De vernieuwde Schijf van vijf is gepubliceerd. Kunnen mensen die hun diabetes type 2 willen verminderen gewoon de Schijf van vijf dranken volgen?

Schijf van vijf dranken

Toegestaan in de Schijf is water, thee en koffie.
Niet toegestaan, of bij uitzondering, zijn: alcohol, gesuikerde dranken, light dranken, sappen, ook de vers geperste sappen.

De mening van Diabetesvrij leven

Mijn wens is het voorkomen en verminderen van diabetes type 2. Als je dat wilt, is water, thee en koffie een prima lijst met dranken.

Ik ben vooral blij dat de light-frisdranken nu ook uit de lijst met toegestane dranken is verdwenen. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Een light frisdrank bevat minder suiker, maar hoeft helemaal niet suikervrij te zijn. Je denkt goed bezig te zijn maar kunt alsnog een behoorlijke portie suikers binnen krijgen.
  • Sommige light frisdranken bevatten zoetmiddelen die net zo calorierijk zijn als suiker, dus als je calorieën wilt beperken is dat ook geen optie.
  • Light frisdranken smaken zoet, waardoor je smaak gewend blijft aan zoet. Dan is het veel moeilijker om zoete voeding te laten staan, zoals snoep en koek.

Je begrijpt dat bij uitzondering ik liever zie dat iemand een glas vruchtensap drinkt, dan een glas light. In dat glas vruchtensap zit tenminste nog iets van vezel en vitamine.

Water staat in de Schijf van vijf dranken lijst

In de praktijk

Voor sommige mensen is lastig om te schakelen naar water, met en zonder bubbels. Nu de zomer weer in aantocht is, is het makkelijker om een glas verfrissend water te drinken. En je kunt het nog wat leuker maken. Neem een sapkan, doe onderin een paar schijfjes citroen en doe daar het (kraan)water bovenop. Als het even staat, trekt de smaak makkelijker in het water.

Heb je kinderen? Laat hen dan combinaties bedenken van fruit en/of muntblaadjes en/of kruiden. Lekker experimenteren.

In de cursus Diabetesvrij leven

Les 1 van de cursus is geheel besteed aan dranken. Soorten thee, manier van thee zetten, recepten voor water met een smaakje.

Share Button

Laat een reactie achter