Fietsen, zwemmen of wandelen bij diabetes is gezond. Soms is er een leuke aanleiding, zoals dauwtrappen.

Hemelvaartsdag en dauwtrappen zijn door traditie met elkaar verbonden

In groepen trekt men er in alle vroegte op uit, om gekleed in stevige wandelschoenen de ochtend te begroeten. Het is heerlijk om te horen hoe de wereld nog slaapt en langzaam, een voor een, de vogels wakker worden, totdat het een koor aan vogelgeluiden is. Als je in de gelegenheid bent, doe dan een keer mee aan zo’n ochtendwandeling. Het is een bijzondere ervaring.

Er zit ook een andere kant aan het woord dauwtrappen en dat is letterlijk met je blote voeten in de dauw trappen

Doe uit die beschermende schoenen en loop met je blote voeten over het gras, over de stenen, het mos en meer. Voel hoe de dauw ook de bovenkant van je voeten nat maakt, omdat de toppen van de grassprieten kun druppen laten vallen. Voel hoe gelijk of ongelijk de grond is. Voel waar toevallig een steentje ligt en waar het gras verrijkt is met verend mos. Loop over verschillende kruiden en voel het verschil.

Vanochtend was er geen dauw maar veel regen

Het gras was kouder dan ik verwachtte. En vooral veel natter. Met een warme regenjas om mijn lichaam liep ik op blote voeten met opgekrulde broekspijpen over het gras en de paardenbloemen en langs melkdistels. Het was de eerste stappen stevig wennen aan de kou, maar daarna werd mijn blik weer breder. De salie staat royaal te bloeien met paarse aren, het gras en de wilgentakken zijn van een overweldigend groen, de vogels behoorlijk luid.

Foto van een blote voet in het gras naast een distel.

Herstellen

Binnengekomen is een handdoek snel gevonden en begint het drogen en controleren van de voeten. Zodra het laagje nattigheid en grasjes van de voet verdwenen is, warmt de voet zichzelf op. Ik zit dit met warme voeten te typen. Heerlijk om te voelen welk herstelvermogen van koud naar warm er in die onderdanen zit. Op dat herstelvermogen durf ik te rekenen. Ik ga binnenkort weer met blote voeten naar buiten. En jij?

Wandelen bij diabetes

Voor een lagere bloedsuiker is elke vorm van beweging goed. Op blote voeten of niet. Houdt wel in de gaten dat je geen wondjes oploopt van splinters of scherpe planten.

Share Button

Laat een reactie achter