Jouw keuze bij diabetes type 2

Jij hebt een keuze bij diabetes type 2, meerdere zelfs. De vraag is of jij die keuze wilt nemen, of dat een ander dat voor jou doet.

In Amerika gaan ze het drastisch aanpakken

In Nederland zijn ongeveer 1,1 miljoen diabetespatiënten, dat is ongeveer 1 op 16 mensen. In Amerika zijn de getallen nog hoger, twee jaar eerder was dat al 1 op 11 en de getallen stijgen daar sneller.

Daarom hebben de artsen van de diabetesorganisaties in Amerika, India, Verenigd Koninkrijk en China gezamenlijk besloten dat een operatie tot de standaard aanpak van diabetes kan gaan behoren. Voor mensen bij wie de bloedsuiker niet wil stabiliseren met medicatie en leefstijladviezen, zullen de artsen deze keuze bij diabetes aanbieden.

Een operatie is in de helft van de gevallen niet effectief

Dus in 50% van de gevallen ben je geopereerd, moet je de rest van je leven supplementen blijven slikken om tekorten te voorkomen en val je weer terug naar hogere niet te reguleren bloedsuikers.

De leefstijladviezen van de Amerikaans diabetes organisatie zijn minder effectief

Al eerder werd aangetoond dat het dieet van de Amerikaanse diabetes organisatie niet zo effectief is als andere leefstijlaanpassingen. Ook de richtlijnen van het Voedingscentrum zijn bedoeld voor mensen die gezond zijn, niet voor mensen met diabetes type 2. Mijn voorkeur heeft dan nog steeds de leefstijlaanpassingen, maar dan heel gerichte, die werken bij type 2.

In Nederland gaan jonge artsen aandacht geven aan voeding

Steeds meer artsen zien dat juist bij jongere mensen met chronische aandoeningen, leefstijladviezen of voedingsadviezen veel effectiever zijn. Het kost wat meer moeite om de nieuwe gewoontes aan te leren, maar is zeker de moeite waard. En vaak genieten mensen daarna meer van voeding.

Wat is jouw keuze bij diabetes type 2?

Medicatie en operatie is geen garantie dat jij over 2 jaar nog medicatievrij bent of stabiele bloedsuikers hebt. Of kies je voor een methode waar je gezond en medicatievrij oud mee kunt worden? Kies dan voor de cursus Diabetesvrij leven. Die leert jou stap voor stap alles over voeding, beweging, slaap en ontspanning om jouw bloedsuikers stabiel en laag te houden.

Kies voor natuurlijke voeding zegt de documentaire Fed up

Als je 1,5 uur de tijd hebt, kijk dan even naar het voorland van de kinderen van tegenwoordig. Zij zullen in een sneller tempo een hoog risico lopen op diabetes type 2 dan hun grootouders. Door nu al gezondere keuzes te maken, voorkom je overgewicht. Als er al sprake is van overgewicht kun je dat verminderen en zelfs kwijtraken. Door simpele keuzes met meer natuurlijke voeding.

Klik voor de aflevering op NPO tot 9 juni 2016. Ik hoop dat de NPO deze documentaire nog wat langer beschikbaar houdt.

Dit is de official trailer (niet Nederlands ondertiteld)

Kies voor meer gezondheid

Start na overleg met jouw behandelaar met de cursus Diabetesvrij leven. Blijf onder controle van de arts en laat zien hoe snel je bloedsuikerwaarden dalen, zodat je de diabetesmedicatie in overleg kunt afbouwen.

De resultaten zijn beter dan bij operaties, 80% van de mensen met diabetes type 2 kan met leefstijladviezen medicatievrij worden.

Wil jij die uitdaging aan, dan sta ik klaar met praktische adviezen.

Share Button

4 reacties

 1. Tineke op 3 juni 2016 om 11:42

  Als ik door wat voor ziekte dan ook een keuze moet maken tussen opereren en een aanpassing van mijn leefstijl, kies ik zeker voor het laatste. Het is prettig te weten dat jij een voor mensen met diabetes type 2 een cursus hebt ontwikkeld om de leefstijl zo te veranderen dat de bloedsuikers stabiel en laag blijven.

  • Marian op 3 juni 2016 om 11:49

   Dank voor jouw reactie.

 2. Monique op 6 juni 2016 om 08:51

  Patiënten kiezen liever voor medicijnen en/of een operatie dan voor een andere levens- en eetstijl las ik in een krantenartikel en hoorde ik van een familielid van twee diabetici (ik heb ze op jouw website gewezen). Je hebt dus echt een missie, Marian, keep on going!

  • Marian op 6 juni 2016 om 10:42

   Dank je wel Monique dat je ze op mijn website attendeert. Ik vind het belangrijk dat mensen zelf de keuzevrijheid hebben, zelf de keuze maken. En ik vind het heerlijk om met die mensen te werken die zeggen: “Ik wil gezond oud worden, zonder medicijnen.” Daarom blijf ik aandacht vragen voor deze keuzemogelijkheid.

Laat een reactie achter