Valkuilen bij het verminderen van diabetes type 2

Valkuilen bij het verminderen van diabetes type 2 zijn er voldoende. En daar wil ik jou voor behoeden, ze komen aan de orde tijdens een informatieve middag op 15 oktober 2016 in Oude Pekela.

De valkuilen bij het verminderen van diabetes type 2

Diabetes type 2 werd vroeger ouderdomssuiker genoemd. Nog niet iedereen weet dat je diabetes type 2 kunt verminderen en zelfs medicatievrij kunt worden. Als je hiervan enthousiast wordt, weet dan dat er een aantal valkuilen zijn. Ik noem er alvast twee.

De eerste valkuil: Diabetes type 2 is een chronische ziekte, daar kom je nooit meer vanaf

Nooit meer is te sterk. Als je voorbeelden om je heen ziet van mensen die diabetes type 2 hàdden, dan is het makkelijker om nieuwsgieriger te worden. Er zijn steeds meer mensen die mensen kennen die geen diabetes meer hebben.

Ontmoet een ex-diabeet

Stel je loopt tegen je pensioen aan en krijgt de diagnose. Dat gebeurde een collega ondernemer in een dorp vlakbij. Hij is toen gaan wandelen. Elke dag, als het mooi weer is, maakt hij een stevige wandeling. Zijn vrouw wandelt niet mee, want het tempo ligt hoog. Hij is medicatievrij. In mijn woorden zou ik zeggen, hij heeft geen diabetes meer, omdat zijn bloedwaarden jaar na jaar goed zijn.

Ontmoet een ex-diabeet

Ik ontmoette haar online, omdat zij bezig was met afvallen en ik ook. Zij was een diabetespatiënt met insuline, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Een drukke dame met een baan in de zorg, zij maakte haar kilometers wel overdag. Door anders te eten lukte het haar om kilo’s af te vallen, vooral rond de buik. En daar zijn ze het meest hardnekkig als je eenmaal boven de 40 bent. Ze kon in overleg met de diabetesverpleegkundige minderen met de insuline, daarna zelfs stoppen met de insuline en kreeg tips wanneer ze nog Metformine moest gebruiken en wanneer ze die kon laten staan.

Het mooie aan haar verhaal is vooral dat ze nu medicatievrij is en dat al meer dan een jaar, met mooie bloedsuikerwaarden. Haar bloeddruk daalde al snel en haar cholesterol heeft er wat langer over gedaan om te dalen en dat is ook logisch. Zij gaat straks gezond en fit van haar pensioen genieten.

Ontmoet een ex-diabeet

De reden waarom het woord ouderdomssuiker niet meer wordt gebruikt, is omdat ook jongere mensen diabetes type 2 kunnen krijgen. Denk aan een jonge dame, nog geen 30 maar ruim, ruim boven de 100 kilogram. En diabetes type 2. De korte versie van het verhaal: 70 kilo afgevallen door anders te gaan eten, zeker niet door honger lijden en medicatievrij met goede bloedsuikerwaarden.

Diabetes type 2 is omkeerbaar

Dat blijkt keer op keer als mensen actief aan de slag gaan met anders eten, anders bewegen, meer ontspannen en goed slapen. Voor de een is het voldoende om de cola met suiker te laten staan of te gaan bewegen, voor de ander is wat meer inzet nodig om het lichaam zo ver te krijgen, maar het is mogelijk.

Valkuil twee: Diabetes type 2 is voor iedereen omkeerbaar

Wat zou het lekker zijn om dit te kunnen verkondigen in de wereld. Het is voor 80% waar en voor 20% niet waar. En juist voor die mensen in de 20% groep is het heel vervelend als ze zich daar wel op verheugden.

Wie behoren dan tot die 20%?

Kom naar de informatieve middag over de valkuilen bij het verminderen van diabetes type 2 en je krijgt alle details te horen. Heb je zelf geen tijd, maar ken je iemand voor wie dit een interessante middag kan zijn? Deel dit bericht, stuur het door, laat het de ander weten. Ook als het jouw praktijkondersteuner voor diabetes is of de diabetesverpleegkunde in het ziekenhuis.

15 oktober 2016, 13:30 – 16:30 uur, De Binding in Oude Pekela

De toegang is 10 euro, inclusief koffie en thee. Voor details kijk op deze pagina.

Ik zie je daar graag!

 

Share Button

3 reacties

 1. Wim Tilburgs op 12 oktober 2016 om 19:25

  Wat een leuke foto het zou zo uit een reclamespotje kunnen zijn

 2. Marian op 17 oktober 2016 om 09:44

  Dit zijn de valkuilen die afgelopen zaterdag zijn besproken.

   

  1. Diabetes is een chronische ziekte, daar kom je NOOIT meer vanaf.
  2. IEDEREEN kan van zijn/haar diabetes af.
  3. Mensen met diabetes type 2 zijn vaak te zwaar en moeten om af te vallen HONGEREN.
  4. Afvallen doet een diabeet met de SCHIJF VAN VIJF.
  5. Een diabeet heeft suikerziekte, dus je moet 100% van ALLE toegevoegde suiker vermijden.
  6. Ook koolhydraten worden omgezet in suikers, dus moet je alle koolhydraten vermijden, het beste is <20 gram KOOLHYDRATEN per dag.
  7. Afvallen is vooral ZWETEN.
  8. Leg vooral aandacht op eten en bewegen, ONTSPANNEN doe ik wel als ik weer gezond ben.
  9. SLAAP is minder belangrijk dan letten op voeding.
  10. Luister naar de reclame LIGHT frisdrank en LIGHT leverworst is goed voor je.
  11. Wie slanker wil worden moet VET vermijden.

   

  Dit zijn allemaal valkuilen, zo moet het dus niet. Er is meer nuance in de wereld, daarom is het verminderen van diabetes type 2 maatwerk. Wil jij weten welke punten vooral voor jou van belang zijn, neem dan eens contact met mij op. Ik help je graag. Mijn telefoonnummer staat onderaan de pagina, rechts.

Laat een reactie achter