Stap voor stap diabetes omkeren

Je kunt diabetes omkeren. Net zoals je stap voor stap diabetes krijgt, kun je ook stap voor stap zorgen dat diabetes type 2 weer verdwijnt.

Diabetes type 2 krijgen duurt lang, vaak langer dan 10 jaar

Het lichaam is een wonder, steeds probeert het te overleven. Als er een systeem te zwaar belast wordt, dan wordt een ander systeem ingeschakeld. Daarom ook de keuze van dit plaatje: het lichaam schakelt steeds weer een ander systeem in.
stap voor stap diabetes omkeren

Bij de ontwikkeling van diabetes is dat niet goed te zien of te voelen voor jou als (pré)diabeet. Tegen de tijd dat de bloedsuikerwaarden nuchter of overdag al te hoog zijn, zijn er al drie systemen heel druk bezig geweest om jouw lichaam gezond te houden en de vierde loopt op dat moment vol. Ze lopen letterlijk over.

De bloedglucose is dan te hoog en als je geluk hebt, wordt dat op tijd gemeten. Want je kunt het niet zien, je kunt het niet ruiken, je hebt er geen pijn van. Daarom zeg ik altijd: bij twijfel naar de huisarts.

Stap voor stap kan diabetes 2 verergeren

Dat geldt tot aan de diagnose diabetes 2, maar ook nog erna. Als er niets verandert en met medicijnen blijft de bloedglucose stijgen, dan vallen er nog drie systemen om en moet je insuline gaan spuiten. Als zelfs dat niet afdoende werkt, zie je problemen als amputatie, blindheid, nierfalen en andere diabetes gerelateerde problemen waar je dood aan kunt gaan.

Gelukkig kun je elke stap omkeren

Net zoals je stap voor stap diabetes krijgt, kun je ook stap voor stap diabetes type 2 omkeren. Bij elke stap hoort een eigen meetmethode en een eigen plan van aanpak. Als je aan het begin zit en je hebt enkel last van overgewicht of vetophoping op de plekken die horen bij insulineresistentie, dan is voedingsadvies vaak voldoende. Heb je al last van een verhoogde nuchtere glucose, dan moet je ook andere organen helpen om weer te herstellen. Gebruik je al tabletmedicatie en ben blijven je bloedsuikers stijgen of je gewicht toenemen, dan heb je weer andere mogelijkheden om het lichaam te helpen.

Veel stappen, veel mogelijkheden

Hoe je dat doet, dat is afhankelijk van hoeveel systemen al betrokken zijn bij jouw ontwikkeling naar diabetes type 2. Dat is te bepalen met tests. Sommige kan ik zelf uitvoeren, bij anderen heb ik de hulp van huisarts of ziekenhuis nodig. Het zijn tests die door de huisarts al gebruikt worden om te kijken naar bijvoorbeeld de leverfunctie.

Afhankelijk van de plaatsbepaling komt er een persoonlijk plan van aanpak. Want zeg nu zelf, niet iedereen is dol op spruitjes in de lunch of lust vis in het ontbijt. Daarom ga ik met jou kijken welke voeding jij lekker vindt. Keuze en variatie voldoende binnen de kaders.

Natuurlijk is het niet zwart-wit

Er zijn ook mensen die diabetes type 2 krijgen door andere oorzaken, dat heet secundaire diabetes. Maar voor het gros van de diabeten geldt dit wel.
Verder zijn er mensen met de diagnose diabetes type 2 die hun uiterste best doen en ze krijgen hun bloedsuiker niet stabiel. Ook dat is mogelijk, 15% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft LADA. Dat is een andere vorm van diabetes. Daar laat ik ook op testen, want dat heeft een andere aanpak nodig.

Diabetes type 2 in de familie?

Ken jij diabetes van dichtbij en ben je helemaal niet blij met het vooruitzicht dat jij het in de toekomst ook kunt gaan krijgen? Neem dan contact met mij op. Ik werk ook landelijk met behulp van e-mail, Whatsapp, telefoon of online cursus.

Dan kijken we samen hoe ver je al bent op weg naar diabetes en gaan we stap voor stap zorgen dat jouw lichaam stap voor stap gezonder wordt en stap voor stap verder bij de diabetes weg beweegt.

Maar vooral: dat jij weet hoe je dat kunt doen en de rest van je leven makkelijk kunt volhouden.

 

 

 

Share Button

4 reacties

 1. Tineke op 12 oktober 2017 om 17:15

  Positieve blog Marian! Ik vind het wel een prettig idee dat de diabetes type 2 in de meeste gevallen omkeerbaar is. Fijn dat jij mensen kunt helpen met het vroegtijdig opsporen van diabetes en het geven van tips om het proces om te keren.

  • Marian op 13 oktober 2017 om 10:46

   Dank je wel voor je reactie Tineke. Zowel vroege opsporing, als de nuchtere bloedsuiker nog niet is gestegen, als hulp als je al diabetes type 2 hebt. Ook mensen die al insuline gebruiken, kunnen medicatievrij worden.

 2. Ronald op 10 juni 2018 om 13:00

  Geldklopperij de zoveelste site met het lijkt wel gekopieerde inhoud en “gemaakte” reviews geloof er niks van en afvallen hoef ik niet zit op prima gewicht dus helpen om van de suikerziekte aftekomen zal dan ook wel niet. Was het maar zo 🙁
  Maar niemand die je echt helpt zonder er zelf beter van te willen worden tot nu toe helaas.

  • Marian op 12 juni 2018 om 15:43

   Beste Ronald,
   Als je contact met me opneemt, kunnen we even samen kijken naar de mogelijkheden voor jou. Ook als je geen overgewicht hebt, kan ik je helpen om je bloedsuikers te stabiliseren en de insulineresistentie te verminderen. Er zijn namelijk meer wegen die naar een diabetesvrij leven leiden.

   En ja, het is mijn beroep, dus ik vraag voor de begeleiding geld. Maar het eerste gesprek, om te kijken wat ik voor je kan doen is in dit geval gratis.

   Met vriendelijke groet,

   Marian Bosma

   NB de website bevat geen gekopieerde inhoud en de reviews zijn allemaal echt.

Laat een reactie achter