Kom ik van de Metformine af?

Kom ik weer van de Metformine af, vroeg een volger op Facebook mij. Jazeker, dat kan. Bij een stabiele bloedglucose kan in overleg met de behandelaar de Metformine worden afgebouwd.

De arts schrijft de Metformine voor

Afbouwen van Metformine gaat dan ook altijd in overleg met de arts. Wellicht is er een reden waarom de arts de medicatie blijft voorschrijven. Stop daarom nooit met de medicatie zonder overleg met de arts.

Metformine bij hogere bloedglucosewaarden

Als bij een onderzoek hogere bloedglucosewaarden worden ontdekt, dan is het afhankelijk van de hoogte van die waarden of de huisarts alleen leefstijladviezen geeft, of adviezen met tabletmedicatie of adviezen met medicatie en veel controles. Als de bloedglucosewaarden heel acuut hoog zijn, dan wordt er volgens de protocollen van het NHG meteen gestart met insuline en/of overleg met de internist. Dat zal zelden het geval zijn, veelal wordt gestart met adviezen, gevolgd door tabletmedicatie.

Ook als de leefstijladviezen niet voldoende werken na 3 maanden, wordt er tabletmedicatie, bijvoorbeeld Metformine voorgeschreven.

Metformine verlaagt de bloedglucose en vermindert de eetlust

Het verlagen van de bloedglucose is belangrijk. Een te hoge bloedglucose zorgt op den duur voor gezondheidsproblemen. Er ontstaat dan schade aan de kleinste bloedvaatjes. Die zitten in de ogen (oogproblemen), nieren (nierfalen) en in de uiteinden van de ledematen, zoals tenen (gevoelloosheid en slecht genezende wonden).

Daarnaast vermindert deze medicatie de eetlust en dat is handig want de meeste diabeten hebben overgewicht.

Kun je zelf je eetlust verminderen?

Dat kan heel goed. Benoem eens de voedingsmiddelen waar je trek van krijgt, waarvan je niet kunt stoppen met eten. Veel mensen zullen dan zeggen: Engelse drop, chips, knabbelspek, chocoladekoekjes, nasi. Op dit soort eten krijgen veel mensen direct of na een uurtje behoorlijk trek.

Er is ook voedsel waar je minder trek op krijgt. Denk aan een goed gevulde salade met vis erdoor, denk aan stamppot boerenkool met worst, denk aan een handjevol walnoten. Door te kiezen voor meer voedsel dat verzadigt (ook na een uur) en minder te kiezen voor voedsel waar je trek op krijgt, kun je zelf je eetlust verminderen. En daardoor afvallen.

Kun je zelf je bloedglucose verlagen?

Dat kan heel goed.

 • Door regelmatig te bewegen, wordt de bloedglucose verbruikt door de spieren. En dat zijn soms al van die kleine stukjes: de trap nemen in plaats van de lift, naar de volgende halte wandelen als je nog lang op de bus moet wachten, fietsen naar de winkel voor de boodschappen.
 • Door regelmatig te bewegen, worden de cellen gevoeliger voor insuline. Ook dat heeft een gunstig effect op de bloedglucose.
 • Door meer vezels te eten uit groenten en noten, raak je sneller verzadigd, eet je minder aardappel, rijst of pasta. Deze laatste drie doen de bloedglucose stijgen. Door er minder van te eten, stijgt de bloedglucose minder.
 • De vezels uit groenten en noten doen nog meer: ze zorgen dat de koolhydraten uit aardappel, rijst en pasta veel langzamer worden afgebroken en vrijkomen als bloedglucose.
 • Ontspannen helpt ook om je bloedglucose te verlagen. Stress verhoogt je bloedglucose en ontspanningsoefeningen verlagen het.

De wetenschap laat zien dat aanpassing van jouw manier van leven effect heeft

 • Aanpassing van de leefstijl is effectiever dan het gebruiken van Metformine.
 • Leefstijl aanpassing heeft een sterker effect op de gezondheid dan alleen op basis van het verlagen van het gewicht mag worden verwacht.
 • Gezonde voeding en een actieve leefstijl verlaagt behoorlijk de kans op diabetes type 2, ook in families waar erfelijkheid een rol speelt.
 • De gegevens laten zien dat diabetes kan worden beheerst en soms genezen, als er sprake is van een stevige vermindering van het gewicht. Dat betekent het verminderen van medicatie in sommige patiënten.
 • Een gewichtsverlies van 15 tot 20% dat ook daadwerkelijk eraf blijft geeft een hele goede kans dat de patiënt van diabetes genezen is.
 • Dat gewicht moet er dan wel afblijven, want de jojo is veel gevaarlijker. Een crashdieet heeft daarom geen zin.

Ja, je kunt weer van de Metformine af

De kleine lettertjes: er is slechts een kleine groep mensen met diabetes type 2 waarvoor dit niet geldt. Zij gebruiken bijvoorbeeld medicatie die als bijwerking de diabetes geeft. Of zij hebben een erfelijke vorm van diabetes, die lijkt op type 2, maar het niet is en zijn daarbij slank.

Echter, de grootste groep mensen met diabetes type 2 kan als hun gewicht daalt en hun bloedsuiker daalt weer van de Metformine af.

Wil je daarbij hulp in de vorm van coaching, klik dan voor meer informatie Metformine-vrij coaching.

Share Button

4 reacties

 1. 2go4health op 16 september 2015 om 08:48

  Wat zo jammer is aan dit stukje is dat het eten van proteïne als brandstof niet voldoende belicht wordt.
  Kijk dat je glucosewaarde stijgt van koolhydraten dat is duidelijk….dat een glycemische index lager dan 55 vele malen gezonder is dat snappen we ook nog….
  Hoe hoger de glycemische index des te meer vetreserves legt het lichaam aan…

  En nog steeds eten diabeten massaal snelle koolhydraten..

  Maar wat moet je dan wel eten…in welke balans.. daar ligt het probleem.
  Ik merk met de clienten met diabetes die ik begeleid (waarbij ik ook moeder ben van een zoon met type 1) is dat men gewoon niet weet dat het eten van meer proteïne de glucosewaarde minimaal verhoogd…meer verzadiging geeft en geen energie dip.
  Daarbij helpt proteine bij de opbouw van spierweefsel en daarmee verhoog je de mogelijkheid van het lichaam om vetten te verbranden…

  Ik ben echt voorstander van meer voedingskennis voor diabeten want je kan door voeding al zoveel voorkomen of verbeteren.. . Het zal niet alles genezen en het vraagt inspanning…
  Medicatie zou er pas moeten zijn als niets meer werkt….
  Dus leer mensen wat wel werkt denk ik dan…

  • Marian op 16 september 2015 om 09:12

   Dank voor jouw reactie.

   Je hebt gelijk, het eten van meer proteïne (= eiwit) helpt bij de verzadiging, zorgt voor een energiebron waar je prima op kunt leven en helpt je bij het kwijtraken van de extra kilo’s. Daarom staan bij de voorbeelden voor het verminderen van de eetlust heel duidelijk de eiwitbronnen genoemd. Ook schreef ik eerder dit blog over walnoten. https://diabetesvrijleven.nl/walnoten-verlagen-de-kans-op-diabetes-type-2/

   Ik wil graag veel meer vertellen, maar ik houd bewust mijn blogs kort en leesbaar. De focus lag nu op het verminderen van de medicatie. Over het “Hoe” zal ik andere blogs schrijven en verwijs ik naar mijn cursus van 30 stappen gevuld met “Hoe”.

 2. Pascale Lenaerts op 21 augustus 2020 om 09:16

  Ik heb de laatste tijd, en vooral snachts, veel hypo’s. De metformine spoort me aan om meer te eten of ik voel me flauw. In de 10 jaar dat ik het neem, heb ik leververvetting, galwegconstructies, nierstenen en gewrichtspijn opgebouwd. Arts maakt zich geen zorgen omdat mijn gemiddelde suikerwaarden laag staan. Weegschaal blijft, ondanks voldoende bewegen, verder omhoog gaan. Ik reageer slecht op statines, rode rijst en krijg allergische reacties op muggebeten. Nu ben ik 2 weken gestopt met de metformine en wacht nog steeds op eventuele slechte bijwerkingen, ik ben alleen maar vlug moe en mujn bloeddruk blijft hoog. Ik ben al volledig af van de ontstekingsremmers, heb niets meer van gewrichtspijn, na jaren terug normale stoelgang en sta terug positiever in het leven, libido komt ook geleidelijk aan terug.

  • Marian op 31 augustus 2020 om 10:50

   Beste Pascale,
   Ik ben voor samenwerking met de reguliere zorg, vandaar dat ik het belangrijk vind dat je het de arts vertelt dat je met de Metformine bent gestopt.

   Dan speelt er iets anders, Metformine zorgt normaal niet voor hypo’s. Dus dan is de vraag is het een echte hypo: een waarde onder de 4, of een relatieve hypo: een naar gevoel, alle symptomen van een hypo maar vooral een gedaalde waarde ten opzichte van een paar uur daarvoor.
   Als het gaat om grote dalingen in jouw bloedsuikerspiegel, is het belangrijker om de bloedsuiker stabiel te krijgen en tegelijkertijd het lichaam te trainen dat het de eigen vetvoorraden om zet in energie. Dat is niet eenvoudig uit te leggen en zou ik graag in een telefonisch gesprek willen doen. Wil je mij een e-mail sturen, dan maken we een afspraak voor ene eerste gesprek.
   Groet, Marian Bosma marian@diabetesvrijleven.nl

Laat een reactie achter