies veroorzaakt door diabetes.

Dit kan optreden van de milde vorm: pas na 20 jaar zijn er vlekjes zichtbaar op het netvlies en de diabeet heeft daar nog geen last van met het zien. En in de meest progressieve vorm of bij langdurige diabetes als blindheid.

De nadelen van diabetes verergeren door blindheid

Als je steeds slechter kunt zien, mag je op een gegeven moment geen auto meer rijden. Dan wordt het lastiger om familie, vrienden of zelfs het ziekenhuis te bezoeken. Als je nog werkt, zal dat in het begin nog kunnen met behulp van hulpmiddelen, maar na verloop van tijd zul je mogelijk je werk moeten neerleggen.

Met een slecht zicht, is de kans op vallen groter. Juist bij ouderen geeft dan grotere kans op stevige botbreuken, zoals een gebroken heup. En vaak genezen wonden bij mensen met diabetes minder goed.

Ook wordt het zelfstandig blijven wonen, zelf koken en je medicijnen regelen steeds lastiger.

En niet vaak benoemd, maar zeker van belang: als je zicht minder is, heb je een grotere kans op depressie. En daar kan ik me wat bij voorstellen, met die grotere afhankelijkheid van anderen.

Maar wat gebeurt er dan in het oog, als je diabetes hebt?

In het oog versuikeren de bloedvaatjes in het netvlies

Die versuikerde bloedvaatjes raken daardoor makkelijk een beetje lek. Ze lekken bijvoorbeeld wat vet of bloed dat in vlekjes achterblijft en het zicht vermindert. De bloedvaten gaan soms ook nieuwe bloedvaatjes maken omdat de zuurstof niet op de goede plekken in het oog terecht komt. En die nieuwe bloedvaatjes zijn vaak slecht van vorm, wolkig en belemmeren daardoor nog meer het zicht.

De oogarts kan hier wel iets aan doen, als er tijdig op gecontroleerd wordt. Daarom zit er bij de diabetescontrole vaak ook een oogfoto, waarop de oogarts kan controleren of die kleine bloedvaatjes nog goed zijn. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk zoals laseren. Snelle controle van jouw ogen, met praktische tijden voor een afspraak? Overleg eens met de optometrist of hij diezelfde controle kan uitvoeren.

Voorkomen is beter dan genezen

En een stuk goedkoper ook. Niet alleen voor de totale zorg, maar ook voor het financiële eigen risico van de patiënt.

En diabetes 2 is te voorkomen. Zelfs is diabetes type 2 te verminderen, zo ver dat je geen medicatie meer nodig hebt. Diabetesvrij leven kan jou daar bij helpen. Met een online cursus en recepten of met persoonlijke begeleiding op maat gemaakt, vooral bij mensen die al meer gebruiken dan alleen Metformine. Want ik houd rekening met de gezondheid van de diabeet. Een eenmaal ingezette diabetische retinopathie kan namelijk verergeren als je plotseling de leefstijl verandert. Daarom ga ik eerst voor het borgen en bevorderen van de gezondheid en pas daarna stapsgewijs de diabetes verminderen.

Help slechtziendheid en blindheid in Nederland door diabetes 2 te voorkomen. Attendeer mensen met diabetes 2 op de mogelijkheid dat ze gezonder kunnen worden en daardoor nog lang zelfstandig en mobiel van hun leven kunnen genieten.

Share Button

1 reactie

  1. […] Als de bloedsuikerwaarden hoger zijn dan de behandelaar het graag ziet, kan een plotselinge daling in bloedsuikers de al bestaande retinopathie verergeren. In andere woorden: je zou er snel blijvende oogschade van kunnen krijgen. Zie ook het blog van vorige week over retinopathie bij diabetes 2. […]

Laat een reactie achter