Mag iemand met diabetes een koekje, is een vraag die niet met ja of nee te beantwoorden is. Vraag daarom vooral de persoon of hij of zij een koekje wil en biedt ook een alternatief aan.

Een mens met diabetes is vooral mens

En de meeste mensen zijn prima in staat om te zeggen of ze een koekje willen of niet.

Mensen zijn verschillend, mensen met diabetes ook

 • Diabetes type 1, 2, 3c, LADA of MODY
 • Met of zonder overgewicht of ondergewicht
 • Actief, minder actief, niet actief, marathonloper
 • Goed ingesteld op de medicatie of stoeiend om de bloedsuiker stabiel te krijgen
 • Stressvrij of gestrest
 • Met een goed slaappatroon of verstoord door wisseldiensten

Afhankelijk van de persoon, kunnen er andere doelen zijn

Een type 1 die net thuis komt van het sporten, zal er anders mee omgaan dan iemand met type 1 met stijgend overgewicht. Of iemand met type 2 die amper beweegt omdat de voeten en gewrichten pijn doen. Of iemand met type 2 die anders is gaan eten om de bloedsuiker te laten zakken.

De een kan een doel hebben om af te slanken, de ander niet. De een kan het doel hebben om de bloedsuiker stabiel te houden met medicijnen, dan ander wil het stabiel houden met voeding, weer een ander kan het niet schelen en kiest bewust voor het koekje.

Het is niet aan mij of jou om een ander een koekje te verbieden

Tenzij je een ouder bent, dat valt onder opvoeding en daar kom ik niet tussen. Mag iemand met diabetes een koekje is dan ook te beantwoorden met de vraag: Van wie mag het?

Maar mensen met overgewicht dan en te hoge bloedsuikers?

Ja, voor iedereen met overgewicht (met diabetes of niet) is een koekje niet zo verstandig. En voor iemand met diabetes die steeds te maken heeft met hypers is het ook een minder gelukkige keuze.

Ga het gesprek eens aan. Weet de ander het effect van het koekje? Dat zowel de suiker van het koekje als de tarwebloem de bloedsuiker doet stijgen? Dat als je een koekje vervangt door het eten van een paar walnoten, dat je dan makkelijker gewicht verliest. Dat als je een koekje eet, wellicht minder avondeten met vitaminen en vezels uit groenten eet. Preek niet als een betweter, maar vraag als een oma.

walnuts-83809_640

Wellicht krijg je verrassende antwoorden

Eet iemand een koekje omdat er een hypo wordt gevoeld? Of is dit het ene moment in de week, waarop niet wordt gelijnd en daarom 1 koekje wordt gegeten? Is het een zelfgebakken koekje, zonder suiker en tarwebloem? Er zijn verschillende reden waarom iemand met diabetes wel een koekje mag.

Oordeel niet op de buitenkant, maar ga het gesprek met de mens aan

Mocht je tips willen hebben hoe je zonder medicatie je bloedsuiker stabiel houdt en ook af en toe een koekje wilt eten, neem dan contact op of volg de online cursus Diabetesvrij leven.

Share Button

4 reacties

 1. Tineke op 18 oktober 2016 om 16:31

  In feite geldt in alle situaties dat je nooit te snel mag oordelen over het gedrag van een ander. Mensen met overgewicht worden vaak nauwlettend in de gaten gehouden door hun omgeving als ze iets eten. Onbewust heb je daar al gauw een oordeel over als het niet voor 100% als gezonde voeding wordt beschouwd. Niets zeggen dus!

  • Marian op 18 oktober 2016 om 16:48

   Dank voor je reactie. Juist voor de mensen die al druk bezig zijn met hun gewicht is juist het oordeel van een ander demotiverend en dat is zo jammer.

 2. Monique op 21 oktober 2016 om 17:10

  Goed onderwerp!

  • Marian op 24 oktober 2016 om 09:57

   Dank je wel.

Laat een reactie achter