Gebakken koolraap is lekker als frietjes, maar ook als boterham. Ideaal als je meer groenten wilt eten en minder bewerkt voedsel. Bijvoorbeeld omdat jij je diabetes wilt verminderen.

Wat is koolraap?

Koolraap is een knol van ongeveer een kilo, vaak met een paars-rode kleur aan de bovenzijde en familie van de andere kolen. Als je hem doorsnijdt is hij geel van binnen en je kunt er heel goed blokjes, plakken of frieten van snijden. Het is een typische wintergroente en vooral de ouderen kennen deze knol als een groente die je kunt koken en serveren met kerriesaus.

Koolraapfriet

De koolraap laat zich makkelijk schillen en in plakken en vervolgens in frieten snijden. Daarna kun je ze een paar minuten voorkoken, goed laten uitlekken en vervolgens goudbruin bakken in olie in de koekenpan of frituur.

Er zijn ook recepten waarbij de rauwe frieten gemasseerd worden met olie en daarna in de oven gebakken, maar de oven temperatuur moet dan hoog staan en je moet er de tijd voor nemen. Een half uur is vaak nodig om de frieten gaar en bruin te krijgen, met het risico op verbranden. Dat kun je voorkomen door eerst op 200 graden ze bijna gaar te bakken in 20 minuten en daarna de oven op 240 te zetten voor het bruine korstje.

Serveer bij de frieten een mooie mayonaise (met kerrie of knoflook) die je zelf maakt of een met minimaal suiker (niet een van de eerste 5 ingrediënten) als je hem in de winkel koopt.

Gebakken koolraap als boterham

Dit is een geweldige truc om een lekkere zelfgemaakt broodbeleg te laten landen op stevige groenten, zoals koolraap of de rauwe koolrabi.

De koolrabi is kleiner van stuk, lichtgroen aan de buitenzijde en vooral in de zomer verkrijgbaar. Daar schil ik dan plakken van en daarop eet ik mijn hartige beleg.

In de winter eet ik bijvoorbeeld een vissalade of kipkerriesalade of een omelet op een koolraap boterham. Niet altijd, maar vaak genoeg.

Gebakken koolraap plakken

Bak de plakken tot goudbruin

Recept gebakken koolraap plak

Schil de koolraap en halveer hem. Leg de platte kant op de snijdplank en snijd er plakken ter dikte van een boterham van. Dat kunnen luxe dunne plakjes zijn of wat dikkere boeren plakken.

Kook de plakken in ruim water 10 minuten. Dan zijn ze beetgaar. Heb je dunnere plakken dan kun je wellicht eerder stoppen, zijn je plakken echt dik reken dan wat extra minuten.

Giet de pan af en laat de plakken goed uitlekken. Deze voorraad kun je in de koelkast drie dagen bewaren. Ik heb deze beetgare plakken wel eens meegenomen naar een lunch buiten de deur, daar een lekkere salade erop en smullen maar.

Voor thuis is het wel lekker om de plakken even te bakken. Doe in een koekenpan een beetje olie of vet (ik gebruikte olijfolie voor bakken en braden) en bak ze eerst aan de ene zijde, dan aan de andere zijde tot goudbruin. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar wellicht kunnen ze ook in het broodrooster.

Serveer de boterhammen op een (voorverwarmd) bord. Lekker met bijvoorbeeld een kerrieomelet erop. Voor de liefhebber van kleur kan er wat veldsla bij en twee doorgesneden snoeptomaatjes.

Eet smakelijk!

Share Button

9 reacties

 1. Tineke op 17 januari 2017 om 20:36

  Leuk om deze minder bekende groente onder de aandacht te brengen! Als ik me goed herinner heb ik deze groente als kind regelmatig gegeten in de gekookte versie met een sausje er overheen. Wij aten dan knolletjes! Later heb ik deze groente op andere manieren bereid maar nooit zoals jij hierboven hebt beschreven.

  • Monique op 18 januari 2017 om 13:34

   Ik maak wel eens frites van zoete aardappel en zal de koolraapfriet ook eens uitproberen. Mag ik een tip geven voor een simpele knoflooksaus? Doe een schep mayonaise met 2 scheppen dikke yoghurt (Turkse of Griekse) in een kommetje en kruid met wat peper, zout (minimaal) en kurkuma. Roer er een fijngemaakt teentje knoflook door. Heerlijk!

   • Marian op 18 januari 2017 om 13:42

    Klinkt lekker Monique die knoflooksaus. Ik zou simpel de knoflook door de mayonaise roeren, maar dit is denk ik meer aromatisch.

  • Marian op 18 januari 2017 om 13:38

   Het is echt een groente van vroeger, ik griezelde ervan in de gekookte vorm. Pas in Schotland heb ik het leren waarderen in combinatie met Haggis, ik zou in Nederland daar gebakken leverworst bij doen.
   Hoe meer ik experimenteer, hoe lekkerder ik hem ga vinden.

 2. Siggie Iggie op 30 januari 2017 om 16:03

  Hallo Marian, wat een leuk idee zeg. Ik ben ook dol op koolraap en heb ook een blog geschreven met koolraap reepten. Wie weet zit er ook wat lekkers voor jou tussen.
  http://zijeetook.com/2017/01/27/koolraap-recepten-lekker-anders/.

  • Marian op 30 januari 2017 om 17:07

   Dank je wel Siggie,

   Alle vier de recepten zijn goedgekeurd voor mijn volgers en cursisten. Koolraap lijkt een ideale groente om aardappel te vervangen in de stamppot. Een mooi gewas van eigen bodem, dus lekker experimenteren met deze seizoensgroente.

 3. […] en een stukje kip. Twee groenten op één bord. Of ik vervang mijn gewone boterham, door een groentenboterham van […]

 4. Marion op 14 augustus 2017 om 18:11

  Hi Marian, wat een leuke tip om te proberen. Gebakken koolraapbammetjes. Het lijkt me heerlijk, vooral als het straks weer wat kouder wordt. Groetjes, M@rion

  • Marian op 15 augustus 2017 om 09:22

   Hoi Marion,
   Je kunt ze ook rauw eten, voor de komende wat warmere dagen. Lekker met kipfilet en een heel klein beetje sambal. Of met zelfgemaakte eiersalade (hoe droger hoe beter hij blijft liggen op de boterham).

Laat een reactie achter