Glycemische index

Als je een voedingsmiddel eet, dat glucose bevat of waar het lichaam glucose van kan maken, dan stijgt de bloedsuikerspiegel.
De Glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerstijging gemiddeld is. Gemiddeld, want het verschilt per persoon.

Deze pagina is onder constructie. De getallen tussen haken, zijn correcte getallen. De voedingsmiddelen die nog geen getal hebben, daarvan is de plek nog niet gecontroleerd aan de hand van de tabel van de Universiteit van Sydney.

De voedingsmiddelen zijn ingedeeld in vier groepen: 'hoger dan 100',  'van 55 tot 100', 'van 35 tot 55' en 'lager dan 35'.

Klik op een balk hieronder om een groep te openen. Gebruik het minnetje aan de rechterkant om ze weer te sluiten.

Uitleg hoe deze tabel te gebruiken

Hoog of laag?

Je kunt jouw lichaam helpen de diabetes 2 te verminderen én te voorkomen door de voedingsmiddelen met een hoge glycemische index te vermijden. Eet vooral voeding met een lage glycemische index. Het helpt jouw bloedsuiker onder andere je bloedsuiker stabieler te houden en een verergering van de insulineresistentie voorkomen.

Ook voor gezonde mensen beter

Voeding met een lage glycemische index is ook voor gezonde mensen beter: hoog glycemisch betekent vaak ook bewerkte voedingsmiddelen die hoog energetisch zijn, waar je relatief veel calorieën van eet ten opzichte van vezels en vitaminen. In eenvoudige woorden: met hoogglycemische voeding kom je makkelijker aan, met laag glycemische voeding kun je makkelijker afvallen.

Laag of lager

Een glycemische index van 55 en lager wordt over het algemeen als gezond beschouwd.
Een glycemische index van 35 en lager wordt ingezet voor mensen met (het voorstadium van) diabetes 2, om het lichaam te helpen gezond te worden.

Bronvermelding

De bron voor deze lijst is de Universiteit van Sydney via Glycemic index.
Bij DF is de bron het Diabetesfonds, omdat het Nederlandse product afwijkt van internationale bronnen.
Bij AT is de bron het artikel uit 2008 in het tijdschrift Diabetes Care.
Bij (-s) is er geen verwijzing uit de database van de Universiteit van Sydney, een andere bron wordt gezocht.

*1 De sappen worden afgeraden, omdat je met sap snel veel fruit binnenkrijgt. Door op het fruit te kauwen, krijg je meer verzadiging en eet je minder koolhydraten.

*2 Afhankelijk van ras, teeltwijze en rijpheid kan fruit meer suiker bevatten. Wees daarom altijd voorzichtig met fruit. Eet er niet teveel van en combineer het altijd in een maaltijd.

Vraag hulp

Niet voor iedereen is de meest strikte lijst het meest gezond. Het kan zijn dat je dan, vooral in combinatie met andere overgevoeligheden of dieetbeperkingen, te weinig variatie overhoudt. Vraag daarom toelichting als je deze lijst gaat gebruiken.

Naast deze lijst is ook de wijze van bereiden van belang en de combinatie van de verschillende ingrediënten op je bord en zelfs in de pan. Dat is teveel om hier allemaal neer te zetten, maar ik kan je daar bij helpen. Vooral voor de gerechten die je regelmatig maakt.

Zelfs het moment van eten is van belang om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wil je daarover meer tips, neem dan contact op voor persoonlijke coaching, dan help ik jou naar een stabiele bloedsuikerwaarde en als je wilt ook naar een medicatievrij of als dat mogelijk is diabetesvrij leven.

Dus kom je er zelf niet uit, vraag hulp. In een half uur kan ik je de basis heel goed uitleggen. Vraag dan persoonlijke coaching voor de glycemische index aan.