Zoekresultaten recepten zoeken op bijzonderheden

Zuurkoolsalade – verschillende varianten

Zuurkoolsalade – verschillende varianten
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 pakje zuurkool
Ter variatie: stukje spek of rookvlees, geraspte wortel
Noten: walnoten of cashewnoten
1 banaan
1 appel
2 mandarijnen
Eventueel: dressing
Omschrijving:

Voor 2 personen Neem een pakje zuurkool en laat uitlekken. Verdeel de zuurkool eventueel in 2 kommen…

Zacht vruchtenijs – zelfgemaakt voor je gezin of partner

Menugang:
nagerecht, smaakmakers
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
gekleurd fruit
vers vruchtensap
Omschrijving:

Neem gekleurd fruit uit de vriezer, meng dit met vers vruchtensap en doe in de blender. Maak zo een…

Wortel frieten

Wortel frieten
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
200 gram bospeen of waspeen
1 eetlepel olie, bijvoorbeeld olijfolie voor bakken en braden
zout
Omschrijving:

Een lekker alternatief voor aardappelfrieten, vol met caroteen en antioxidanten, een echt door-en-do…

Witlofsalade tropisch – variaties voor jou en je gezin of partner

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
2 stronken witlof
halve paprika rood
noten: walnoten of cashewnoten
zilveruitjes
eventueel: beetje kokosnoot vers
kwart ananas vers
3 mandarijn
mayonaise
Omschrijving:

Voor 2 personen Was twee stronken witlof en snijd in repen. Maak 2 kommen: een voor jou en een voor…

Witlofsalade Hollands – voor je gezin of partner

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
400 gram witlof
1 appel
1 sinaasappel
4 augurk zuur
mayonaise
Omschrijving:

Voor 2 personen Was 400 gram witlof en snijd in repen. Appel wassen, in kwarten snijden, klokhuis er…

Warme pruimen met custard – voor je gezin of partner

Warme pruimen met custard – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
500 gram pruimen gehalveerd
custardpoeder
Omschrijving:

Voor 2 tot 3 personen Doe 500 gram gewassen en ontpitte en gehalveerde pruimen in een pan en voeg ee…

Warme pruimen – voor je gezin of je partner

Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
500 gram pruimen gehalveerd
1 laurierblad
1 kaneelstok
Omschrijving:

Doe 500 gram gewassen en ontpitte en gehalveerde pruimen in een pan en voeg een glas water toe. Als…

Warme peer met salie – voor je gezin of partner

Warme peer met salie – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 handpeer
3 salieblad vers
1 eetlepel roomboter
Omschrijving:

Voor 1 persoon Schil 1 handpeer, verdeel in kwarten. Haal het klokhuis eruit en verdeel elke kwart i…

Vis op een bedje van prei

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
300 gram verse vis
1 grote prei met groen
300 gram wortel
citroensap
peper en zout
Omschrijving:

Voor 2 personen 300 gram vis, bijvoorbeeld kabeljauw, 1 grote prei, 300 gram wortel. Doe in een oven…

Vis met spinaziesoep

Vis met spinaziesoep
Menugang:
ontbijt, lunch, voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
80 tot 100 gram vis
125 gram spinazie
1 kleine ui
koriander
komijn
zout
roomboter of olijfolie voor bakken en braden
Omschrijving:

Voor 1 persoon Fruit een uitje met wat oosterse kruiden als laos, koriander, komijn, zout. Voeg aan…

Uiensoep

Uiensoep
Menugang:
voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
6 grote uien
2 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
zout
twee laurierblad
1 eetlepel tijm
1 glas wijn droog wit
1,5 liter zelfgemaakte bouillon
Omschrijving:

Voor 4 personen Snijd 6 grote uien in ringen en doe ze in een braadpan met twee eetlepels olijfolie…

Uiensaus

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
3 uien
1 eetlepel olijfolie voor bakken en braden
1 eetlepel azijn
1 liter bouillon
2 laurierblad
50 gram rookspek
100 gram winterwortel
2 takjes selderijblad
tijm
half glas wijn droog wit
1 eetlepel tomatenpuree
zout en peper
Omschrijving:

Voor 4 personen Fruit twee fijngesneden uien in olijfolie (voor bakken) tot goudbruin. Voeg een eetl…

Tonijnsalade

Menugang:
ontbijt, lunch, hoofdgerecht, smaakmakers
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
185 gram tonijn uit blik
halve ui
1 eetlepel ketchup
2 eetlepels mayonaise
1 struik witlof
Omschrijving:

Voor 2 personen Neem een blikje tonijn (185 gram uitlekgewicht) en laat uitlekken. Snipper een half…

Techniek snel eieren pellen

Techniek snel eieren pellen
Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
eieren
Omschrijving:

Voor een mooi gepeld ei heb je een wat ouder ei nodig. Liefst een week oud, of nog iets ouder. Eiere…

Techniek kokosnoot openen

Techniek kokosnoot openen
Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
verse kokosnoot
Omschrijving:

Koop alleen kokosnoten die klotsen. Die zijn vers. Haal eerst de vloeistof uit de kokosnoot. Dat gaa…

Techniek eidooier en -wit scheiden

Techniek eidooier en -wit scheiden
Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
eieren
Omschrijving:

Zonder problemen het scheiden van de eidooier en het eiwit. Breek de eieren in een bord of schaal en…

Techniek ananas snijden – voor je gezin of partner

Techniek ananas snijden – voor je gezin of partner
Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
verse ananas
Omschrijving:

Verse ananas is lekkerder dan die uit blik. Deze video laat je zien hoe je hem schilt en in plakken…

Stoofpot van vis

Menugang:
ontbijt, lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
200 gram verse vis, zowel magere als vette vis
1 ui
1 laurierblad
1 blik gepelde tomaten of 4 ontvelde tomaten
zout en peper
Omschrijving:

Voor 2 personen Neem vis van verschillende soorten, ongeveer 200 gram in totaal. Het mooist is zowel…

Stoofperen in de schil – voor je gezin of je partner

Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
meer dan 3 uur
Ingrediënten:
2 kilo stoofpeer
Omschrijving:

Kook 1 of 2 kilo tegelijkertijd en eet naar behoefte Neem stoofperen zoals de Gieser Wildeman, was z…

Stevige courgettesoep

Menugang:
voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
2 uien
1 kilo courgette
olijfolie voor bakken en braden
kruiden naar smaak
1/2 liter kippenbouillon
300 tot 400 gram gare kikkererwten
Omschrijving:

Snipper twee uien en fruit deze bruin in een pan met stevige bodem in 2 eetlepels “olijfolie voor ba…

Stamppot van knolselderij met rucola

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 kg knolselderij
500 gram rucola
roomboter
Omschrijving:

Voor 4 personen Kook de knolselderij in stukken gaar, giet af en stamp tot puree. Doe er rucola door…

Spruitjessoep

Menugang:
lunch, voorgerecht, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
500 gram spruiten, schoongemaakt
1 bos wortelen, gewassen
200 gram gehakt
peper
zout
gemalen laurierblad
Eventueel 100 gram quinoa
Omschrijving:

Kook 500 gram schoongemaakte spruiten samen met een bos wortelen, gewassen en in centimeter lange st…

Spruitenquiche

Spruitenquiche
Menugang:
lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
500 gram spruiten
2 tomaten
0,5 rode paprika
5 eieren
nootmuskaat
peper en zout
Omschrijving:

Verwijder de lelijke blaadjes van de spruitjes en het onderste deel van de steelaanzet. Halveer klei…

Spinazie eieren

Spinazie eieren
Menugang:
ontbijt, lunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
halve ui
100 gram spinazie
2 eieren
peper en zout
roomboter
Omschrijving:

Voor 1 persoon Snijd een halve ui in ringen. Smelt wat roomboter in de pan en voeg de ui toe, laat l…

Spiesjes met kippenlever

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
500 gram kippenlever
2 grote appels
peper
sojasaus
knoflook
gember
olijfolie voor bakken en braden
Omschrijving:

Marineer 500 gram kippenlevers (gehalveerd) in sojasaus met knoflook en gember. Snijd 2 grote appels…

Spiegelei plus

Spiegelei plus
Menugang:
ontbijt, lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 ei
1 eetlepel roomboter
Omschrijving:

Een spiegelei is een ei dat voorzichtig in de pan wordt gebroken, zodat de dooier heel blijft. De ba…

Sperziebonensalade

Sperziebonensalade
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
185 gram gare sperziebonen
200 gram makreel
2 eetlepels mayonaise
1 tomaat
2 steel bleekselderij
Omschrijving:

Voor 2 personen Laat een potje sperziebonen (185 gram uitlekgewicht) uitlekken. Laat 2 blikjes makre…

Soep met bonen

Soep met bonen
Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 ui
200 tot 300 gram vlees
200 tot 300 gram linzen of bonen uit blik
salie
tijm
1 prei met groen
peper en zout
Omschrijving:

Voor 2 personen Fruit een ui in een pan met stevige bodem. Bak 200 tot 300 gram vlees in kleine blok…

Snijbonen met vissalade

Snijbonen met vissalade
Menugang:
lunch, meeneemlunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
300 gram snijbonen
180 gram vis uit blik
2 eetlepels mayonaise
1 komkommer
Omschrijving:

Voor 2 personen Kook de avond tevoren 300 gram snijbonen. Spoel af en laat uitlekken. In de ochtend:…

Snelle soep met ballen

Snelle soep met ballen
Menugang:
ontbijt, lunch, voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
250 gram gehakt
zout en peper
400 gram groenten, gevarieerd en naar keuze
2 tot 3 eetlepels peterselie vers
foelie
tijm
Omschrijving:

Voor 3 tot 4 personen Neem 250 gram gehakt, kruid het met zout en peper, rol hiervan gehaktballetjes…

Sla met gebakken vis

Menugang:
ontbijt, lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
voldoende sla
100 gram snijbonen
100 gram verse visfilet
peper en zout
olijfolie voor bakken en braden
1,5 eetlepel olijfolie extra virgin
0,5 eetlepel azijn
Omschrijving:

Voor 1 persoon Kies voor de sla zo chique als je wilt, gewone sla of gemengde sla met veldsla en lol…

Sla met gebakken garnalen

Sla met gebakken garnalen
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
sla afhankelijk van jouw eetlust ongeveer 50 gram
100 gram snijbonen
80 gram grote garnalen, gamba's
1 teen knoflook
zout
Omschrijving:

Voor 1 persoon Kies voor de sla zo chique als je wilt, gewone sla of gemengde sla met veldsla en lol…

Sinaasappel uit de hand – voor je gezin of partner

Sinaasappel uit de hand – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
Sinaasappel
Omschrijving:

Geen toetje gemaakt? Zet voor je gezin of partner eens een schaal fruit op tafel en deel messen uit…

Salade met noten en andere lekkere zaken – verschillende varianten

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
kropsla of Romeinse sla
als extra sla: rucola, eikenbladsla, lollo rossa, etc
Varieer met: gekookte biet, rauwe biet, wortel, verse geitenkaas, zaden en pitten
handvol walnoten of cashewnoten
olijfolie
citroensap
druiven gehalveerd
Omschrijving:

Gebruik voor een salade liefst een mengsel van verschillende slasoorten: bv kropsla of Romeinse sla…

Salade met kippebout

Salade met kippebout
Menugang:
lunch, meeneemlunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
ijsbergsla
kwart rode paprika
1 eetlepel peterselie
2 lenteui of bosui
1 eetlepel olijfolie
een beetje witte wijnazijn
Omschrijving:

Warm de kippenbout op of neem deze koud mee. Maak van de sla, de fijngesneden rode paprika, de ringe…

Rucola pesto

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren, plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 teen knoflook
stevige hand vol rucola
3 ansjovisfilet uit blik
1 eetlepel kappertjes
handvol walnoten
olijfolie
Omschrijving:

Neem 1 teen knoflook, een stevige hand vol rucola, 3 ansjovisfilets (klein gesneden), een eetlepel k…

Rood fruitsoep – voor je gezin of partner

Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1kilo roodgekleurd fruit
Omschrijving:

Voor 4 personen Vooraf verwacht je een hartige soep, geen fruitige. Dat wordt dus een leuke verrassi…

Rolletjes rookvlees

Rolletjes rookvlees
Menugang:
ontbijt, lunch
Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken), ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
rookvlees
roomkaas
ei
asperges
meloen
Omschrijving:

Rookvlees laat zich mooi oprollen als er vulling in zit. Mogelijke vullingen: kwart ei kwart ei met…

Roerei plus

Roerei plus
Menugang:
ontbijt, lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
2 eieren
1 eetlepel roomboter
peper en zout
Omschrijving:

Roerei maak ik graag met twee eieren in de pan of je moet een klein pannetje hebben. Weet je al hoe…

Restjes panpizza

Restjes panpizza
Menugang:
ontbijt
Bijzonderheid:
inspiratie
Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
groente restje
2 eieren
2 tomaten
Omschrijving:

Als er gasten blijven eten, is er vaak groente over. De volgende dag maak ik daar een restjes-panpiz…

Restje rode kool met geroosterde pitten

Restje rode kool met geroosterde pitten
Menugang:
ontbijt, lunch
Bijzonderheid:
inspiratie
Eiwitbron:
plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
rode kool
appel
zonnebloempitten
pompoenpitten
sesamzaad
Omschrijving:

Met een restje rode kool uit de koelkast maak je in vijf minuten een warm ontbijtje. De rode kool is…

Preiburger van gehakt

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken), ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
500 gram prei
1 eetlepel olijfolie voor bakken en braden
peper en zout
800 gram gehakt
1 ei
Omschrijving:

Voor 4 personen Snijd 500 gram prei fijn, bak dit zachtjes in olijfolie (voor bakken) lichtbruin. Vo…

Pompoen met spinazie

Pompoen met spinazie
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:
inspiratie
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
pompoen
gehakt
spinazie
handappel
Omschrijving:

Roerbak gehakt (ongeveer 100 gram per persoon) en breng op smaak met oregano, zout en peper. Rooster…

Pannenkoek in vijf versies

Pannenkoek in vijf versies
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht, nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
ei
roomboter
Omschrijving:

Een pannenkoek van zaden- of notenmeel smaakt anders dan een gewone pannenkoek, maar is ook lekker!…

Ovenschotel met gehakt onder een dakje van pompoen

Ovenschotel met gehakt onder een dakje van pompoen
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:
inspiratie
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
Ingrediënten:
pompoen
gehakt
ui
witte kool
pompoenpitten
Omschrijving:

Maak een puree van de pompoen. Roerbak het gehakt met peper en zout. Gaar voorzichtig de ui en de ko…

Omelet plus

Omelet plus
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 eetlepel roomboter
2 eieren
peper en zout
Omschrijving:

Een omelet is een ei dat losgeklopt is en dan op hoog vuur snel wordt gebakken. Een omelet kan gevul…

Notenpasta

Notenpasta
Menugang:
smaakmakers
Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
noten
snuf zout
naar smaak cacao, kaneel, vanille
Omschrijving:

Ken je pindakaas? Er bestaat ook pasta van amandelen, cashew en gemengde noten. Dat is heel eenvoudi…

Maaltijdsoep supersnel

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 ui
400 gram vlees of kip
400 gram roerbakgroenten
peper en zout
blik van 250 gram groenten of peulvruchten
Omschrijving:

Voor 4 personen Fruit een ui in een pan met dikke bodem, braad 400 gram gaar vlees of kip even mee v…

Maaltijdsoep basisrecept

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken), gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
400 tot 500 gram vlees of gevogelte
400 gram groengekleurde groente
400 gram zoete groenten of peulvruchten
Omschrijving:

Voor 4 personen De basis is 400 tot 500 gram rundvlees, spek, kip, lamsvlees en/of worst, 400 gram g…

Maaltijdsalade met kip en ui

Maaltijdsalade met kip en ui
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
gemengde slasoorten - bijna een kom vol
rucola
200 gram kipfilet
1 ui
250 gram aardbeien
Omschrijving:

Voor 2 personen Bak de kip met pittige kruiden zoals koriander en chilipeper. Maak een salade van ve…

Maaierspannenkoek

Maaierspannenkoek
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei, plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
3 eetlepels boekweitmeel
2 eetlepels boekweitvlokken
2 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels pompoenpitten
4 eieren
snuf zout
Omschrijving:

Een heerlijk stevige pannenkoek voor als je lekker bezig gaat met onkruid wieden, ramen lappen of be…

koolrabi boterhammen

koolrabi boterhammen
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken), gevogelte (kip, kalkoen, fazant), vis, schaal- en schelpdieren, ei, plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
koolrabi
rookvlees
mayonaise
vis
boerenkaas
Omschrijving:

Was en eventueel schil de koolrabi. Snijd er plakken van, ter dikte van een boterham. Helaas kun je…

kooktechniek granaatappel – voor je gezin of partner

kooktechniek granaatappel – voor je gezin of partner
Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:

Bereidingstijd
Ingrediënten:
granaatappel
Omschrijving:

Af en toe liggen ze bij de groenteboer, maar hoe koop, ontpit en eet je ze? Koop alleen granaatappel…

Kooktechniek eieren pocheren

Menugang:

Bijzonderheid:
kooktechniek
Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
ei
azijn
Omschrijving:

Dit kan het best met superverse eieren. Zoek daarom een eierboer of winkel die dagverse eieren lever…

Knoflookboter

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
10 tenen knoflook
200 gram roomboter of grasboter
Omschrijving:

Pers 10 tenen knoflook door de knijper en meng dat met 200 gram roomboter op kamertemperatuur. Leg h…

Knoflook mayonaise

Knoflook mayonaise
Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
2 dl mayonaise
5 tenen knoflook
paar druppels citroensap
zout en peper
Omschrijving:

Pers 5 tenen knoflook door de knijper en meng deze met 2 dl mayonaise. Voor de smaak kunnen er nog e…

Kippensoep snel

Kippensoep snel
Menugang:
ontbijt, lunch, voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
200 gram kipfilet of kippedijfilet
400 tot 600 gram soepgroenten
zout en peper
tijm
rozemarijn
foelie
Omschrijving:

Voor 2 tot 4 personen Neem 200 gram kip(pedij)filet en een pak diepvriessoepgroenten van 400 tot 600…

Handpeer met walnoten – voor je gezin of partner

Handpeer met walnoten – voor je gezin of partner
Menugang:
voorgerecht, nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
plantaardig (noten, zaden, pitten)
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 handpeer
3 walnoten
zwarte peper
Omschrijving:

Voor 1 persoon Was per persoon een handpeer en droog af. Halveer de peer, haal het klokhuis eruit en…

Grootmoeders sladressing

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
3 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
1 theelepel mosterd
Omschrijving:

Voor een salade voor twee personen 3 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn, theelepel mosterd. Neem voor…

Gierst met prei en champignons

Gierst met prei en champignons
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
gevogelte (kip, kalkoen, fazant)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
100 gram gierst
150 - 200 gram kipfilet of kippedijfilet
1 grote prei met groen
1 doos champignons (250 gram)
cayennepeper
paprikapoeder
Kikkoman sojasaus of zout
Omschrijving:

Dit gerecht is nu bereid met kip, maar kan ook prima met lamsvlees of gehakt. De hoeveelheden zijn v…

Gevulde paprika

Gevulde paprika
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
1 ui
100 gram wortel
100 gram maiskorrels
100 gram doperwten
halve deciliter bouillon
4 eetlepels verse groene kruiden
4 paprika rood
4 halve theelepels kokosolie
Omschrijving:

Voor 4 personen Snijd een ui en 100 gram wortel in kleine stukjes, ter grootte van een maiskorrel. F…

Gevulde eieren

Gevulde eieren
Menugang:
ontbijt, lunch, smaakmakers
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
eieren
mayonaise
Omschrijving:

Hoeveelheden naar voorkeur. Ik reken voor een ontbijt,  buffet of borrelhapje vaak 2 eieren per pers…

Geroosterde pompoen uit de oven

Geroosterde pompoen uit de oven
Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 kleine butternutpompoen
halve hokaido pompoen
4 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
chilipoeder
korianderzaad gemalen
Omschrijving:

Voor 2 personen neem een kleine butternut of een halve hokaïdo pompoen Neem een butternut pompoen of…

Gerookte zalm op een warm bedje

Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren, ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
een plak gerookte zalm
100 gram roerbakgroenten
2 eieren
roomboter
Omschrijving:

Voor 1 persoon Neem 100 gram roerbakgroenten en bak deze volgens de verpakking gaar. Roer 2 eieren l…

Gepofte zoete aardappel of bataat

Gepofte zoete aardappel of bataat
Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
1 bataat of zoete aardappel
roomboter
Omschrijving:

Voor 1 persoon Als je meerdere tegelijkertijd poft in de oven, zorg dat ze dan ongeveer even dik zij…

Gepofte knoflookvoet

Gepofte knoflookvoet
Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 bol knoflook
Omschrijving:

Snijd een bol knoflook horizontaal doormidden en leg de beide helften met de gesneden kant naar bene…

Gepocheerde vis met groene saus

Menugang:
ontbijt, lunch, voorgerecht, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
80 tot 100 gram verse vis
1 ui
1 teen knoflook
specerijen naar smaak
venkelgroen
peterselie
dillegroen
zout en peper
Omschrijving:

Neem per persoon 80 tot 100 gram verse vis. Zet een pan met kokend water heel zachtjes, zodat er net…

Gekookte eitjes plus

Gekookte eitjes plus
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
ei
Omschrijving:

Hoe een gekookt ei eruit ziet heeft te maken met hoe vers het ei is, hoe lang je het kookt en hoe gr…

Gehaktbrood

Gehaktbrood
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
1 kilo rundergehakt
2 eieren
8 eetlepels gebroken lijnzaad
3 eetlepels Italiaanse kruiden
peper en zout
Omschrijving:

Voldoende voor 10 porties Meng 1kg rundergehakt, 2 eieren, 8 eetlepels gebroken lijnzaad, 3 eetlepel…

Gegrilde paprikarolletjes

Gegrilde paprikarolletjes
Menugang:
ontbijt, lunch
Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
paprika
roomkaas
Omschrijving:

Neem gegrilde paprika om lekkere vullingen in te rollen. Denk aan rookvleesrolletjes. Paprika kun je…

Gedroogde uien uit de oven

Gedroogde uien uit de oven
Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
meer dan 3 uur
Ingrediënten:
meerdere uien
Omschrijving:

De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de oven. Snijd de uien in ringen en haal de ringen…

Gebakken uitjes

Gebakken uitjes
Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
600 tot 700 gram ui
4 eetlepels olijfolie voor bakken
1 theelepel zout
Omschrijving:

Snipper 600 tot 700 gram uien fijn. Strooi daar een theelepel zout over. Doe vier eetlepels olie in…

Gebakken appelschijven – voor je gezin of partner

Gebakken appelschijven – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 appel
1 eetlepel roomboter
kaneel
Omschrijving:

Voor 1 persoon Schil een appel, boor het klokhuis uit met een appelboor, snijd de appel in plakken.…

Fruitspies – voor je gezin of partner

Fruitspies – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
fruit
Omschrijving:

Doe om en om licht gekleurd en rood gekleurd fruit aan een spiesje. Leg twee spiezen op een bordje a…

Fruitsalade – voor je gezin of partner

Fruitsalade – voor je gezin of partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
meloen
watermeloen
ananas
Omschrijving:

Maak je eigen creatie, van alleen schijven meloen, watermeloen of ananas of een vrolijke combinatie…

Franse preisoep

Menugang:
voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
ei
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 ui
2 preien
olijfolie voor bakken en braden
4 tomaten
2 tenen knoflook
3 takjes peterselie
1 takje tijm
1 laurierblad
peper en zout
1 sinaasappel
4 eieren
Omschrijving:

Voor 4 personen Snijd een ui en het wit van twee preien in grove stukken. Fruit deze op een laag vuu…

Frambozenpuree – voor je gezin of partner

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
halve liter frambozen
Omschrijving:

Neem ongeveer een halve liter aan frambozen, was ze en zet op met een heel klein beetje water. Kook…

Forel op de BBQ

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 verse forel
meerdere takjes groene kruiden
olijfolie voor bakken en braden
Omschrijving:

Per persoon 1 of 2 forellen afhankelijk van de grootte Vul de schoongemaakte forel met verse groene…

Curry van bloemkool met pompoen

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 pompoen butternut
1 eetlepel olijfolie voor bakken en braden
garam masala
165 ml kokosmelk
halve bloemkool
handvol abrikozen gedroogd
100 gram sperziebonen
Omschrijving:

Voor 2 personen Was een butternut pompoen, halveer en haal de pitten eruit. Verdeel de pompoen (met…

Courgettesoep

Courgettesoep
Menugang:
lunch, meeneemlunch, voorgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
2 uien
2 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
1 kilo courgette
halve liter kippenbouillon
Omschrijving:

Voor 4 personen Snipper twee uien en fruit deze bruin in een pan met stevige bodem in 2 eetlepels “o…

Courgette broccoli soep

Courgette broccoli soep
Menugang:
ontbijt, lunch, meeneemlunch, voorgerecht, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 grote ui
1 grote struik broccoli
3 tot 4 courgettes
1 eetlepel olie om in te bakken
bouillon naar smaak
Omschrijving:

Dit recept is voor meerdere keren of een groot gezin. Het laat zich prima invriezen. Ideaal als je v…

Cibola uit de oven

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
1 kilo witte uien
peper
Omschrijving:

Neem een kilo witte uien, deze heten in Spanje cibola. Ze zijn herkenbaar aan hun echt wit uiterlijk…

Chocopasta melkvrij

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
120 ml kokosolie
3 eetlepels cacao
noten
Omschrijving:

Verwarm 120 ml kokosolie langzaam bijvoorbeeld door de pot in een kom met heet water te zetten, tot…

Chocopasta – melkvrij

Menugang:
smaakmakers
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
half potje kokosvet
handvol gemengde noten, of hazelnoten
cacao
Omschrijving:

Verwarm een half potje kokosvet langzaam bijvoorbeeld door de pot in een kom met heet water te zette…

Broccolipuree met knoflook

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 kilo broccoli
6 tenen knoflook
Omschrijving:

Voor 4 personen Rooster in de oven zes tenen knoflook in de schil bij 180 graden tot ze zacht zijn.…

Bouillon zelfgemaakt snel

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 3 uur
Ingrediënten:
400 gram rundergehakt
50 gram winterwortel
1 kleine prei met groen
3 takjes selderijblad
5 takjes kervel
2 takjes peterselie
1 kruidnagel
zout en peper
Omschrijving:

Neem 1 liter water, 400 gram rundergehakt, 50 gram winterwortel, 1 kleine prei, 3 takjes selderij (f…

Bouillon zelfgemaakt

Menugang:

Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
meer dan 3 uur
Ingrediënten:
1 kilo runderschenkel met been
1 prei
3 takjes selderij
1 takje tijm
1 laurierblad
1 winterwortel
1 ui
2 kruidnagels
8 peperkorrels
zout
Omschrijving:

Voeg aan een pan met 3 liter koud water 1 kilo runderschenkel met been toe. Wil je een goedkopere bo…

Bolognesesaus

Menugang:
hoofdgerecht
Bijzonderheid:
smaakmaker
Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
meer dan 3 uur
Ingrediënten:
150 gram wortel
150 gram ui
150 gram bleekselderij
olijfolie voor bakken
200 gram gehakt
1 glas wijn wit droog
600 ml runderbouillon
1 pak passata van 500 gram
Omschrijving:

Voor 4 personen Neem 150 gram wortel, 150 gram ui en 150 gram bleekselderij, snijd fijn en laat in o…

Bloemkoolrijst – met gehakt en prei

Bloemkoolrijst – met gehakt en prei
Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken)
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
0,5 bloemkool
1 prei
150 - 200 gram gehakt
1 teen knoflook
peper en zout
Omschrijving:

Neem rauwe bloemkool en hak die in de keukenmachine met de hakmessen tot rijstkorrelgrootte. Voor 2…

Belgisch stoofpotje van vis

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
1 ui
1 kilo verse vis, schoongemaakt
1 flesje (Belgisch) bier
1 theelepel mosterd
1 laurierblad
1 theelepel oregano
Omschrijving:

Voor 4 personen Fruit een uitje, voeg een flesje (Belgisch) bier toe en breng aan de kook. Voeg een…

Barbecue BBQ

Menugang:
lunch, hoofdgerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vlees (rund, lam, varken), gevogelte (kip, kalkoen, fazant), vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
vlees
vis
gevogelte
groente
fruit
Omschrijving:

Groenten op de barbecue * Courgette, groen en geel (in dikke plakken, marineren) * Kleine pompoenen,…

Asperges met garnalen

Asperges met garnalen
Menugang:
smaakmakers
Bijzonderheid:

Eiwitbron:
vis, schaal- en schelpdieren
Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
3 asperges
1 eetlepel gare garnalen
citroensap
olijfolie of walnootolie
Omschrijving:

Voor 1 persoon Leg 3 gare asperges op een bordje. Leg een eetlepel gare garnalen op de asperges. Men…

Appeltjes met appeltjes – voor je gezin of je partner

Appeltjes met appeltjes – voor je gezin of je partner
Menugang:
nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 45 minuten
Ingrediënten:
100 gram appel gedroogd
4 grote appels
2 koppen sinaasappelsap
1 takje rozemarijn
1 kaneelstok
1 peul vanille
Omschrijving:

Voor 4 personen Neem 100 gram gedroogde appeltjes, laat deze een nacht weken en giet af. Schil vier…

Appel voorafje – voor je gezin of partner

Menugang:
voorgerecht, nagerecht
Bijzonderheid:

Eiwitbron:

Bereidingstijd
minder dan 15 minuten
Ingrediënten:
1 appel
Omschrijving:

Voor 1 persoon Was een appel, verdeel in kwarten en haal het klokhuis eruit. Verdeel in partjes en l…