Ik heb trek, is het al tijd om te gaan eten?

Trek hebben voor de maaltijd is normaal, het lichaam geeft aan dat het tijd is om te eten. En eten doe je om echte honger, waarbij je moet eten om te voorkomen dat je omvalt, te voorkomen.

Er is gezonde trek

Dat is het moment waarop je opkijkt van je activiteiten, omdat je merkt dat je trek hebt. En als dat ongeveer een half uur voor het eten is, dan is dat een gezonde trek. Het lichaam geeft dan aan, dat het tijd is om eten te gaan zoeken en voor te bereiden. Een gezond signaal.

trek

Er is ongezonde trek

Dat is het signaal van je lichaam als er iets lekkers te zien of te ruiken is. Denk aan de geur van versgebakken brood in de supermarkt. Denk aan de lekkere chocolade-verleidingen bij de kassa. Of het zien van reclames met voedsel erin op tv. Het kan best zijn dat je goed verzadigd bent, maar sommige geuren doen je vanzelf watertanden. Dat is pure verleiding. Het is gezond als je dat signaal de meeste tijd negeert.

Een maaltijd hoort te verzadigen

Na afloop van een maaltijd hoor je voldaan van tafel te gaan. Een beetje dat gelukkige, rustige gevoel. Een tevreden en voldaan gevoel. Een maaltijd hoort je energie te geven, bouwstoffen om herstelwerkzaamheden in jouw lichaam te doen, energie om te bewegen, maar vooral alle vitamine, mineralen en meer om jou gezond te houden.

Als je na de maaltijd opgeblazen bent of moet uitbuiken op de bank, dan is de maaltijd qua samenstelling niet optimaal voor jou.

Uitbuiken na het eten

Uitbuiken na het eten omdat je geen energie hebt, is geen goed teken.

Als je direct na de maaltijd of na een half uur of na anderhalf uur al weer trek hebt, dan is ook de maaltijd voor jou niet optimaal qua samenstelling.

Een optimale maaltijd en gezonde trek

Dat geeft eetrust. Dan kun je toe met drie maaltijden per dag. Je hebt trek voor je gaat eten en je valt niet om van de honger. Er is balans tussen het toevoegen van energie en het verbruiken van energie. En je kunt eenvoudig op gewicht blijven.

En als je wilt afvallen

Bij afvallen wordt gezegd dat je dan minder moet eten. Dat is waar, maar bezuinig vooral op koekjes, snoepjes, toetjes en tussendoortjes. Zorg dat jouw maaltijden rijk aan vitaminen en mineralen zijn, dan kun je prima zonder tussendoortje de volgende maaltijd halen.

Tip 1 Zorg vooral dat je voldoende groenten eet. Het advies is 250 gram per dag, van mij mag je gerust het dubbele eten. Dat gaat een stuk makkelijker als je de aardappels, rijst en pasta vervangt door de zoetere groenten zoals pompoen, mais, peen of rode biet. Peulvruchten vormen een tussenvorm. Doperwten zie je makkelijk als groenten (naast aardappel of rijst), maar kan ook zelf naast groenten zoals prei en knolselderij in de erwtensoep.  Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld friet van rode biet. Die serveer ik makkelijk met sperziebonen en een stukje kip. Twee groenten op één bord. Of ik vervang mijn gewone boterham, door een groentenboterham van koolrabi.

Tip 2 Zorg ook voor voldoende eiwitten. Afhankelijk van jouw lichaamslengte heb je meer of minder eiwitten nodig. Ik zie bij mensen met overgewicht en diabetes type 2 vaak dat ze net te weinig eiwitten eten. Dan heeft het lichaam te weinig bouwstoffen voor herstelwerkzaamheden en ontstaan lichamelijke en geestelijke klachten. Ik kan jouw optimale eiwitbehoefte voor jou berekenen.

Geniet van je eten, maak er wat lekkers van

Als je last hebt van trek te snel na het eten, of je bent steeds op zoek naar eten, neem dan contact op. Ik coach in de regio, maar begeleid ook online als je wat verder weg zit. Zoals in Groningen, België of Oostenrijk. Of kijk eerst eens rond op de website van Diabetesvrij leven.

 

Share Button

4 reacties

 1. Tineke op 14 augustus 2017 om 17:31

  Dit is weer een leuke blog voor iedereen die in een goed conditie en op gewicht wil blijven. Want de verleidingen in winkelstraten zijn natuurlijk heel groot. Als budgetcoach adviseer ik mensen om die reden om niet met een hongerig gevoel boodschappen te gaan doen.

  • Marian op 15 augustus 2017 om 09:26

   Dat is een waardevolle tip. Ik merk dat als ik na het eten boodschappen ga doen, dat ik makkelijker voorbij de donuts loop richting de groentenafdeling. Dus doe ik graag boodschappen rond 14.00 of rond 19.00 uur.

 2. Monique op 16 augustus 2017 om 11:17

  Goede tips voor als je op gewicht wilt blijven of afvallen! Uit ervaring weet ik dat minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Het is dan wel belangrijk om er voldoende eiwitten bij te eten, om daarmee voldoende verzadigd te raken. Gelukkig geef jij altijd goede tips op dit gebied! Toen ik jaren geleden een keer schrok van mijn gewicht en wilde afvallen, ben ik overigens eerst begonnen met het schrappen van geraffineerde suikers (de witte suiker die je in je thee doet en die ook in koekjes en taarten zit). Alleen al daarmee stoppen, scheelt enorm!

  • Marian op 16 augustus 2017 om 12:55

   Ja, dat kleine schepje suiker en dat kleine koekje tussendoor tellen zeker mee. Een religieuze en oude dame sprak jaren geleden al eens: “Je wordt niet dik van het eten waar je voor bidt.” Daarmee bedoelde zij dat het niet de drie maaltijden zijn waar je dik van wordt, maar juist het eten tussendoor. De koekjes en de snoepjes en de suiker in de thee.

Laat een reactie achter