Diabetes 3c is anders dan diabetes type 2

Diabetes 3c is een vorm van diabetes die nog niet voldoende aandacht krijgt. Het is best mogelijk dat jij onterecht de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, terwijl je 3c hebt. Wat is 3c en wanneer moet je naar de arts?

Achtergrond informatie over de alvleesklier, de pancreas

De alvleesklier is niet zo groot en zit aan de darm in de buurt van de maag. Hij heeft twee hoofdfuncties:

 1. De alvleesklier zorgt voor spijsverteringsenzymen in de darm. Die spijsverteringsenzymen splitsen koolhydraten in suikers, splitsen eiwitten in kleinere stukken en splitsen vetten in vetzuren. Dat maakt dat het bloed de kleinere componenten kan opnemen en gebruiken.
 2. De alvleesklier zorgt ook voor hormonen die aan het bloed worden afgestaan, zoals insuline. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed de cellen in kunnen. Zonder insuline of cellen die naar insuline luisteren, stijgt de bloedsuikerspiegel.

Diabetes 3c is het gevolg van een gehavende alvleesklier

Diabetes 3c ontstaat altijd na schade aan de alvleesklier. Dat kan op meerdere manieren:

 • operatie aan de alvleesklier, waarbij een deel is verwijderd
 • alvleesklier ontsteking
 • alvleesklier kanker.

Bij de diagnose wordt daarom gekeken naar:

 • minder uitscheiding van de spijsverteringsenzymen
 • eventueel wat er zichtbaar is op echo of foto
 • afwezigheid van antilichamen die horen bij diabetes type 1.

Heb jij diabetes type 2 of 3c?

Diabetes type 3c ontstaat vaak op latere leeftijd. Diabetes type 2 ook. Veel mensen boven de 40 à 50 jaar hebben overgewicht en dat is ook een kenmerk dat behoort bij diabetes 2. Daarom is het niet gek dat mensen met diabetes type 3c worden ingedeeld bij diabetes type 2 door de huisarts. Terwijl ongeveer 10% van de mensen met diagnose type 2 eigenlijk de diagnose 3c behoort hebben.

Diabetes 3c heeft echter een andere behandeling nodig dan diabetes type 2. Daarom is het advies: als je diabetes type 2 hebt en jouw bloedsuikers blijven onrustig hoog en laag, vraag dan eens bij de huisarts om onderzoek naar diabetes 3c, vooral als je weet dat ze daar in dat gebied hebben geopereerd of je hebt een ontsteking gehad aan de alvleesklier of je spijsvertering loopt niet goed. Een andere ingang is een slechte spijsvertering of een laag gehalte aan vetoplosbare vitamines in het bloed (vitamine A, D, E en K).

Wil de huisarts het eerst nog even aanzien, zorg dan dat je niet binnen de criteria voor diabetes type 2 valt: val af tot een gezond gewicht, zorg voor een slanke taille en een goede conditie en eet vezelrijke voeding die wat minder koolhydraten bevat. Dan heb je eerder argumenten in handen richting de huisarts om nader onderzoek te doen, als de bloedsuikers hoog blijven. Hier lees je hoe je diabetes 2 kunt aanpakken.

Dit is iets anders dan diabetes type 3

Om het eenvoudig te houden, heb ik in dit overzicht niet geschreven over diabetes type 3. En diabetes type 3 wordt nog niet door alle artsen en onderzoekers erkend, maar heeft een link met de ziekte van Alzheimer. Dat is iets anders dan diabetes 3c.

Lekker aan de slag om je overgewicht en bolle buik kwijt te raken? Start vandaag nog met de eerste dag van je nieuwe leefstijl.

 

Share Button

4 reacties

 1. tor op 4 juni 2018 om 22:04

  Wat is het verschil in behandeling van DB 2 en DB3c?
  Dit artikel is nieuw voor mij! Na een acute alvleesklieronsteking waarvan ik lang en ernstig ziek van ben geweest (3 mnd UMCG) heb ik verstoorde bloedsuikers. Gelijk op de khd gaan letten maar ik piek en daal zonder een reden aan te kunnen geven. Ondertussen eet ik echt khd beperkt maar denk niet dat ik het zo ga redden.
  Ik baal er enorm van. Ben wel blij met alle info op uw site.!

  • Marian op 6 juni 2018 om 09:13

   Beste Tor,
   Die alvleesklierontsteking direct gevolgd door ontregelde suikers is een sterke aanwijzing voor diabetes 3c. De behandeling verschilt, omdat diabetes type 2 omkeerbaar is. Met koolhydraatbeperking en meer bewegen kan het overgewicht verdwijnen en daalt de insulineresistentie en daarmee verdwijnt ook de diabetes type 2.
   Bij 3c is het lichaam (mits geen overgewicht) gewoon gevoelig voor insuline, maar maakt het lichaam te weinig aan, omdat de alvleesklier beschadigt is. Dan helpt het om de bloedsuikers te regelen met insuline. Als je al koolhydraatbeperkt eet, hoeft dat maar weinig insuline te zijn. En erbij bewegen, een half uur tot een uur per dag is zeker aan te raden.

   Mijn advies: via huisarts terug naar het ziekenhuis en laten testen op insulineresistentie met behulp van OGT of HOMA-B en als het echt 3c is kan de internist daar de juiste therapie bij geven.

 2. tor op 7 juni 2018 om 21:05

  Dag Marian
  Dank voor dit advies, ik ga er zeker wat mee doen! Net als dat ik vandaag geen tussendoortjes meer genomen heb! (advies uit een andere blog ) Ik heb gelukkig geen overgewicht!
  Ik wacht eerst af hoe er op gereageerd door mijn POH wordt en zo nodig zoek ik dan contact voor een telefonisch of email consult!
  Veel wandelplezier! mvg Tor

 3. […] je diabetes type 1, LADA, MODY (met verschillende subtypes), type 2 of type 3c? Speelt er overgewicht of ondergewicht? Beweeg je al veel of moet je nog in beweging komen? Gebruik […]

Laat een reactie achter