Diabetes 3c is anders dan diabetes type 2

Diabetes 3c is een vorm van diabetes die nog niet voldoende aandacht krijgt. Het is best mogelijk dat jij onterecht de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, terwijl je 3c hebt. Wat is 3c en wanneer moet je naar de arts?

Achtergrond informatie over de alvleesklier, de pancreas

De alvleesklier is niet zo groot en zit aan de darm in de buurt van de maag. Hij heeft twee hoofdfuncties:

  1. De alvleesklier zorgt voor spijsverteringsenzymen in de darm. Die spijsverteringsenzymen splitsen koolhydraten in suikers, splitsen eiwitten in kleinere stukken en splitsen vetten in vetzuren. Dat maakt dat het bloed de kleinere componenten kan opnemen en gebruiken.
  2. De alvleesklier zorgt ook voor hormonen die aan het bloed worden afgestaan, zoals insuline. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed de cellen in kunnen. Zonder insuline of cellen die naar insuline luisteren, stijgt de bloedsuikerspiegel.

Diabetes 3c is het gevolg van een gehavende alvleesklier

Diabetes 3c ontstaat altijd na schade aan de alvleesklier. Dat kan op meerdere manieren:

  • operatie aan de alvleesklier, waarbij een deel is verwijderd
  • alvleesklier ontsteking
  • alvleesklier kanker.

Bij de diagnose wordt daarom gekeken naar:

  • minder uitscheiding van de spijsverteringsenzymen
  • eventueel wat er zichtbaar is op echo of foto
  • afwezigheid van antilichamen die horen bij diabetes type 1.

Heb jij diabetes type 2 of 3c?

Diabetes type 3c ontstaat vaak op latere leeftijd. Diabetes type 2 ook. Veel mensen boven de 40 à 50 jaar hebben overgewicht en dat is ook een kenmerk dat behoort bij diabetes 2. Daarom is het niet gek dat mensen met diabetes type 3c worden ingedeeld bij diabetes type 2 door de huisarts. Terwijl ongeveer 10% van de mensen met diagnose type 2 eigenlijk de diagnose 3c behoort hebben.

Diabetes 3c heeft echter een andere behandeling nodig dan diabetes type 2. Daarom is het advies: als je diabetes type 2 hebt en jouw bloedsuikers blijven onrustig hoog en laag, vraag dan eens bij de huisarts om onderzoek naar diabetes 3c, vooral als je weet dat ze daar in dat gebied hebben geopereerd of je hebt een ontsteking gehad aan de alvleesklier of je spijsvertering loopt niet goed. Een andere ingang is een slechte spijsvertering of een laag gehalte aan vetoplosbare vitamines in het bloed (vitamine A, D, E en K).

Wil de huisarts het eerst nog even aanzien, zorg dan dat je niet binnen de criteria voor diabetes type 2 valt: val af tot een gezond gewicht, zorg voor een slanke taille en een goede conditie en eet vezelrijke voeding die wat minder koolhydraten bevat. Dan heb je eerder argumenten in handen richting de huisarts om nader onderzoek te doen, als de bloedsuikers hoog blijven. Hier lees je hoe je diabetes 2 kunt aanpakken.

Dit is iets anders dan diabetes type 3

Om het eenvoudig te houden, heb ik in dit overzicht niet geschreven over diabetes type 3. En diabetes type 3 wordt nog niet door alle artsen en onderzoekers erkend, maar heeft een link met de ziekte van Alzheimer. Dat is iets anders dan diabetes 3c.

Lekker aan de slag om je overgewicht en bolle buik kwijt te raken? Start vandaag nog met de eerste dag van je nieuwe leefstijl.

 

Share Button

Laat een reactie achter