Diabetes en rood fruit, dat verschilt per soort

Diabetes en rood fruit worden vaak in één zin genoemd. Rood fruit zit bomvol vitamine C en is laag in koolhydraten. Maar dat klopt niet altijd.

Diabetes type 2 is een verstoring in de suikerhuishouding

Het is verstandig om bij diabetes type 2 de bloedsuikers stabiel te houden, dus geen fruit te eten met een hoog suiker- of koolhydraatgehalte. Daarom eerst vijf fruitsoorten die te veel koolhydraten bevatten.

Fruitsoort gram koolhydraat per 100 gram
Rozijnen* 75,5
Bakbanaan 32,0
Banaan 20,6
Kaki 18,6
Witte druiven 16,9

*Rozijnen en ander gedroogd fruit zijn allemaal hoog in suikers. Deels hebben ze dat van nature en in sommige gevallen is het toegevoegd, zoals bij gezoete cranberry’s en gekonfijte dadels.

Wat is rood fruit?

Rood fruit wordt ook wel zacht fruit genoemd en zijn naast bessen ook de bramen, frambozen en aardbeien.

Diabetes en rood fruit, wanneer is het een goede keuze?

Voor een diabeet is de keuze goed als het fruit laag is in koolhydraten en hoog is in vitamine C. Daarom een tabel met de meeste rode fruitsoorten en een paar fruitsoorten die veel gegeten worden, waarbij de koolhydraten en de vitamine C vermeld zijn. Bovenaan staan de vruchten met de minste koolhydraten (bron: NEVO).

Fruit Koolhydraten g/100g Vitamine C in mg/100g
Cranberry 3,4 15
Rode bessen 4,4 10
Frambozen 4,5 32
Bramen 5,1 12
Aardbeien 5,1 60
Bosbessen 6,0 10
Nectarine 6,5 1
Sinaasappel 7,9 51
Zwarte bessen 8,0 150
Blauwe bessen 11,0 10
Kiwi 12,2 79
Appel 13,0 5
Bananen 20,6 8

Opvallend bovenaan, met een laag gehalte aan koolhydraten is cranberry. Heerlijk zuur, maar kun je niet eten zonder suiker toe te voegen. Geen goede keuze dus. Daarna volgen rode bessen, aalbessen. Als je die ook te zuur vindt, is dat geen goede keuze voor jou. Ga op zoek naar fruit dat je zonder toegevoegde suiker kunt eten. Ben je wel dol op een zuurtje en garneer jij graag jouw eten met drie takjes rode bessen, geen probleem.

Frambozen, bramen, aardbeien, bosbessen, allemaal lekker en redelijk vitamine C.

Dan komt er een teleurstelling, want de nectarine bevat amper vitamine C. Een nectarine eet je dus puur voor de lol, niet omdat het zo gezond is. Wil je jouw diabetes verminderen, sla dan de nectarine over. De sinaasappel scoort al wat beter en daarna komt de topper uit het rijtje: zwarte bessen. Deze heeft de hoogste hoeveelheid vitamine C per 100 gram.

Zwarte bes is vitamine C rijk

De zwarte bes groeit prima in het Nederlandse klimaat en als je nog een verloren hoekje hebt in de tuin is dat een mooie oplossing.

Dan nog een goede keuze kiwi: behoorlijk wat vitamine C en nog gematigd in de koolhydraten. Dan een tegevaller, de appel met weinig vitamine C en de afrader van het lijstje: de banaan.

Diabetes en rood fruit, dat kan met mate

Eet niet teveel fruit, het heeft koolhydraten. Probeer het fruit te kiezen dat laag in koolhydraten is en hoog in vitamine C. Eet niet teveel fruit, haal liever je vitamine C uit groenten. Toppers onder de groenten zijn: rode paprika, broccoli, boerenkool en spruitjes. Genoeg om mee te variëren.

Wanneer eet je het best je fruit?

Dat vertel ik in les 2 van de cursus Diabetesvrij leven. In les 1 gaat het over drinken, les 2 over het juiste moment om fruit te eten als je de bloedsuiker stabiel wilt houden.

Share Button

7 reacties

 1. Tineke op 30 januari 2017 om 18:41

  Jammer dat er in dit seizoen weinig vers rood fruit te koop is, want ik krijg daar wel zin in als ik dit artikel lees. Dat fruit in het algemeen gezond is vanwege de vitamine C weet ik wel, maar dat er grote verschillen zitten in de hoeveelheid van deze vitamine en de koolhydraten wist ik niet.

  • Marian op 30 januari 2017 om 20:49

   In deze tijd van het jaar maak ik graag gebruik van ingevroren fruit. Als je zelf geen tuin en vriezer hebt, dan kun je bij de meeste supermarkten doosjes met los ingevroren fruit kopen. Zodra je het laat ontdooien wordt het fruit te zacht en gaat lekken, dus ik kijk altijd waar ik het nog op het laatste moment door of over kan doen. Ook een smeltende braam kan heel mooi zijn op een warm gerecht.

 2. Monique op 1 februari 2017 om 18:36

  Interessant artikel, Marian! Ik ga weer eens wat vaker kiwi eten en op zoek naar zwarte bessen. Lekker hoor, fruit eten!

  • Marian op 1 februari 2017 om 20:33

   Leuk hè, om dat een keer op een rijtje te zien. Er heerst nog steeds een griepepidemie en iedereen denkt dan snel aan een sinaasappel, maar een kiwi is veel effectiever.

 3. […] zijn redelijk laag in koolhydraten, afhankelijk van de rijpheid zitten ze rond 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar met 12 mg vitamine C per 100 gram is het geen vitamine C topper. Wat wel heel mooi is bij […]

 4. […] het meest lastige, omdat veel mensen hier een zoete verleiding verwachten. Maar dat zou je ook met koolhydraatarm fruit kunnen maken. Dan heb je een fris toetje met fruit. Je kunt bijvoorbeeld diepvriesfruit gebruiken […]

 5. […] Fruit: al het hele fruit (geen sap). Wil je strenger dan alleen fruit met een laag gehalte aan koolhydraten. […]

Laat een reactie achter