Hoe bedoel je dat, mindset?

Mindset is een Engels woord, dat langzaam de Nederlandse taal insluipt. Het lijkt alsof je al zou moeten weten wat de ander ermee bedoelt. En dat leidt tot misverstanden. Ook als het gaat over diabetes type 2 en mindset.

Als ik boos word, valt er vaak wat te leren

De meeste gesprekken verlopen fijn, dat wil zeggen, ik deel informatie met de ander, de ander reageert daarop, sluit erop aan en samen hebben we een goed gevoel over het gesprek.

Soms zijn er gesprekken, waarbij langzaam mijn boosheid tijdens het gesprek groeit. Dat is als een ander stellig is, heel zeker zijn (of haar) standpunt verdedigt en waarbij tegelijkertijd mijn normen en waarden aan de kant worden geschoven. Het resultaat is dan dat we boos uit elkaar gaan of ik besluit de ander te negeren. Maar juist in het uitdiepen valt iets te leren.

Eerst mindset, dan pas afvallen

Dat was de stelling van mijn gesprekspartner, een HBO afgestudeerde psychotherapeut. Alles begint met mindset, zegt ze. Als de mindset niet goed is, lukt het afvallen niet.

Ik hoorde in haar woorden door dat iedereen die wil afvallen dus langs de therapeut moet om te zorgen dat het ‘tussen de oren’ goed komt. En dat vond ik belachelijk. Daarmee plak je een label op mensen die willen afvallen dat het ‘tussen de oren’ zit. En ik wil mensen niet labelen. Vooral niet mensen met diabetes type 2 die vaak al jaren hebben geprobeerd om af te vallen (zonder of met de verkeerde begeleiding) of mensen met andere oorzaken van het overgewicht (die eerst moeten worden aangepakt voor ze kunnen afvallen). Er zijn al teveel mensen die door anderen gelabeld worden en labels kunnen heel pijnlijk zijn.

Eerst afvallen, dan volgt mindset

Dit is mijn ervaring. Als je begint en merkt dat het eenvoudig te doen is en lekker smaakt, dan volgen de eerste resultaten en krijg je de motivatie (of mindset) om door te gaan. Ik eet nu al zeven jaar anders en het bevalt me heel goed. Ik kan er mee spelen, zoals loslaten voor een dag en weer oppakken. Dus de resultaten, de ervaring, geven mij de mindset, de motivatie om door te gaan, het steeds weer op te pakken. Vandaar dat ik graag mensen laat ervaren hoe het is om eetrust te krijgen.

Als er twee standpunten zijn, is er vaak nog een derde. En een waar ik graag mee werk, is de mens centraal. In gesprek gaan, luisteren, uitnodigen, doorvragen, de andere kant laten zien, voorbeelden geven, antwoorden geven, het is allemaal interactie met de ander centraal.

mindset, de mens centraal
Aandacht en luisteren

De mens centraal

Dit voorjaar stond ik met een stand op de lokale ondernemersmarkt in de feesttent in het dorp. Ik ging in gesprek en nodigde de mensen uit om 20 weken met mij me te wandelen. Ik ging in gesprek, vertelde over mijn ervaring vorig jaar met wandelen in een groep, vroeg naar hun ervaring met wandelen en kreeg zo een groep van 12 wandelaars bij elkaar.

Wat was er nu eerder, de mindset of de ervaring? Ze hadden op moment van aanmelden nog niet de ervaring van het wandelen in de groep en toch hebben zij zich aangemeld. Dat klinkt als mindset, dat ze een duidelijk besluit hadden genomen en daarom tot actie over gingen. Of gingen ze puur op de ervaring van het gesprek met mij, dat ze mij vertrouwden dat het een leuke groep ging worden? Dat ze die ervaring wilden uitbreiden, al wandelend?

Belangrijker is dat ik dat verschil losliet en vooral de mens zag, in gesprek ging, een luisterend oor had. Mensen willen gezien worden, mensen willen als mens gezien worden en niet als een vrijwilliger voor een aanbod of behandelmethode van de ander.

De twintig weken zijn bijna voorbij

Ik heb heerlijk gewandeld met deze twaalf mensen. En zij geven aan dat het vooral gezellig is. Er beginnen al broeken ruimer te worden en van billen te glijden, door de combinatie van wandelen en informatie over bewegen en voeding. Aan de wandelingen zitten namelijk twee informatieavonden gekoppeld, een van de fysiotherapie over bewegen en een van de diëtist over voeding. Nog twee weken en dan wandelen we de grote finale in Den Haag, met alle andere groepen in Nederland die ook twintig weken hebben gewandeld in de Nationale Diabetes Challenge. Ik ben trots op ze!

Wil je eens een gesprek met mij over jouw diabetes type 2, maak dan gerust een afspraak. Mijn contactgegevens vind je ook onderaan de pagina.

Share Button

2 reacties

 1. Marlies Hoogstraaten op 20 november 2019 om 07:58

  Ben voor mijn gevoel zelf al goed bezig maar ook geïnteresseerd in de kennis die anderen hebben opgedaan over hoe diabetes 2 om te keren.
  Ervaar het als zeer teleurstellend dat er dik over de €200,00 gevraagd worden om aan de cursus mee te mogen/ kunnen doen.
  Voor veel meer mensen die aan de onderkant van de samenleving verkeren is dit absoluut niet op te brengen waardoor deze hulpinformatie dus buiten bereik blijft en dat vind ik eigenlijk onacceptabel.
  Mensen die weinig te besteden hebben worden al genoeg buiten spel gezet.
  Waarom hen uitsluiten?

  • Marian op 20 november 2019 om 09:59

   Beste Marlies,
   Wie vraagt zal gegeven worden. Wie mij vraagt of het ook goedkoper kan, omdat het onmogelijk is om te betalen, vindt bij mij een gewillig oor. Ik werk voor wie echt in de problemen zit via Stichting Anders en dat doe ik gratis. Voor wie wel een beetje kan betalen, mag de eerste 4 lessen voor 7 euro doen. Dat lijkt me een heel schappelijk bedrag. En van daar kijken we stap voor stap verder wat de mogelijkheden zijn.

   Dus, ik sluit niemand uit. Ik nodig mensen uit om in gesprek met mij te gaan.
   Fijne dag, Marian

Laat een reactie achter