Hoe hoog is mijn risico op diabetes type 2?

Het risico op diabetes type 2 varieert per persoon en leefomstandigheden. Nieuwsgierig naar jouw risico? Bekijk dan de verschillende risico factoren. Wil je weten of je diabetes type 2 hebt, ga dan naar de huisarts.

Het risico op diabetes type 2 verschilt tussen mannen en vrouwen

Mannen lopen een iets hoger risico dan vrouwen.

Het risico op diabetes type 2 is hoger als je ouder wordt

Voorbij het veertigste jaar lijkt elke 10 jaar erbij het risico te verhogen. Dit zijn maar kleine stapjes, maar zeker goed om in het achterhoofd te houden.

Het risico op diabetes type 2 is hoger als je zwaarder bent

Het laagste risico loop je bij een BMI lager dan 25, een hoger risico met een BMI tussen 25 en 30 en het hoogste risico bij een BMI van 30 en hoger.

Het risico op diabetes type 2 is hoger als je een bolle buik hebt

Hier verschillen de mannen ook weer van de vrouwen: bij mannen is het risico het laagst bij een buikomvang van 94 centimeter, hoger tussen 94 en 102 centimeter en het hoogst als de buikomvang meer dan 102 centimeter is.

Bij de vrouwen zijn deze getallen voor de buikomvang: minder dan 80 centimeter, tussen 80 en 88 centimeter en meer dan 88 centimeter.

Bijzonder: neemt het risico in BMI toe in stapjes van 1 risico punt: 3, 4, 5, het risico met een bolle buik neemt grotere stappen: 3, 5, 7.

Een bolle mannenbuik is een hoger risico op diabetes type 2

Bolle buik

Het risico op diabetes type 2 is hoger als je rookt of gerookt hebt

Niet-rokers hebben het laagste risico, ex-rokers hebben een hoger risico en rokers hebben het hoogste risico op diabetes type 2. Dat gaat steeds met 1 risicopunt omhoog.

Diabetes in de familie verhoogt jouw kans op diabetes type 2

Als vader, moeder, broer of zus diabetes type 1 of 2 heeft, stijgt jouw kans op diabetes met 3 punten.

Het gebruik van bloeddrukmedicatie verhoogt jouw kans op diabetes type 2

Gebruik je bloeddrukmedicatie, dan is jouw kans op diabetes hoger, met ongeveer drie punten.

Als je de adviezen voor het verlagen van de bloeddruk naast de adviezen voor het verlagen van het risico op diabetes type 2 naast elkaar legt, dan zijn er grote overeenkomsten:
* stop met roken
* krijg een gezond gewicht
* zorg voor lichaamsbeweging
* zorg voor ontspanning

Door aan deze punten te werken, scoor je op twee schalen tegelijkertijd!

Zwangerschapsdiabetes verhoogt de kans op diabetes type 2

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap en is vrij snel na de bevalling geheel verdwenen. Eenmaal doorgemaakte zwangerschapsdiabetes verhoogt de kans op diabetes type 2 met 12 risicopunten.

Een niet-westerse afkomst verhoogt het risico op diabetes type 2

Mensen met een Creoolse of Hindoestaanse afkomst hebben een hoger risico vanaf 35 jaar en ouder. Mensen met een Turkse of Marokkaanse afkomst die ook een van de andere risicofactoren hebben, hebben een verhoogd risico.

Sommige risico’s op diabetes type 2 kun je verlagen

Aan de volgende risico’s kun je zelf iets doen:

  • BMI
  • Buikomvang
  • Roken
  • Verhoogde bloeddruk

En het leuke is, zodra je aan de slag gaat met je gezondheid, zul je merken dat bewegen makkelijker gaat. Als gevolg daarvan gaat de BMI, buikomvang en bloeddruk omlaag. En als je gezonder gaat eten, is het veel makkelijker om te stoppen met roken.

Referentie

De gegevens voor deze blog zijn afkomstig van de Nederlandse Diabetes Federatie NDF, die daarvoor een handig schema hebben gemaakt.

Wil je graag stap voor stap werken aan een lagere kans op diabetes type 2? Bekijk dan de informatie over de online cursus Diabetesvrij leven.

Share Button

Laat een reactie achter