De R in de maand, zeker bij diabetes belangrijk

In de naam van de maand september is de r hoorbaar, daar verwijst het gezegde naar: De r is in de maand. De r van brrr, van deurrrr dicht, van verrrkoudheid. Daarom aandacht voor vitamine D, zeker voor mensen met diabetes type 2.

Welke maanden hebben de r in de maand?

Dat zijn de maanden september, oktober, november, december, januari, februari, maart, april.

Dan blijven over: mei, juni, juli, augustus. Deze vier zijn de meest zonnige maanden. De zonnestralen komen dan meer recht van boven en hebben daarom meer kracht, de dagen zijn langer en de temperatuur is vaak aangenaam zodat we vaak buiten zijn. Dat draagt er allemaal aan bij dat we meer vitamine D aanmaken via de huid onder invloed van de zon.

Als de maanden de r in de maand hebben, dan is er minder zon en zijn we minder buiten. Dat zijn de maanden waarin we mogelijk te weinig vitamine D zelf aanmaken.

Dit ezelsbruggetje gebruikten onze voorouders al om levertraan te gebruiken

Als de zon niet schijnt, is het toch belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. En vroeger was levertraan daar een belangrijke bron voor. Deze olie, gemaakt van lever van verschillende vissoorten, is namelijk rijk aan vitamine A en D. Helaas vroeger niet zo zuiver, dus heeft het voor vele mensen een associatie met rotte vis. Gelukkig zijn er ook andere bronnen om aan je vitamine D te komen.

Mensen met diabetes hebben vaak een vitamine D tekort

Vooral mensen met type 2 en/of overgewicht hebben minder vitamine D in het bloed. Hoe meer gewicht, hoe lager de hoeveelheid vitamine D (pagina 88 van het rapport van de Gezondheidsraad, dit is een pdf). Als je vervolgens ook niet veel buiten komt, is de kans op een te laag vitamine D gehalte groot. Ongeveer 50% van de zelfstandig wonende ouderen heeft een vitamine D te kort.

Sterker nog, voldoende vitamine D verlaagt je kans op diabetes type 2 of verergering van de diabetes type 2

Dat staat in dit artikel. En dat wil je niet, als je op weg bent om je diabetes 2 te verminderen. Dus zorgen dat je voldoende vitamine D binnen krijgt is belangrijk.

Geen zon? Eet dan je vitamine D

Denk aan vette vis: paling, alle soorten haring (bokking, kipper, brado), zalm, forel, sprot. Ben je geen viseter, overweeg het dan eens. Vis is naast een goede bron van vitamine D ook een goede bron voor eiwit en omega 3 vetzuren. Alle drie dragen die bij aan het verminderen van diabetes type 2.

Omdat er niet veel mensen zijn die wekelijks of meerdere keren per week vis eten, is een voedingssupplement een goed idee. Wie mij een beetje kent, weet dat ik de voorkeur heb voor de natuurlijke aanpak. Desondanks gebruik ik zelf ook een vitamine D supplement, een tablet uit een potje. Zelfs naast de vis die ik eet, en zeker op de dagen dat ik niet buiten kom.

Hoeveel vitamine D in mijn supplement?

De Gezondheidsraad geeft adviezen per leeftijdsgroep en per huidskleurtype, omdat mensen met een donkere huidskleur vaker een vitamine D te kort hebben.
Aanvullend op vitamine D uit de voeding (inclusief vis en roomboter) wordt geadviseerd om 10 microgram vitamine D per dag uit een supplement te nemen voor:

 • kinderen tot 4 jaar
 • vrouwen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur of als je onvoldoende buiten komt of een sluier draagt
 • mannen van 4 tot 70 jaar met een donkere huidskleur of als je onvoldoende buiten komt
 • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 • vrouwen vanaf 50 met een lichte huidskleur en die voldoende buiten komen
 • mannen vanaf 70 jaar met een lichte huidskleur en die voldoende buiten komen

Wat mij hier meteen opvalt is de vrouwen 50+ die voldoende buiten komen, die moeten al het hele jaar door vitamine D erbij gebruiken. Ben je nog geen 50 maar kom je te weinig buiten, bijvoorbeeld als het regent in het weekend en je door de week binnen op kantoor werkt en je in de lunchpauze niet naar buiten gaan, ook dan heb je die 10 microgram per dag nodig.

Een sterker supplement van 20 microgram vitamine D per dag wordt geadviseerd voor:

 • mensen met osteoperose
 • mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen
 • vrouwen vanaf 50 jaar die een donkere huidskleur hebben, te weinig buiten komen of een sluier dragen
 • mannen vanaf 70 jaar die een donkere huidskleur hebben, te weinig buiten komen of een sluier dragen

Wat mij hier opvalt is dat als je vrouw met een donkere huidskleur of als je veel binnen bent, al op de hogere dosering moet zitten als je boven de 50 komt.

Kun je diabetes 2 genezen met vitamine D?

Helaas, zo mooi is het plaatje niet. Een tekort kan wel zorgen dat de diabetes verergert, maar een ruime hoeveelheid vitamine D geneest diabetes 2 niet.

Zorg voor een goede basis, dat jouw lichaam gezond is om de diabetes te kunnen verminderen. En daarbij hoort voldoende vitamine D. Niet teveel, want overdaad schaadt in dit geval ook. Vooral als je langdurig teveel inneemt is het schadelijk.

Heb jij het idee dat je meer nodig hebt, omdat je overgewicht hebt, omdat je te weinig buiten komt of een donkere huid hebt, omdat je geen vis eet? Bespreek dat dan eens met jouw behandelaar. Wellicht is hij/zij bereidt om jouw vitamine D in het bloed eens te meten en aan de hand daarvan een advies te geven dat hoger is dan dat van de Gezondheidsraad.

Val je binnen het normale advies van de Gezondheidsraad, dan kun je ook de vitamine D bij de drogist halen. Ik gebruik zelf de hooggedoseerde van 25 microgram.

Even terug naar de titel: de r zit in de maand, de verkoudheid gaat weer rond. Voldoende vitamine D helpt jouw immuunsysteem om deze verkoudheid sneller te bestrijden. Op naar een gezonde herfst!

Wil je vis leren eten?

Ik heb een les geschreven met daarin 5 manieren om vis te leren eten, elk heeft een ander startpunt in smaak. Ben je dol op gefrituurd eten, dan start je met andere recepten dan als je dol bent op augurken of biefstuk. Kies dan voor pakket 2 of maak eerst kennis met mijn manier van werken in het kennismakingspakket.

Share Button

9 reacties

 1. Tineke op 25 september 2017 om 14:52

  Heldere informatie Marian! Ik ben direct gaan kijken hoeveel vitamine D de multivitamine bevat die ik dagelijks slik. Er zit slechts 5 microgram vitamine D3 in 1 tablet en dat is de dagelijks aanbevolen dosering. Dus ik ga naar aanleiding van deze informatie op zoek naar een tablet van 10 microgram.

  • Marian op 25 september 2017 om 15:28

   In 2008 is de nieuwe richtlijn verschenen. Ik kan me voorstellen dat fabrikanten niet meteen de nieuwe dosering in hun potjes stoppen en dat die 5 microgram een oudere dosering is.

 2. Judith op 25 september 2017 om 15:30

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg!

  Ik neem ook multivitaminen. Ik zal het eens nakijken. Op het potje staat dar er 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (van de verschillende vitaminen) in zit dus hopelijk is het genoeg. Om supplementen te gaan supplementeren is ook weer zoiets!

  • Marian op 25 september 2017 om 21:18

   Toch kan het interessant zijn om te achterhalen of hun 100% 5, 10 of 20 microgram is, dat scheelt nogal. Of wat vaker naar buiten, de zon in 🙂

   • Judith op 25 september 2017 om 21:23

    Het blijkt maar liefst 200% te zijn. En dat is volgens hun 10 microgram. Nou ja, prima dus.

 3. Marion op 25 september 2017 om 20:16

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Ik was al begonnen maar worstel soms met de dosering, dus dat ga ik nog even na.

  • Marian op 25 september 2017 om 21:20

   Succes met het uitzoeken. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt.

 4. Thea Heijerman op 3 oktober 2017 om 09:14

  Hallo Marian,
  Heb de nieuwsbrief laat gelezen, maar toch. Slik al jaren een supplement van vit. D 10 mgr. Hoorde onlangs dat de kwaliteit van de Vitamines bij Kruidvat qua samenstelling wat minder zijn en heb ze nu al een poos via Flyndal.
  Weet niet of je er bekend mee bent.
  Groeten Thea.

  • Marian op 3 oktober 2017 om 09:34

   Ik gebruik zelf die van het Kruidvat en overweeg om over te stappen zodra het potje leeg is. De eigenaresse van de natuurvoedingswinkel hier in de stad heeft even met mij meegekeken en wat we vooral zien is de hoeveelheid en soort vulmiddel en smaakstof die erg variëren per tablet. Ik ken het merk Flyndal en heb zojuist bij de ingrediënten gekeken: maar 4 stuks. Dat is heel netjes. De enige overweging blijft dan de prijs.

Laat een reactie achter