Bruin vet in je lichaam is gezonder

Bruin vet in je lichaam is een actief soort vet, het witte vet is vooral als vetopslag is bedoeld. Wil je van je witte vet af, kweek dan het bruine.

Wit vet is het vetweefsel

Dit is de opslag van extra energie: vet. Het is aan de buitenkant van ons lichaam duidelijk zichtbaar. Als je dikker wordt, groei je vaak in vetweefsel, als je afslankt verdwijnt dit witte vetweefsel. Zit het vet voornamelijk aan de buitenkant, dan is het een mooie isolatielaag tegen de koude. Zit het vet voornamelijk rond de organen, dan zal het eerder problemen veroorzaken als diabetes, hart- en vaatziekten.

Bruin vet is een warmtebron

Het is een actiever weefsel dat warmte produceert en dat je vooral bij slanke mensen aantreft.

Het grappige is, dat als wit vet verdwijnt er bruin vet ontstaat. Dat je door bruin vet te kweken wit vet kunt laten verdwijnen. En dat is fijn als je wat gewicht wilt verliezen en minder vet rond de organen wilt hebben.

Kweek bruin vet om af te slanken

De belangrijkste functie van bruin vet is warmte produceren. Daarom hebben baby’s vooral bruin vet, om zichzelf warm te houden omdat rillen nog niet zo goed bij hen werkt. Ook bij Canadese houthakkers wordt relatief veel bruin vet aangetroffen.

Beweeg in de koude

Terwijl ik dit schrijf hebben we net een van de eerste nachtvorsten gehad in deze herfst. Het is dus best frisjes buiten. Dit is het moment om buiten te bewegen. Fietsen, wandelen, werken in de tuin, honden uitlaten, het maakt allemaal niet uit, als het maar in de koude is. Kleed jezelf niet zo warm dat je moet gaan zweten, maar luchtig genoeg om net niet te rillen van de koude. Dat is het optimale moment om bruin vet aan te maken en het witte vet te laten verdwijnen.

Wandelende mensen op een natte straat, een met paraplu.

Wandeling

Zowel bewegen als koude

Alleen rustig wandelen in de koude, of zoals een fanatiekeling deed wandelen met ontbloot bovenlijf in de winter, is niet zo effectief als wat intensiever bewegen in de koude. Als tuinliefhebber denk ik meteen aan snoeien, hout hakken, de moestuin bewerken. Ben je niet zo dol op buiten, zoek dan een wedstrijdbad op en ga baantjes trekken. Dus niet een tropisch zwemparadijs, maar het koudere bad en dan actief zwemmen.

Galzouten werken ook positief op bruin vet

Recent onderzoek uit Maastricht laat zien dat galzouten bijdragen aan de opbouw van bruin vet. Galzouten worden door het lichaam gemaakt als je vettig voedsel eet. Ik denk dan aan een gehaktbal of een kippenbout met vel of een handvol noten. Geniet van dat vettere eten voor een effectievere opbouw van bruin vet. Het is niet voor niets dat de boeren die vroeger ook in de koude hun werk moesten doen dol waren op de jus in hun stamppot. Met meer jus, heb je minder stamppot nodig.

Ik wens jullie een vrolijke herfst toe met veel plezier buiten in de koude.

Mocht je meer willen weten over slimme trucs om gewicht te verliezen en diabetes te verminderen, neem dan contact op marian@diabetesvrijleven.nl.

Share Button

6 reacties

 1. Tineke op 12 oktober 2016 om 19:52

  Ik heb nooit geweten dat je zowel wit vet als bruin vet kunt hebben. Dus bedankt voor deze informatieve blog over de verschillen tussen beide vetsoorten in je lichaam. Toevallig heb ik deze week al een paar keer gefietst in de ochtend toen het nog lekker fris was buiten.

  • Marian op 12 oktober 2016 om 21:49

   Ik moest er wel aan wennen, weer handschoenen aan en een muts op. Maar een beetje bruin vet kweken, ja graag.

  • theah op 10 november 2016 om 11:32

   Ben graag en veel buiten en ben dol op tuinieren ook. Vooral door mijn nu anders eten ben ik in 2 maand tijd ruim 3 kg afgevallen. Was niet te dik, maar had het verkeerde vet bij me. Ben er blij mee.
   Ga nu aan de slag om het wandelen wat uit te breiden (na een beenbreuk).

   • Marian op 11 november 2016 om 08:09

    Fijn om te horen dat jouw profiel zich al aanpast. Het lijkt de komende dagen droog te blijven, dat is mooi wandelweer. Ik wens je veel plezier onderweg.

 2. Monique op 13 oktober 2016 om 16:09

  Leuke aansporing voor meer beweging in de kou, Marian! Omdat ik een koukleum ben, bij veel stilzitten heb ik het ook binnen koud (is dat mijn tekort aan bruin vet?), heb ik een springtouw gekocht. Dat is nog eens een opwarmer!

  • Marian op 13 oktober 2016 om 16:27

   Even snel opwarmen kan inderdaad prima met een springtouw. Maar ook de vaatwasser in- en uitruimen, de handafwas doen of stofzuigen kunnen datzelfde effect hebben. Vooral nu we ineens in wat kouder weer zitten, is het een goed idee om af en toe in beweging te komen. Gewoon even dat bloed rondpompen.

Laat een reactie achter