Diabetes 3c is anders dan diabetes type 2
Diabetes 3c is een vorm van diabetes die nog niet voldoende aandacht krijgt. Het is best mogelijk dat jij onterecht de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, terwijl je 3c hebt. Wat is 3c en wanneer moet je naar de arts?
Achtergrond informatie over de alvleesklier, de pancreas
De alvleesklier is niet zo groot en zit aan de darm in de buurt van de maag. Hij heeft twee hoofdfuncties:
- De alvleesklier zorgt voor spijsverteringsenzymen in de darm. Die spijsverteringsenzymen splitsen koolhydraten in suikers, splitsen eiwitten in kleinere stukken en splitsen vetten in vetzuren. Dat maakt dat het bloed de kleinere componenten kan opnemen en gebruiken.
- De alvleesklier zorgt ook voor hormonen die aan het bloed worden afgestaan, zoals insuline. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed de cellen in kunnen. Zonder insuline of cellen die naar insuline luisteren, stijgt de bloedsuikerspiegel.
Diabetes 3c is het gevolg van een gehavende alvleesklier
Diabetes 3c ontstaat altijd na schade aan de alvleesklier. Dat kan op meerdere manieren:
- operatie aan de alvleesklier, waarbij een deel is verwijderd
- alvleesklier ontsteking
- alvleesklier kanker.
Bij de diagnose wordt daarom gekeken naar:
- minder uitscheiding van de spijsverteringsenzymen
- eventueel wat er zichtbaar is op echo of foto
- afwezigheid van antilichamen die horen bij diabetes type 1.
Heb jij diabetes type 2 of 3c?
Diabetes type 3c ontstaat vaak op latere leeftijd. Diabetes type 2 ook. Veel mensen boven de 40 à 50 jaar hebben overgewicht en dat is ook een kenmerk dat behoort bij diabetes 2. Daarom is het niet gek dat mensen met diabetes type 3c worden ingedeeld bij diabetes type 2 door de huisarts. Terwijl ongeveer 10% van de mensen met diagnose type 2 eigenlijk de diagnose 3c behoort hebben.
Diabetes 3c heeft echter een andere behandeling nodig dan diabetes type 2. Daarom is het advies: als je diabetes type 2 hebt en jouw bloedsuikers blijven onrustig hoog en laag, vraag dan eens bij de huisarts om onderzoek naar diabetes 3c, vooral als je weet dat ze daar in dat gebied hebben geopereerd of je hebt een ontsteking gehad aan de alvleesklier of je spijsvertering loopt niet goed. Een andere ingang is een slechte spijsvertering of een laag gehalte aan vetoplosbare vitamines in het bloed (vitamine A, D, E en K).
Wil de huisarts het eerst nog even aanzien, zorg dan dat je niet binnen de criteria voor diabetes type 2 valt: val af tot een gezond gewicht, zorg voor een slanke taille en een goede conditie en eet vezelrijke voeding die wat minder koolhydraten bevat. Dan heb je eerder argumenten in handen richting de huisarts om nader onderzoek te doen, als de bloedsuikers hoog blijven. Hier lees je hoe je diabetes 2 kunt aanpakken.
Dit is iets anders dan diabetes type 3
Om het eenvoudig te houden, heb ik in dit overzicht niet geschreven over diabetes type 3. En diabetes type 3 wordt nog niet door alle artsen en onderzoekers erkend, maar heeft een link met de ziekte van Alzheimer. Dat is iets anders dan diabetes 3c.
Lekker aan de slag om je overgewicht en bolle buik kwijt te raken? Start vandaag nog met de eerste dag van je nieuwe leefstijl.
Wat is het verschil in behandeling van DB 2 en DB3c?
Dit artikel is nieuw voor mij! Na een acute alvleesklieronsteking waarvan ik lang en ernstig ziek van ben geweest (3 mnd UMCG) heb ik verstoorde bloedsuikers. Gelijk op de khd gaan letten maar ik piek en daal zonder een reden aan te kunnen geven. Ondertussen eet ik echt khd beperkt maar denk niet dat ik het zo ga redden.
Ik baal er enorm van. Ben wel blij met alle info op uw site.!
Beste Tor,
Die alvleesklierontsteking direct gevolgd door ontregelde suikers is een sterke aanwijzing voor diabetes 3c. De behandeling verschilt, omdat diabetes type 2 omkeerbaar is. Met koolhydraatbeperking en meer bewegen kan het overgewicht verdwijnen en daalt de insulineresistentie en daarmee verdwijnt ook de diabetes type 2.
Bij 3c is het lichaam (mits geen overgewicht) gewoon gevoelig voor insuline, maar maakt het lichaam te weinig aan, omdat de alvleesklier beschadigt is. Dan helpt het om de bloedsuikers te regelen met insuline. Als je al koolhydraatbeperkt eet, hoeft dat maar weinig insuline te zijn. En erbij bewegen, een half uur tot een uur per dag is zeker aan te raden.
Mijn advies: via huisarts terug naar het ziekenhuis en laten testen op insulineresistentie met behulp van OGT of HOMA-B en als het echt 3c is kan de internist daar de juiste therapie bij geven.
Dag Marian
Dank voor dit advies, ik ga er zeker wat mee doen! Net als dat ik vandaag geen tussendoortjes meer genomen heb! (advies uit een andere blog ) Ik heb gelukkig geen overgewicht!
Ik wacht eerst af hoe er op gereageerd door mijn POH wordt en zo nodig zoek ik dan contact voor een telefonisch of email consult!
Veel wandelplezier! mvg Tor
Hoi,
Kan het zijn dat je door diabetes type 3 c meer gaat eten?
Bloedsuikers blijven hoog ondanks de insuline. Merk dat ik kan blijven eten..
Ik heb een normaal tot mager gewicht en at nooit zoveel vroeger..
Hallo Tes,
Ik heb te weinig ervaring met mensen met type 3c om de vraag over trek te kunnen beantwoorden. Wat ik wel zie, dat als iemand geen goede instructies heeft gehad over voeding bij hun vorm van insuline, dat je dan een disbalans krijgt tussen wanneer de bloedsuikers lager worden en de momenten dat je zou moeten eten. Dat heeft als effect dat zowel op sommige momenten van de dag de bloedsuiker hoog is, als op andere momenten dat je trek hebt.
Ik geef even een voorbeeld. Stel je spuit snelwerkende insuline voor het eten, maar je eet een trage koolhydraat zoals linzen in een linzenschotel met veel groene groenten en gehakt. Dan krijg je de piek van de insuline op het moment dat de koolhydraten nog niet in je bloed zijn. Van die hoge insulinewaarde ten opzichte van de weinige koolhydraten kun je trek krijgen (terwijl je spijsvertering nog volop bezig is).
Omgekeerd kan ook voor komen: snelle koolhydraten eten en na het eten spuiten met een insuline die niet supersnel werkt, dan komt eerst de bloedsuikerpiek (jij meet een hoge waarde na het eten) en pas later gaat de insuline die wegwerken. Werkt mogelijk door die hoge piek teveel weg, waarop je trek krijgt.
Mijn advies: Ga terug naar de behandelaar (degene die jou begeleidt voor jouw insuline), liefst met een overzicht van drie tot vijf dagen van tijdstippen wat je hebt gegeten, de tijdstippen van insuline spuiten en de gemeten bloedsuikerwaarden daarbij.
Succes, Marian
[…] je diabetes type 1, LADA, MODY (met verschillende subtypes), type 2 of type 3c? Speelt er overgewicht of ondergewicht? Beweeg je al veel of moet je nog in beweging komen? Gebruik […]
Ik heb al geruimebtijd pijn rechtsboven buik,
Geen honger gevoel en wisselende ontlasting. Afgelopen vrijdag glucose geprikt 6.1nuchter.2 dagen later glucose test 6.6 nuchter en hba1c 37 procent.
Is dit beginnende diabetes type 3c door alvleesklierontsteking of kanker? Ga donderdag naar MLD arts voor verder onderzoek. Zou ik nu al metformine moeten gaan slikken?
Beste Jeroen,
Dit soort vragen horen bij de huisarts. Zowel het stellen van een diagnose als het voorschrijven van medicatie hoort bij de huisarts thuis.
Ik wens je sterkte bij het onderzoek donderdag en hoop dat het iets is dat ze makkelijk kunnen genezen.
Met vriendelijke groet,
Marian
Marian,
vandaag net uit ziekenhuis, waarbij een controle op het functioneren van mijn alvleesklier omdat ik pancreatitus chronique heb, een veel te hoge waarde werd gemeten; ik woon in Frankrijk en moet volgende week weer terugkomen; ik heb nu een meegekregen met instrukties: Freestyle Papillon vision voor het meten, insuline Toujeo solsostar met spuit en répaglinide biogran 1mg voor morgen en avond; Metformine voor de morgen; ik spreek vloeiend Frans maar medische taal is toch andere koek; is er een site waar ik kan nalezen of ik het goed gebruik en eventueel vragen die ik zou moeten stellen, mvg, Hans
Beste Hans,
Vragen over medicatie horen bij de arts thuis. Ik heb gekeken naar de Freestyle papillon vision, maar die is niet in NL verkrijgbaar dus geen NL gebruiksaanwijzing te vinden. De arts moet het in eenvoudige taal uit kunnen leggen, anders gerust nog een keer vragen om te zorgen dat je de arts goed begrijpt.
Bij een uitgeputte alvleesklier is er vermoedelijk geen sprake van diabetes 3c, maar van diabetes type 2. Dat wil zeggen dat het lichaam moeite heeft om koolhydraten te verwerken, omdat alle systemen die daar aan bijdragen langzaam zijn uitgevallen. Vermoeid, uitgeput. De vraag die je de arts kunt stellen is: welke koolhydraten kan ik het beste gebruiken en hoeveel mag ik er mee minderen. Met deze medicatie is het namelijk onverstandig om snel koolhydraten te minderen, dat moet stapsgewijs gaan om in balans te blijven met de hoeveelheid medicijnen. Daarom altijd dieet in overleg doen met de arts bij deze medicatie.
Succes!