Wandelen heeft een gunstige invloed als jij je diabetes 2 wilt verminderen en medicatievrij wilt worden. Rustig opbouwen kan elk jaar in groepsverband bij de Nationale Diabetes Challenge.

Ik wandel al twee weken gezellig mee

Het is een gezellige boel onderweg. Na de eerste paar honderd meter doen we een warming up, zodat alle spieren even los zijn. Daarna gaat de groep op een lekker tempo wandelen, een uur lang. Regelmatig komt er even een pauze, om elkaars namen te leren, om wat water te drinken of om te genieten van de omgeving.

Elke pauze wisselen we van partner, zodat als we twee aan twee lopen, steeds met iemand anders kunnen praten. En dat is leuk, ik heb al vele verhalen gehoord waarom de deelnemers willen wandelen. De een om op vakantie beter uit de voeten te kunnen, de ander om naar Santiago de Compostella te wandelen.

Wandelen doet de bloedsuikers dalen

In eerdere jaren zijn er ook groepen wandelaars gestart in de Nationale Diabetes Challenge, georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation. De mensen die meededen merkten:

 • Hun bloedsuikerwaarden werden stabieler.
 • Ze voelden zich prettiger.
 • De tailleomvang nam met gemiddeld 4 centimeter af.
 • 88% van de deelnemers wandelt ook na de challenge nog door.
 • Voor veel mensen nam de medicatie die ze gebruikten af of ze konden zelfs helemaal stoppen met medicatie voor hun diabetes 2.

Dat zijn mooie resultaten. Naast het wandelen kregen de wandelaars ook voedingsadvies en waren er informatieavonden om nog beter de diabetes 2 te kunnen verminderen.

Dit zeggen de deelnemers:

Ook bij jou in de buurt wandelt de Nationale Diabetes Challenge

Ik wandel mee in mijn nieuwe fusiegemeente: Vijfheerenlanden en we lopen elke maandagavond in Vianen. Er zijn zoveel enthousiaste deelnemers, dat we een splitsing hebben gemaakt in twee groepen. Een groep die een gewoon wandeltempo aanhoudt en een tweede groep voor mensen die heel langzaam conditie gaat opbouwen. En voor de echte sportievelingen heeft onze wandelcoach aanvullende opdrachten. Voor elk wat wils dus.

Wil je meedoen in Vianen: volg deze link voor Vijfheerenlanden.

Wil je weten of er een groep is in jouw woonplaats: volg deze link over locaties.

Wandel jij wel eens naar de winkels of voor de lol?
Deel je antwoord hieronder, wellicht kun je een andere diabeet inspireren.

Share Button

4 reacties

 1. Kim Buining op 30 april 2018 om 12:07

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Een wandeling is een mooie laagdrempelige manier om in beweging te komen. Psst.. enne: mooie blog 😉

  • Marian op 30 april 2018 om 16:10

   Ik ben van nature een fietser, zelfs voor kleine stukjes pak ik de fiets. Maar juist het samen wandelen levert me veel plezier op.
   Enne: dank je wel.

 2. GerardvdZ op 30 april 2018 om 13:13

  Wandelen is sowieso goed voor iedereen dus ook als je een auto immuunziekte als diabetes hebt. Als diabetes2 patiënt heb ik helaas geen goede ervaring met dagelijks wandelen in relatie met verlagen van mijn bloedsuikerwaarde.

  Zelfs wandelen op mijn nuchtere maag heeft jammer genoeg niet tot resultaat geleid. Toch blijf ik er mee doorgaan want het is best leuk om te doen en de hond geniet er ook van!

  • Marian op 30 april 2018 om 16:15

   Klopt, wandelen is voor iedereen gezond. Het zou vaker door artsen voorgeschreven moeten worden.

   Dat verlagen van de bloedsuikerspiegel daar gaat wel enige tijd over heen, de vorige groepen van de Nationale Diabetes Challenge trainden een half jaar. Het effect kan vooral met een nuchtere meting niet gemeten worden. Het is eerder dat je ziet dat na de maaltijd de piek lager blijft. En regelmatig lagere pieken na de maaltijd is een lagere HbA1c en pas daarna daalt de nuchtere waarde ook. Vooral in samenhang met gewicht dat mindert en de taille die slanker wordt.
   Wat dat betreft is wandelen een heel andere interventie dan voeding. Het lichaam reageert er anders op, de insulineresistentie word vanaf een andere kant aangepakt.

   Met dagelijks een of twee keer wandelen met de honden bereik je dat effect ook.

Laat een reactie achter