Streng, strenger, strengst helpt niet altijd

Streng diëten hoeft voor jou niet de meest optimale keuze te zijn. Elk persoon is anders, waar de een streng moet, kan de ander met wat slimme tips toe.

Ik heb een hekel aan het woord dieet

De meeste mensen denken dan toch aan minder eten of zelfs hongeren. Daarbij hoort het plaatje van de weegschaal en het dagelijkse of wekelijkse weegmoment. Eventueel in een groep, zodat ze jou op de vingers kunnen tikken als jij je doel niet hebt behaald. Allemaal niet fijn.

Ik heb nu meerdere diëten bestudeerd en weet je wat het gekke is? Een streng dieet is geen garantie voor een goed resultaat over een jaar. Een op jou aangepaste manier van eten, dat geeft wel resultaat.

Elk mens is anders, ook qua spiertype

Er zijn verschillende typen mensen, als je kijkt naar hun spiervezeldominantie. Dat is een lang woord, maar als ik de voorbeelden erbij geef, zie je de verschillen zo voor je.

De eerste is het type marathon loper, altijd energiek, gaat voor de lol bewegen. Kan wel overgewicht krijgen, bijvoorbeeld bij een blessure, maar loopt dat letterlijk er zo weer af. Zijn spiervezeltype maakt het dat bewegen makkelijk gaat.

Dan is er het type gemengde sporter, houdt wel van sporten, zowel krachtsport, teamsport als lange einden fietsen en lopen. In vergelijking tot de marathon loper kan dit type wel eerder wat overgewicht ontwikkelen. Het zijn de mensen die makkelijk afvallen door iets meer te bewegen en iets minder te eten. Ideale personen voor het Voedingscentrum: eet volgens de Schijf van Vijf, neem na een wat overdadige dag een balansdag en je komt weer op gewicht.

Dan is er het type krachtsporter of niet-sporter. Ze kiezen voor krachtsport of explosieve sporten. Liever een sprintje of een klimwand dan 1,5 uur op de fiets. Dit type verbrandt niet zo makkelijk het opgeslagen vet. Dit type is niet geholpen met minder eten, want daar krijgen ze honger van. Dit type is niet geholpen met meer bewegen, want daar krijgen ze honger van. De oplossing voor dit type om af te vallen is: anders eten.

En dan is er nog de bonus: er is een type spiervezel dat iedereen heeft en dat is trainbaar tot spiervezel van een marathonloper. Dat is pas interessant. Als je krachtsport spiervezel hebt, kun je daarnaast nog je marathon spieren trainen. En dat heeft als voordeel dat je makkelijker kunt afvallen.

Strenger hoeft niet altijd

Je ziet, als jij een van de eerste typen spiervezel hebt, dat je amper moeite hoeft te doen om af te vallen. Vaak is het al voldoende om een of twee slechte gewoontes te schrappen. Als jij iemand bent die luncht of ontbijt met een halve liter cola naast de boterhammen, dan kan ik je snel helpen.  Wissel cola in voor koffie of thee en raakt binnen een maand makkelijk een paar kilo kwijt.

krachtsport

Je ziet ook dat als je het type krachtsporter bent of niet-sporter, dat je minder makkelijk bij je energie komt en je voor de buitenwereld “lui” overkomt. Gelukkig zie je nu ook dat je een deel van je spiervezels kunt trainen, zodat je wel lekker kunt bewegen. Bovendien geldt, dat als je anders gaat eten, dat je makkelijker bij je energie kunt.

En dan begint de zoektocht

Begin dus niet aan de meest strenge kant, zoals ketogeen of koolhydraatarm met ongeveer 20 gram per dag. Begin aan de minst strenge kant. Kijk eens wat er gebeurt als je overschakelt naar deze vier tips:

 • groenten in alle kleuren van de regenboog, minimaal 400 gram, je mag zelfs 1kg groenten eten per dag
 • noten, elke dag minimaal een handje
 • vis, zeker drie keer per week
 • eieren, omdat ze goed helpen bij de verzadiging

Doe daarbij wat lichte beweging: als je elke week 5% meer beweegt, zul je dat al snel merken. Ga elke dag wandelen, ga regelmatig zwemmen, pak die revalidatieoefeningen weer eens op.

Water

Daarnaast kun je meerdere fases van streng naar strenger doorlopen:

 1. Schrap de vloeibare suikerbommen: frisdranken en sapjes
 2. Schrap alle gluten (en vervang door groenterijke alternatieven)
 3. Schrap alle suikers, zeker de toegevoegde, voor een groot deel ook de natuurlijke
 4. Ga koolhydraten tellen en beperk je eerst tot 100,
 5. daarna 50,
 6. daarna 20 gram koolhydraten op een dag en allemaal uit groenten.

Neem voor elke stap 2 tot 4 weken. Pas als je twee weken iets gedaan hebt is het effect pas zichtbaar. Ben je diabeet, ga dan al bij stap 1 naar de huisarts of behandelaar. Geef aan dat je dit gaat doen en laat de behandelaar aangeven bij welke bloedsuikerwaarden je welke medicatie mag afbouwen. Zo voorkom je dat je meerdere hypo’s op een dag krijgt, omdat de medicatie nog te hoog is ingezet.

Doe deze stappen onder begeleiding

Ik weet waar de adders in het gras zitten en daarmee kan ik voorkomen dat je langere tijd last krijgt van bijwerkingen van deze nieuwe leefstijl. Ik heb praktische tips bij vermoeidheid, dorst of juist obstipatie als je hiermee begint. Ik kan je helpen die combinaties van voeding te vinden die voor jou makkelijk te bereiden zijn, waarbij je optimaal kunt genieten van meer gezondheid. Want naast dit lijstje van schrappen, moet je ook weer veel toevoegen. Het is niet de bedoeling om een gebrek aan voedingsstoffen te krijgen of te verhongeren.

Snel op je doel af is effectief op je doel af en streng is niet altijd nodig

Heb je vragen, ik help je graag.

 

Share Button

6 reacties

 1. Tineke op 8 mei 2017 om 21:32

  Wat een leuke blog, informatief en toch luchtig! De informatie over het spiertype is nieuw voor mij. Het leuke van deze blog is dat, welk type spier je ook hebt, er altijd een mogelijkheid is om op een gezond gewicht te komen.

  • Marian op 9 mei 2017 om 19:27

   Dank voor jouw reactie. Dat is het leuke van die spiertypen, dat er altijd een bij zit die je weer fit kan maken.

 2. gerrie op 9 mei 2017 om 08:56

  Na een jaar de cursus volgen, eerst kunnen bewegen met een Rollick loopfiets, en nu op goede dagen 5 km. kunnen wandelen in mijn eigen tempo, zijn voor mijn spieropbouw bewegingsbanken erg fijn. Waar ik ga = 8 banken, is de laatste voor de schouders. Of ontspanning door “schudden”. Deze bank ga ik op liggen met het hoofd op het uiterste puntje -korte armen- en mijn benen omhoog. Op die manier doe ik de schouders en omdat mijn nek en rug totaal ontspannen liggen doen ook de buikspieren wat extra. Om dit zo te doen leerde ik van een betrokken osteopaat. Voor enkelen misschien ook een idee ?

  • Marian op 9 mei 2017 om 19:29

   Dank je wel voor jouw reactie. Dat is zeker een optie voor velen die niet meer zo actief zijn en toch weer in beweging willen komen. Het lijkt een heel zachte oefening.

 3. Monique op 9 mei 2017 om 17:46

  Je geeft altijd veel informatie, Marian en je blogs zijn enorm motiverend! Ik heb zelf geluk, ik hou van verse groentes en sport graag 2 a 3x per week (max een uur). Ik probeer matig te zijn met lege koolhydraten (zoetigheid), maar hou er wel van. Het zijn alleen van die energievreters, je wordt er moe van. Beter om ze te laten staan dus.

  • Marian op 9 mei 2017 om 19:33

   Suikerbommen zijn zeker energievreters Monique. Ze lijken even energie te geven, maar veel mensen hebben daarna een energiedip. Die komt niet als je de suikerbom laat staan. Lekker doorgaan met de verse groenten!

Laat een reactie achter