Suikerziekte is koolhydraatziekte

Suiker is een korte koolhydraat, dus suikerziekte is ook een koolhydraatziekte. Het verminderen van suiker bij diabetes helpt niet, je moet ook naar de koolhydraten kijken.

Diabetes type 1 en 2 werd vroeger wel suikerziekte genoemd

De bloedsuikerwaarde van mensen met diabetes is verhoogd. Beter gezegd de bloedglucosewaarde. Dat is eenvoudig te meten met een bloedglucosemeter en een druppel bloed, vaak uit de vinger.

Bij suikerziekte wordt vaak gedacht dat het schrappen van alle suikers de oplossing is

Suiker wordt weggelaten uit koffie en thee, frisdrank wordt bronwater met bubbels, het zoete beleg wordt vervangen door hartig beleg en koekjes en snoepjes worden afgeslagen. Op zich heel goede keuzes om op termijn gezond te blijven en zeker voor iedereen aan te raden. Het is niet voldoende om diabetes type 2 te verminderen. Dan moet je ook naar koolhydraten kijken.

suiker is een koolhydraat, suikerziekte kun je ook koolhydraatziekte noemen

Wat is een koolhydraat?

Glucose is een korte koolhydraat: bestaat uit één suikermolecuul, namelijk glucose. Tafelsuiker bestaat uit twee suikermoleculen, namelijk glucose en fructose. Zetmeel, waar we brood, pizza en koekjes van maken bestaat uit lange ketens van voornamelijk glucose.

In de natuur is het simpel: onder invloed van zonlicht maken planten suiker en die slaan ze op in langere ketens om ze te bewaren. Eet een mens deze langere ketens, dan maken de spijsverteringsenzymen van die lange ketens weer korte ketens en uiteindelijk glucose.

Kan de glucose de cel in, dan stijgt de bloedsuiker niet. Als de glucose de cel langzaam of niet in kan, dan stijgt de bloedsuiker na het eten van koolhydraten, zowel de lange als de korte.

Suikers zijn zoet, koolhydraten vaak niet

Tafelsuiker, fruit met een hoog gehalte suiker, honing, chocoladerepen herkennen we allemaal als zoet, omdat er voornamelijk tafelsuiker, glucose of fructose in zit.

Brood, pretzels, stokbrood, melba toast, aardappelpuree, witte bonen en kikkererwten herkennen we niet als zoet, maar zijn rijk aan koolhydraten. Als je deze voedingsmiddelen eet, stijgt je bloedsuiker.

Om koolhydraatziekte te verminderen, moet ik dan alle koolhydraten schrappen?

Nee, dat is niet nodig. Het is wel handig om voedingsmiddelen te schrappen waar je bloedsuiker snel van gaat stijgen. Ik noem een paar snelle stijgers:

  • bier
  • wit stokbrood
  • rijstebloem
  • turks brood
  • aardappelpuree
  • Evergreen koek
  • popcorn (zelfs zonder suiker)
  • griesmeel

Turks brood geeft een snelle glucosestijging en draagt bij aan koolhydraatziekte

Daarna wordt het maatwerk om te kijken hoe goed jouw lichaam de koolhydraten nog kan verwerken. Er zijn mensen die gezond worden als ze naast de grootste suikerbommen (jam, sinaasappelsap, frisdrank, koek, snoep) ook voedingsmiddelen schrappen die een snelle stijging veroorzaken. Zij kunnen prima peulvruchten eten bijvoorbeeld of donker roggebrood (die rechthoekige vierkante pakjes).

Er zijn ook mensen die pas gezonder worden als ze twee maaltijden per dag amper tot geen koolhydraten eten en dan een maaltijd heel beperkt koolhydraten eten. Een voorbeeld dagmenu is dan:

  • ontbijt: een omelet met champignons en voor de smaak wat reepjes prei
  • lunch: veldsla of rucola met wat komkommer en gerookte vis
  • avondmaaltijd: een combinatie van weinig aardappels, ruim groenten en iets van vis, kip of vlees. Dan past er vaak ook nog wat fruit bij.

De instinker in de supermarkt

Veel fabrikanten weten dat consumenten op suiker gaan letten. Daarom brengen zij producten op de markt met 0% toegevoegde suiker. Een voorbeeld is ontbijtkoek met 0% toegevoegde suiker. Op het etiket staat echter 55 gram koolhydraten per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met suikerbrood en boterkoek! Deze zero ontbijtkoek bevat meer koolhydraten per 100 gram dan: appeltaart, karamelpudding of chocoladevla.

Diabetes type 2 verminderen? Kijk naar de koolhydraten

Pak de voedingsmiddelen in jouw kast er eens bij. Kijk eens goed naar de koolhydraten. Eet wel de koolhydraten die vitaminen brengen: fruit, peulvruchten, zoete groenten en noten. Eet niet de koolhydraten zonder vitaminen: frisdrank, bier, witbrood.
En breng nuance aan: havermout droog bevat 62 gram koolhydraten per 100 gram, maar verwerkt tot havermoutpap maar 9,5. Dan is havermoutpap een betere keuze dan chocoladevla met 16 gram koolhydraten per 100 gram.

Vind je het nog ingewikkeld? Ik kom graag een keer bij je langs om de producten die jij dagelijks eet te bekijken en jou te leren etiketten te lezen. Dan kun je makkelijk zelf de gezondere keuzes maken bij diabetes type 2.

Heb jij een vraag over voedingsmiddel, stel hem dan hieronder, dan zoek ik voor jou de suikers en de koolhydraten op.

Share Button

13 reacties

  1. Sabine Schalkwijk op 12 juni 2017 om 16:57

    Mooi en duidelijk verhaal, Marian! Kan ik me helemaal in vinden. De consumptie van tafel-glucose- fructose-koolhydraat suikers in allerlei (verborgen) vormen zorgen dat we steeds meer uit balans raken. Etiketten lezen is een ware kunst geworden maar zeker de moeite waard….fijn dat je dat aanbiedt.

    • Marian op 12 juni 2017 om 17:49

      Dank je wel voor jouw reactie Sabine. Ik help de mensen graag.

  2. Tineke op 12 juni 2017 om 21:20

    Heldere uitleg Marian! Veel nieuwe informatie weer voor mij. Aan het begin van mijn loopbaan heb ik een jaar als analiste bij een Keuringsdienst van Waren gewerkt. Daar heb ik geleerd etiketten te lezen en dat ben ik blijven doen. Als budgetcoach gebruik ik de vermelding van de inhoud om prijzen te vergelijken. Voor mijn gezondheid kijk ik naar de ingrediënten omdat ik graag een bewuste keuze maak voor wat ik eet.

    • Marian op 13 juni 2017 om 21:26

      Dank je wel Tineke,
      Wat ik een leuke uitvinding vind zijn die kaartjes op de schappen in de supermarkt, zodat je kunt zien hoeveel het kost per kilo. Dat is vanuit een budget oogpunt vaak een heel fijne.

      • Tineke op 14 juni 2017 om 12:08

        Het is met de prijzen per kilo op de schappenkaartjes inderdaad een stuk gemakkelijker geworden om prijzen te vergelijken! Maar ik betwijfel of mensen daar vaak naar kijken. Als je gewend bent aan bepaalde producten, pak je deze vaak de volgende keer weer. Pas als je moet bezuinigen of bijvoorbeeld voor je gezondheid beter moet opletten wat je eet, kan er iets veranderen!

  3. Monique op 13 juni 2017 om 16:48

    Ik weet al aardig wat van koolhydraten, maar jij weet toch altijd weer iets nieuws te vertellen, zoals over de koolhydraten in peulvruchten. Wat kant en klare supermarktproducten betreft ben ik zelf altijd achterdochtig en de meeste suikervervangers zijn niet gezond, dus het is een rare reclame van de ontbijtkoek. Als je niet vanwege gezondheid op suiker (en koolhydraten) hoeft te letten, eet ze dan met mate. Maar dat is natuurlijk altijd verstandig!

    • Marian op 13 juni 2017 om 21:30

      Alle reclame is raar. Ga maar eens een supermarktfolder doorbladeren, terwijl je bijvoorbeeld de taal niet spreekt. Bedenk wat je allemaal niet weet en dus niet zou eten. Dan blijven vooral groenten, fruit, eieren, noten en vis over.

  4. […] zegt het Voedingscentrum. Maar als je om je diabetes type 2 te verminderen wat minder koolhydraten wilt eten en dus af en toe een broodmaaltijd overslaat, hoe zit het dan met je vitamine B? Krijg je daar geen […]

  5. […] op minder koolhydraten. Want mensen met diabetes type 2 hebben een probleem met het verwerken van veel koolhydraten. Recepten met een wit stokbroodje ernaast zijn niet geschikt. Een kookboek van Jamie Oliver kan […]

  6. […] Het voordeel van gezondere maaltijden is dat je meer energie krijgt. Juist mensen met diabetes type 2 hebben minder zin in bewegen of sporten. En die komt terug als je de snelle energieleverancier koolhydraten vermindert. Je hebt niet voor niets een koolhydratenziekte. […]

  7. […] is namelijk een koolhydraatziekte, meer dan een suikerziekte. De koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot kleinere delen, […]

  8. Els op 4 oktober 2018 om 17:14

    amaai, ik verschiet van de ontbijtkoek.
    Ik wens minder suiker te eten, gezonder te eten, … aangezien er diabetes is in de familie. Tussendoor eet ik af en toe een sneetje ontbijtkoek, maar … zal dit dus maar laten en een wasa-cracker eten is misschien wel beter. Heel interessante site.

    • Marian op 8 oktober 2018 om 15:15

      Hallo Els,
      Je kunt er inderdaad voor kiezen om iets met koolhydraten te eten dat meer vezels bevat, zoals de WASA vezelrijk cracker, goed belegd. Je kunt ook een stapje verder gaan en een koolhydraatarm tussendoortje nemen. Denk aan een handvol noten, een gekookt eitje of wat gerookte vis gerold in een slablaadje.

      Voor onderweg zijn de noten het meest makkelijk. Vooral de walnoot en het broertje de pecannoot zijn gunstig bij diabetes type 2. Dat kun je lezen in dit artikel.
      https://diabetesvrijleven.nl/walnoten-verlagen-de-kans-op-diabetes-type-2/

      Succes, Marian

Laat een reactie achter