Champignons en diabetes type 2 een mooie combinatie
Champignons, ze zijn niet groen, toch worden ze vaak als groente beschouwd. En ze zijn super bij diabetes type 2, omdat ze weinig koolhydraten bevatten, laag glycemisch zijn en nog mooier: heel lekker. Geniet gerust een paar keer per week van champignons of andere paddenstoelen.
Diabetes type 2 verminderen met groenten
Het verminderen van diabetes type 2 kun je zelf stimuleren door:
- meer te bewegen. Beweging heeft 2 tot 4 uur lang effect op de bloedsuiker.
- wat af te vallen. Overgewicht kwijtraken heeft een blijvend effect op de bloedsuiker.
- geen bewerkte koolhydraten te eten, zoals suiker, stroop en producten van (tarwe)bloem. Deze koolhydraten weglaten heeft een direct meetbaar effect op de bloedsuiker.
- laag glycemisch eten. Dat betekent dat het eten een lage bloedsuikerpiek geeft. Dit heeft vooral een lange termijn effect.
Het is optimaal als je ze alle vier dagelijks inzet. Bij drie van de vier kunnen groenten jou helpen. Er zijn veel groenten die je kunnen helpen bij het afvallen, ze geven verzadiging en vezels. Daarnaast zijn veel groenten laag in koolhydraten en laag glycemisch. Deze keer in de hoofdrol: de champignon.
Champignons en afvallen bij diabetes 2
Champignons zijn laag in kcal/kJ. Je mag er gerust een half of heel bakje per keer van gebruiken. Daarnaast zitten ze in de middenmoot als het gaat om vezels en die zijn ideaal voor verzadiging, stoelgang en verminderen diabetes type 2 (ja, dubbelfunctie). Om een voorbeeld te geven: champignons bevatten evenveel vezel als witte en rode kool, ui en prei. Ze bevatten zelfs meer vezel dan spinazie, witlof, rucola of ijsbergsla.
Champignons zijn koolhydraatarm en laag glycemisch
Ze bevatten rauw 0,4 gram koolhydraten per 100 gram (bron NEVO). Echt laag dus. Daarbij zijn ze ook nog een laag glycemisch. Goed dus voor mensen met diabetes type 2.
Blijf variëren met andere groenten
Van champignons wordt gezegd dat ze rijk zijn aan eiwitten. Met 2,3 gram eiwitten per 100 gram rauwe champignons is dat aan de lage kant om ze eiwitrijk te noemen. Kip zonder vel bevat 20 gram eiwit per 100 gram. Zelfs de vergelijking met andere groenten laat zien dat er andere groenten zijn die meer eiwit bevatten dan champignons: spitskool, broccoli, spinazie, spruitjes, alfalfa, groene kool en taugé. Ik heb in deze opsomming met groenten gekozen voor de groenten die minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten.
Blijf dus variëren met groenten om alle vezels, vitaminen en andere gunstige voedingsstoffen binnen te krijgen.
In deze video een handige tip hoe je een doosje champignons weer sluit. Mocht je het zo snel niet zien: het deksel er ondersteboven weer op.
Mijn favoriete recept
De champignons schoon borstelen, in dikke plakken snijden en in olijfolie (voor bakken en braden) op matig vuur laten garen. Een ui erbij, grof gehakt en mee laten garen. Peper en zout erover en je bent klaar! Heerlijk bij een omelet of als bijgerecht bij kip met een groengekleurde groente.
Eet jij wel eens champignons?
Zou jij je antwoord hieronder willen delen?
Ik vind champions lekker met spirskool