Overeenkomsten in plaats van verschillen in voeding

Er zijn veel overeenkomsten in voeding en leefstijl als je alle gezondheidsbloggers bij elkaar zet. Laten we daar eens aandacht aan besteden. Dan kunnen we een heldere boodschap uitdragen naar alle lezers.

Een oproep van voedingsdeskundige Carlo Kool

Op Facebook verscheen op 3 februari de oproep van Carlo. Het viel hem op dat voedingsdeskundigen en bloggers vooral steeds de verschillen in de visie op gezondheid benadrukken in plaats van de overeenkomsten. Het nadeel van een vakinhoudelijke discussie over de verschillen is, dat de gemiddelde lezer er van in verwarring raakt. Ik noem als voorbeelden: verzadigde vetten, suiker en e-nummers. Terwijl dat details zijn. We kunnen het beter over de hoofdlijnen hebben en die zitten in de overeenkomsten.

Er zijn veel overeenkomsten als we denken over gezond gedrag

Carlo noemde er zes en al snel zaten we weer in een vakinhoudelijke discussie. Het zal de aard van het beestje zijn. Daarop beloofde ik beterschap en me alleen te richten op onze overeenkomsten. En die staan hier. Dit is de overeenkomst in visie van Carlo en mij.

  • Niet roken
  • Voldoende groente en fruit
  • Geen geraffineerde koolhydraten
  • Voldoende bewegen
  • Geen overgewicht

Dit rijtje van vijf is gezond voor iedereen, van baby tot senior, voor mannen en voor vrouwen. Wil jij aan de slag met je gezondheid, start dan hiermee. En vertel het je man, je dochter, de buurvrouw, vertel het iedereen die het wil weten:
niet roken, voldoende groente en fruit, geen geraffineerde koolhydraten, voldoende bewegen en geen overgewicht.

En dat rijtje geldt ook als je diabetes type 2 hebt en dat wilt verminderen

Niet roken, want roken is niet alleen slecht voor je longen, maar voor alle organen. Je kans op hart- en vaatziekten wordt hoger door roken dan door de hoge bloedsuikerwaarden.

Voldoende groenten en fruit is belangrijk voor de antioxidanten maar ook voor de vezels die de bloedsuikerpiek na het eten verlagen. Afhankelijk van de aanpak bij diabetes 2 is het fruit beperkt tot de koolhydraatarme soorten, maar fruit kan er bij. En wees niet bang voor groenten, die 250 gram per dag is echt een minimum, geen maximum.

Geen geraffineerde koolhydraten. Dat zijn suiker, ook rietsuiker en honing, siropen en stropen, vruchtensap, bruinmeel, bruinbrood, tarwebloem, witbrood, stokbrood, beschuit, pizza, toastjes, rijstwafels, witte rijst, pasta, koekjes, frisdrank, snoep en zoete toetjes. Vergeet ook de toegevoegde suikers niet, zoals suiker in de hartige pindakaas of suiker in de ketchup. Alle geraffineerde koolhydraten doen de bloedsuiker snel stijgen en dat wil je als diabeet type 2 juist voorkomen.

Voldoende bewegen, want beweging verhoogt de insulinegevoeligheid van je spieren. En die spieren zijn de grootste buffer als het gaat om opvangen van bloedsuikerpieken. Als je beweegt houdt je dus de grootste bloedsuikerbuffer in conditie.

Geen overgewicht, want de insulineresistentie wordt bevorderd door overgewicht, met name door buikvet en vet rond de organen. Veel mensen met diabetes type 2 die 10 tot 15% van hun gewicht afvallen, hebben merkbare betere bloedsuikerwaarden. Een deel ervan kan dan zelfs zonder medicatie.

Overeenkomsten in plaats van verschillen

Van instituten als de Nederlandse Gezondheidsraad en World Health Organisation tot aan visies op gezondheid van paleo, natuurvoeding en veganisme, ze staan hier allemaal achter. Hoe groot de verschillen ook onderling, dit is de overeenkomst.

Pas als je dit op orde hebt, hoor ik je graag over verzadigde vetten, e-nummers en meer. Ik ga graag het gesprek met jou aan. Lukt het niet om met deze 5 tips je gewenste gezondheid te bereiken, dan is maatwerk nodig en help ik je graag.

 

Share Button

3 reacties

  1. […] weken geleden werd ik uitgedaagd om de overeenkomst te zoeken met anderen die ook bezig zijn op het terrein van voeding en gezondheid. Dat was leuk om te doen, vandaar dat […]

  2. […] maand werd ik uitgedaagd om niet te kijken naar de verschillen, maar juist naar de overeenkomsten van mijn methode met de adviezen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Vorige week heb ik […]

  3. […] maand werd ik uitgedaagd om niet te kijken naar de verschillen, maar juist naar de overeenkomsten van mijn methode met de adviezen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Ik schreef al eerder […]

Laat een reactie achter