Diabetes type 2 de wereld uit

Ik ben drs. Marian Bosma (50+), bioloog en diabetes-verminder-coach.

Zelf ben ik 10 kilo afgevallen zonder honger

Ik houd van lekker eten en in de loop van de tijd werd ik wat zwaarder. Gemiddeld elk jaar een kilo er bij. En ik at gezond: volkoren brood met multivitaminen sap bij het ontbijt, een sinaasappel als tussendoortje en altijd groenten in het avondeten. Magere melk en magere yoghurt hielpen niet om af te vallen. Ik deed alles goed, volgens mij.

Afvallen met minder eten lukte niet. Na een schraal ontbijtje en een verstandig maar matige lunch, moest ik aan het einde van de dag nog wel in de auto naar huis en thuis koken op een lege maag. Dat werkte niet voor mij.

Tot ik ontdekte dat het gaat om anders eten. Dus niet een beperking in de hoeveelheid, maar heel andere keuzes maken. En dat werkt goed bij mij. In een langzaam maar gestaag tempo van een halve kilo per week viel ik af en het bleef er af. Na zeven jaar ben ik nog steeds op gewicht (ook nu ik in de overgang ben). Ik ben energieker en heb geen energiedip meer na mijn lunch.

Ik zag dat in de groep met anderen die ook hun koolhydraten beperkten dat zij ook makkelijk afvielen. En dat zelfs mensen met diabetes type 2 medicatievrij werden. Daar werd ik als bioloog nieuwsgierig van en wat blijkt, er is veel informatie om diabetes 2 te verminderen.

Afvallen is vooral gezonder worden

Vooral in Pubmed, de medische publicaties, trof ik veel informatie aan over het verminderen van diabetes type 2. Vaak gaat het om eenvoudige keuzes: een muffin of een handvol walnoten, een glas sinaasappelsap of een sinaasappel, het zijn vele kleine details waardoor je diabetes 2 kunt verminderen. En dat lukt dagelijks vele mensen met diabetes type 2.

Jaarlijks komen er  meer dan 70.000 nieuwe diabetespatiënten bij*

Dat is bijna 200 mensen per dag, die de diagnose diabetes type 2 krijgen. Waarvan het grootste deel mannen. Gelukkig is voor 80% van hen de diagnose omkeerbaar. Daar heb ik al vele mensen bij mogen begeleiden, met succes. *bron Volksgezondheidenzorg.info

Diabetes type 2 de wereld uit!

Mijn kennis van de biologie combineer ik met de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van diabetes type 2

De reguliere inzichten bij diabetes type 2 zijn: wat afvallen en meer bewegen (NHG standaard). Dat werkt voor een grote groep, om de bloedsuikerwaarden te stabiliseren, maar voor een andere groep blijft de diabetes ondanks het afvallen.

De nieuwere inzichten in de reguliere zorg benadrukken koolhydraatbeperking tot en met koolhydraatarm (Keer diabetes 2 om). Voor velen werkt het om daarmee medicatievrij te worden, maar de aanleg blijft. De kans is groot dat na een koolhydraatrijke maaltijd, de bloedsuiker weer hoog is. Dat is dus meer het vermijden van de symptomen.

Mijn nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn dat je op orgaanniveau moet kijken in hoeverre de insulineresistentie het lichaam belast. Als je dan stuk voor stuk die organen gaat helpen om weer gevoeliger te worden voor insuline en zelfs de alvleesklier helpt om weer insuline te gaan maken, dan ben je verder op de weg naar gezond. Dan is het mogelijk om bij een verjaardag een gebakje te eten of op vakantie mee te doen aan de maaltijden. Dan is er sprake van een gezond lichaam. Dat is mijn missie, niet medicatievrij, maar vooral aantoonbaar diabetesvrij.

Marian Bosma

Ik help je jouw diabetes te verminderen.
Bel mij: 06 187 15 310