Goed van start gaan na de vakantie betekent sneller je doelen halen. Daarom de komende weken even goed focussen op je doel en de acties doen die nodig zijn om jouw diabetes type 2 te verminderen.

Goed van start op je doel af

Wat is jouw doel? Het helpt als je het kunt omschrijven als een nieuwe dag. Je staat op nadat je heerlijk hebt geslapen. Wat voel je dan, wat ga je dan doen, hoe geniet je op dat moment van het leven? Wat eet je, wat drink je en wie ontmoet je? Beschrijf  het zo gedetailleerd mogelijk, want dit toekomstplaatje gaat je helpen in de moeilijke momenten. Schrijf het ouderwets met pen op papier, dat schijnt te zorgen dat je het beter onthoudt dan als je het typt.

Goed van start met plan op papier

Maak na de beschrijving een moodboard. Dat is een overzicht met plaatjes, sfeer, kleuren, voorwerpen die samen jouw gevoel weergeven voor het doel. Je kunt hem digitaal maken, maar ik vind het meer aanspreken als je gaat scheuren, knippen en plakken. Zodat je ook de structuur kunt voelen van kledingstof, schors en andere materialen.

Hoe duidelijker je doel is, hoe makkelijker is het om het te bereiken.

Geef jouw moodboard een mooie plek die je vaak ziet. Bijvoorbeeld in de woonkamer of boven de eettafel. Gebruik hem dagelijks als inspiratie om op het goede pad te komen en te blijven.

Wat is het verschil met nu?

Weet je wat je anders moet doen om je doel te bereiken? Maak daar een helder overzicht van, zo concreet mogelijk. Zet aan de linkerkant op het papier de dingen die je minder wilt doen, zet daarbij aan de rechterkant de dingen die je meer wilt doen of daarvoor in de plaats kunt doen.

Bijvoorbeeld als het gaat om minder snoepen, maak dan een lijst met aan de linkerkant de snoepjes die je nog wel eens eet en nu wilt laten staan. En aan de rechterkant wat je zou kunnen doen of eten als je trek hebt in een snoepje, zoals een paar walnoten.

Goed van start met een lijst met verschillen nu en straks

Bijvoorbeeld als je minder met de auto wilt gaan en meer op de fiets, benoem dan de winkels, vrienden of plekken die je makkelijk op de fiets kunt bezoeken. Wees realistisch en zet daar ook bij dat als het hagelt of echt stortregent, dat je dan wel met de auto mag.

Hoe concreter hoe beter. Denk daarbij ook aan de verschillen die je over een tijdje wilt maken. Zet die onderaan de lijst. Bijvoorbeeld een dagtocht van 20km fietsen, terwijl je nu amper 1km fietst. Dat is een heel duidelijk verschil.

Als je de verschillen op een rijtje zet, kom je bijna vanzelf bij de acties uit die je moet uitvoeren.

Wat heb jij nodig om goed van start te gaan?

Wat je gaat doen is persoonlijk. Er zijn namelijk heel sportieve mensen met diabetes type 2, die moeten meer aanpassingen doen in hun voeding. Er zijn ook mensen die wel op hun voeding letten, maar meer zouden kunnen bewegen. Daarom is een plan op maat van belang. Als jij alle diëten van de wereld al hebt geprobeerd, dan ligt het antwoord eerder in ontspannen en en goede nachtrust.

Maak een actieplan:
Wat ga je doen en welke hulp heb jij daar bij nodig?

Heb je meer kennis nodig over:

 • welke voeding van invloed is op je bloedsuikerspiegel?
 • welke beweging goed is voor het verhogen van de insulinegevoeligheid van de cellen?

Heb je meer oefeningen of trucs nodig om goed te kunnen ontspannen of slapen?
Heb je af en toe inspiratie nodig voor alles wat helpt om diabetes te verminderen?

Kun je het alleen of heb je iemand nodig die je de kennis aanlevert?
Heb je iemand nodig als stok achter de deur? Als wekelijkse motivator? Als coach?
Heb je liever iemand die dagelijks met je meekijkt in je digitale dagboek hoe jouw maaltijden zijn samengesteld?
Heb je iemand nodig die je helpt om het gesprek met de behandelaar voor te bereiden, zodat je in die gesprekken sneller je doel bereikt?

Kijk goed wat bij jou past. Of overleg met mij hoe jouw plan eruit ziet en waar het met wat praktische, eenvoudige tips nog wat beter kan worden gemaakt. Woon je niet in de buurt, dan kunnen we ook via de telefoon overleggen, eventueel ondersteund met digitale middelen.

Controleer of je nog op je doel afgaat

Plan elke dag en elke week even een controlemomentje in of je nog op je doel afgaat. Als je doel afvallen is, kun je dagelijks op de weegschaal gaan staan. Maar schrik dan niet als die een keer de andere kant op schommelt, vooral bij vrouwen is een schommel van 2kg heel normaal. Daarom maak ik het liefst een grafiek, zet daar dagelijks mijn gewicht in, maar trek pas na verloop van een aantal dagen een conclusie.

Ook verhelderend is een lijstje met de bloedglucosewaarden die je meet, vooral als je die koppelt aan wijzigingen in hoe je eet of beweegt. Vraag hulp aan mij als je de nuchtere waarde ziet stijgen, terwijl de dagcurve gemiddeld daalt (is te verklaren). Vraag ook hulp als je ziet dat na sommige maaltijden de bloedglucose meer stijgt dan na andere maaltijden.

Ben je niet dol op de weegschaal? Gebruik dan de centimeterband. Bijvoorbeeld rond je taille, ter hoogte van de bovenkant van je heupbot. Adem rustig in en uit en neem het getal na de uitademing. Het is belangrijker dat je elke keer op dezelfde manier meet, dan dan je mijn manier van meten volgt.

zonder honger afvallen vooral op je taille

Kijk ook naar jouw moodboard en naar de lijst met verschil tussen nu en jouw doel. Zit je nog op de rit?

Evalueer eenmaal per twee maanden of je nog goed gaat

Ik maak graag gebruik van de elektronische agenda van mijn e-mailprogramma om eenmaal in de twee maanden een berichtje te krijgen: evalueer of je nog goed gaat.

Verbeteren je bloedglucosewaarden?
Val je af?
Heb je voldoende lekkere recepten om uit te kiezen?
Beweeg je meer?
Beweeg je lekker, met plezier?
Slaap je goed en voldoende? Vooral met het wisselen van de seizoenen is dat een belangrijke vraag.
Ontspan je voldoende en los je problemen op?

Kortom: ben je nog op weg om je diabetes te verminderen? Zo nee, weet je ook waar dat aan ligt en wat je er aan kunt doen? Het antwoord is vaker: blijf op de juiste weg. Het antwoord is zelden: ik moet nog strenger, want het werkt niet. Soms is er maar een klein ding dat anders moet, als je dat consequent elke dag doet. En dat is maatwerk, dat uitzoeken wat er bij jou aangepast moet worden.

Ga je niet goed? Schakel hulp in!

Ga je wel goed? Vooral successen vieren!

Vier je successen, ook de kleine successen

Als je 20 kilo wilt afvallen, zou je elke kilo kunnen vieren. Maar als je weet dat je 2 kilo per keer kunt schommelen, dan is het heel verwarrend als er ineens weer een kilo aan zit. Daarom is het verstandiger om de weg er naar toe te vieren.

Vier bijvoorbeeld dat je:

 • deze week een nieuw recept hebt uitgeprobeerd, dat zo lekker is dat je het volgende week weer gaat maken.
 • deze week jezelf weer op het pad terug hebt gezet (want het is heel logisch als je er af en toe vanaf dwaalt).
 • uit je hoofd 5 recepten kunt koken die passen bij jouw nieuwe leefstijl.
 • meer stappen hebt gezet of meer kilometers hebt gereden dan vorige week.
 • tijd hebt genomen voor jezelf, om even te ontspannen.

Als je namelijk zorgt dat je op het uitgezette pad blijft, door daar het feestje te vieren, dan is het verminderen van diabetes daar een natuurlijk gevolg van. Dus vier dat je goed bezig bent!

successen vieren

Wat ga jij doen om goed van start te gaan?

Deel hieronder jouw plan, dan krijg je daar een tip van mij bij.

Share Button

3 reacties

 1. Tineke op 4 september 2017 om 21:27

  Goed idee om een moodboard te maken! Ik heb dat ook eens gedaan en als je er voor zorgt dat je deze visuele weergave van je doelen regelmatig ziet, doet het iets met je en kom je in actie om ze te behalen!

  • Marian op 5 september 2017 om 09:26

   Ja, leuk hè hoe zo’n moodboard werkt. Voor je gezondheidsdoelen, maar ook voor andere doelen kun je die gebruiken. Ik gebruik er een voor mijn werk, om te visualiseren waar ik over 15 jaar wil staan.

   • Marian op 5 september 2017 om 09:30

    Je kunt dit blog heel goed combineren met het blog van Tineke over doelen stellen. Stel een doel zit er in en zeker ook successen vieren. Het gaat wel over een ander onderwerp, maar de manier hoe je je doelen haalt is vergelijkbaar. Kleine stapjes!

    http://budgetcoachnieuwegein.nl/waarom-doelen-stellen-belangrijk/

Laat een reactie achter