Pepernoten in de zomer weerstaan

Pepernoten in de zomer, dat is vroeg want pakjesavond is pas in december. Hoe weerst je deze maandenlange zoete verleiding?

Vol verwachting klopt ons hart

Pepernoten zijn een symbool van het naderende Sinterklaasfeest, ook wel pakjesavond. Een feest dat onze oma’s ook al vierden. Het zit diep in onze cultuur. Een feest om naar uit te kijken. Een feest met lekkers.

Pepernoten in de zomer in de winkel

Voorpret is het halve werk. Daarom liggen de pepernoten al op tijd in de winkel. Zodra de scholen weer beginnen zijn ze er weer: pepernoten en kruidnoten, met of zonder chocoladelaagje. En hoe blijf je daar nu vanaf?

Je komt aan van wat je dagelijks eet

Je komt niet aan van een avondje lekker snoepen op pakjesavond, je komt aan van alle pepernoten die je van te voren al snoept. Een zakje deze week, een ander zakje volgende week, een handjevol op het werk of op visite, dat zijn de dikmakers.

Weersta de pepernoten in de zomer

Ik heb drie oplossingen voor je beschreven, zodat je de verleiding in de zomer beter kunt weerstaan.

1. Ontzeg je alle pepernoten

Je gaat jezelf alle peper-, kruid- en chocoladenoten ontzeggen dit jaar. Nu in de zomer, straks in de herfst en zeker de restjes in december.

Ik weet niet hoe sterk jij in je schoenen staat, maar dit heeft een grote kans van mislukken.

2. Eet een zak vol pepernoten nu

Koop de eerste zak pepernoten waar je amper weerstand aan kunt bieden. Neem hem mee naar huis en geniet ervan, bij een grote pot thee.  Dit is de eerste en enige zak met pepernoten die je gaat eten, dus geniet bewust.

Overweeg of dit afdoende voor je is. Of je niet na een maand alsnog bezwijkt voor nog een zak. En je zit tijdens pakjesavond met een leeg bordje voor je.

Foto van een masker van de sint met zijn witte baard en rode mijter, als symbool voor de pepernoten die je op pakjesavond eet.

Pepernoten en Sinterklaas horen bij elkaar

3. Pepernoten zijn voor het heerlijk avondje

Pepernoten kondigen de komst van pakjesavond aan, of als je geen pakjes doet maar wel Sinterklaas viert, het heerlijk avondje. Voor mij is dat warme rode wijn die ik laat trekken met sinaasappel, kaneelstok en kruidnagel. Daarbij maak ik de keuze tussen banketstaaf, gevulde speculaas of de pepernoten.

Geniet van het heerlijke avondje, maak er een feestje van. Kies voor de meest lekkere lekkernijen, bijvoorbeeld bij de bakker vandaan. Vul ze aan met typisch winterfruit, zoals mandarijnen.

En stel je behoefte aan pepernoten uit tot aan pakjesavond. Eet ze niet tussendoor, koop ze niet, sla ze af, stel ze uit tot dat heerlijke avondje. Dat moet haalbaar zijn toch, als je weet dat je er straks nog uitgebreid van mag genieten.

Vol verwachting klopt ons hart voor pepernoten op pakjesavond

En voor vandaag, in deze zomerse buien, zet een lekker kopje kruidenthee. Ik heb er eentje met kaneel en kruidnagel erin, die doet me denken aan pakjesavond. Heerlijk verwarmend, terwijl het buiten waait en regent.

Share Button

Laat een reactie achter