Pannenkoek recept klassiek

Een pannenkoek recept is vrij eenvoudig: meel, eieren, melk en zout. Mijn voorkeur gaat uit naar vezelrijk meel en water. De verhoudingen zijn redelijk vrij, meer water geeft een dunnere pannenkoek.

Het pannenkoek recept

De hoeveelheden gaan bij mij een beetje uit de losse pols, als er wat over blijft eet ik dat de volgende dag als toetje met fruit. Bewaar ze in de koelkast, afgedekt met een bord. De hoeveelheden voor 1 persoon zijn ongeveer 75 gram meel, 200ml water, een halve theelepel bakpoeder en 2 eieren.

Ik gebruik in dit voorbeeld het boekweitmeel omdat dit het meest lijkt op de vertrouwde pannenkoek waarmee je dunne pannenkoeken, bijna flensjes kunt maken. Voor een boerenpannenkoek, zie mijn blog over pannenkoeken en diabetes type 2.

Zeef het boekweitmeel in de kom, dat voorkomt klontjes. Voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het meel en schenk daar water in tot het kuiltje half vol staat. Meng vanuit het midden naar de rand steeds een beetje meer van het meel in het water. Doe dit met een garde of als je de kracht niet hebt, met een mixer. Ga door met het mixen tot je een glad beslag hebt. Breek twee eieren en mix die door het beslag. Is het beslag nu al te dik, doe er dan wat water bij. Wil je wat zaden of pitten toevoegen, dan is dit het goede moment.

Laat het deeg een kwartier of iets langer rusten. Test met de garde of het een soepel schenkbaar beslag is. Zo niet, doe er dan water bij tot dat het wel lekker schenkt. Meng het bakpoeder erdoor en voeg een eetlepel olijfolie voor bakken en braden toe (dit is neutraal van smaak). Deze extra olie is vaak voldoende om niet steeds olie in de pan te hoeven doen voor elke pannenkoek.

Doe een eetlepel olijfolie voor bakken en braden in de pan en verwarm de pan. Ik gebruik de soepopscheplepel om een mooie hoeveelheid beslag in de pan te krijgen. Zwenk de pan tot de bodem gelijkmatig is bedekt met het beslag. Bak op een matig vuur. Verwarm vast een bord voor in de oven op de laagste stand of op een pan met warm water. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is en aan de onderkant goudbruin, keer hem om en bak de andere kant ook licht bruin.

Bewaar de gebakken pannenkoeken op het warme bord, tot je er voldoende hebt om te eten. Houd ze warm onder een dakje van aluminiumfolie of een bord.

Deze versie van het recept is koemelkvrij en glutenvrij. Het recept is niet koolhydraat-arm, vandaar deze combinatie (uit het vorige blog) met een kop groente-kippensoep en fruit als beleg om de bloedsuiker rustiger te houden.

Pannenkoeken zonder graan

In de cursus Diabetesvrij leven staan 3 recepten voor pannenkoeken zonder graan, want die geven geen of minimale piek in de bloedsuiker. Ik zal een tip van de sluier oplichten:

  • Kokosmeel pannenkoek
  • Lijnzaadmeel pannenkoek
  • Notenmeel pannenkoek

Als toetje: banaanpannenkoek. Door de banaan geeft hij wel een bloedsuikerpiek, daarom wordt deze als toetje gegeten.

Hoe keer je de pannenkoek?

Op films ziet het er stoer uit, de pannenkoek in de lucht draaien. Dat kan als je van tevoren de pannenkoek hebt losgemaakt van de bodem van de pan. Bijvoorbeeld door een beetje te schudden of door een spatel te gebruiken. Daarna heb je ruimte, lef en heel veel pannenkoeken nodig om te oefenen. Zorg dat je niet teveel olie in de pan hebt, anders vliegen de spetters in het rond.

Makkelijker is de dekselmethode. Neem een redelijk plat deksel van een grote pan, bijvoorbeeld een braadpan. Schud de pannenkoek los in de pan en laat hem op het deksel glijden. De nog te bakken kant ligt nu boven. Kiep het deksel met een soepele beweging om in de pan, zodat de te bakken kant nu onder ligt.
Voor de veiligheid: controleer of er geen vetdruppels langs de zijkant van de pan lopen, veeg die weg. Dat voorkomt vlam in de pan.

Een voorbeeld van het omkeren met een deksel zie je in deze film, in de eerste 10 seconden.

Koolhydraatarm beleg voor op de pannenkoek

Denk aan hartig beleg als de klassieke pannenkoek met spek, waarbij je het spek meebakt. Of beleg het later met wat rookvlees, gerookte kip of voor de liefhebber makreel.

Elke variatie die je kent van de pizza, is ook op een pannenkoek te proberen: salami, ham, kip, geruld gehakt, olijven, kappertjes, paprikareepjes, uienringen, tonijn, gebakken plakken champignon. Ook vulling die je zou gebruiken voor een wrap, kun je combineren met een pannenkoek.
pannenkoek met rucola en kip

Ben je een zoetekauw en wil je toch de suikers vermijden, strooi er dan wat Ceylon kaneel over of geraspte kokos.

Lekker stoeien met kleurtjes? Maak leuke figuurtjes met het lichte sesamzaad of het donkere maanzaad. Vooral in combinatie met kokos en kaneel kun je complete schilderijen maken.

Geen melk, geen kaas?

Binnen de cursus Diabetesvrij leven wordt minimaal zuivel gebruikt voor het optimale resultaat. De hoeveelheid vocht dat in pannenkoeken gaat is vrij groot, dus wordt hier gekozen voor water. Mocht je toch zuivel willen gebruiken, gebruik dan eens een beetje echte roomboter als versiering van de pannenkoek of wat geraspte boerenkaas.

Eet smakelijk!

Share Button

Laat een reactie achter