De parallel voor drinken tussen Voedingscentrum en Diabetesvrij leven

Drinken is belangrijk. Om met Middas Dekkers te spreken: mensen zijn een zak water en die zak is lek. Daarom moeten we regelmatig wat drinken. Voor mensen met diabetes type 2 is het belangrijk om dan te kiezen voor drinken dat geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel of nadelig is voor de gezondheid in het algemeen.

Zoek de parallel, de overeenkomst tussen het Voedingscentrum en Diabetesvrij leven

Twee weken geleden werd ik uitgedaagd om de overeenkomst te zoeken met anderen die ook bezig zijn op het terrein van voeding en gezondheid. Dat was leuk om te doen, vandaar dat ik graag de diepte in ga. Vandaag over drinken.

Drinken volgens het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum gaat uit van suikervrije dorstlessers:

  • water
  • koffie en
  • thee.

En dan leggen ze vooral de nadruk op water, zwarte en groene thee. Koffie en kruidenthee kan beperkt. Wat buiten de Schijf van Vijf valt zijn: gesuikerde dranken, light dranken, vruchtensap, siroop, alcohol en kookkoffie.

Drinken volgens Diabetesvrij leven

Ik ben het 100% met het Voedingscentrum eens. Alle dranken die suiker bevatten of mogelijk een invloed hebben op de bloedsuiker (zoals light frisdranken) worden geschrapt. Mijn focus ligt ook op water, thee en een beperkt aantal koppen koffie. Ga je boven een aantal koppen koffie dan kan het zijn dat jouw lichaam daarop reageert met verhoogde bloedsuikers. Het is maar een beetje verhoogd, maar omdat het vaak een dagelijkse gewoonte is, levert dat op den duur wel problemen op.

De parallel voor drinken is snel gevonden

Waar de reclame je doet geloven dat je vooral suikerrijke smaakvolle drankjes moet kopen, zijn het Voedingsentrum en ik het er over eens: bij dorst drink je water. Vooral als je diabetes type 2 hebt, maar ook als je het wilt voorkomen. Denk daarbij ook aan de jongere generatie: hoe eerder ze water leren drinken in plaats van zoetigheid, hoe beter hun smaak zich ontwikkelt en hoe makkelijker ze verschillende smaken willen proberen bij het eten. En bovendien: water is overal verkrijgbaar dus kinderen kun je snel tevreden stellen.

Dat water kan lekker uit de kraan, eventueel uit een fles. Het kan kan kraanfris of gekoeld, op kamertemperatuur of juist heet. Op elke temperatuur heeft het een eigen smaak. Dat hete water smaakt zelfs wat zoetig.

Voor wie toch graag een smaakje aan het water heeft, een beetje fruit toevoegen in schijven kan al heel verrassend zijn. Zoals in dit plaatje, waar in de waterkan een filter met fruit hangt. Thuis zou je het los in de kan kunnen doen en dan inschenken via een theezeefje.

En dan thee, daar is veel keuze in. Laat je eens verrassen in een theewinkel of natuurvoedingswinkel. Meng zelf verschillende smaken als je losse thee gebruikt of ga voor het gemak van theezakjes.

In mijn cursus ga ik in les 1 uitgebreid in op het leren drinken van water, hoe je kinderen zo ver krijgt om hun zoete sapjes te laten staan en welke toevoegingen je aan water kunt doen om jouw ideale smaak water te maken.

Het is vorstig weer, wat drink jij graag bij de warme kachel?

Share Button

3 reacties

  1. […] Vorige week heb ik geschreven over de overeenkomst met het Voedingscentrum als het gaat om drinken, vandaag is het onderdeel vetten in de voeding aan de beurt. Ik ben op deze punten eens over vet […]

  2. […] van mijn methode met de adviezen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Ik schreef al eerder over drinken en vetten, vandaag zijn groente en fruit aan de […]

  3. […] van mijn methode met de adviezen van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Ik schreef al eerder over drinken, groenten en vetten, vandaag zijn de eiwitten aan de […]

Laat een reactie achter