kaneel, sinaasappel, steranijs en kruidnagel.

Afhankelijk van het onderzoek, verlaagt kaneel de bloedsuiker

Als ik het medische onderzoek op een rijtje zet, dan zie ik dat kaneel de nuchtere bloedsuikerwaarde verlaagt (1) en niet verlaagt (2), (3) en (4). De conclusie is dan dat er te weinig bewijs lijkt te zijn om kaneel te gebruiken om de nuchtere bloedsuiker te verlagen (5). Of zou er verschil zitten in de soort kaneel die gebruikt is voor de onderzoeken? Pakistan ligt in een ander werelddeel dan de Verenigde Staten.

Er zijn meerdere soorten kaneel

We duiken in de geschiedenis en belanden in 1796, als de Nederlanders de kaneelplantages op Ceylon moeten overdragen aan de Britten. Ze laten zich de kaneelhandel niet ontnemen en planten op Indonesië andere bomen en de teelt is een succes. In plaats van ceylon kaneel van de Cinnamomum verum boom, maken ze nu kassia kaneel van de Cinnamomum aromaticum boom. Wat in Nederland voornamelijk verkocht wordt is kassia kaneel, onder de ons bekende naam kaneel. De pijpjes zijn glad en rollen aan twee kanten op. De ceylonkaneel zijn minder gladde pijpjes en rollen maar aan een kant op. De twee kaneelsoorten smaken ook anders. Zouden ze ook een andere werking hebben?

Verschillende soorten kaneel werken anders op de bloedglucose

De schrijver van het boek Body een lijfboek, Timothy Ferriss is een enorm leergierig persoon. Hij heeft nauwkeurige weegschalen om zijn voeding te wegen en zelfs een eigen bloedglucosemeter om te zien welk voedingsmiddel wat doet. Hij mat verschil in bloedsuikerstijging na de maaltijd tussen drie verschillende kaneelsoorten: ceylon, kassia en saigon kaneel. Zijn voorkeur: saigon, kassia, ceylon. Zijn waarschuwing: maximaal 1,5 theelepel per dag in verband met de giftige bestanddelen van kaneel. De kassia bevat relatief het meeste van de giftige stoffen, dus mijn voorkeur gaat uit naar de ceylon.

Wat betekent dit voor jou?

Kaneel is niet het meest effectieve middel om je bloedsuiker te verlagen. Belangrijker is om van kaneel te genieten. Op vers fruit, in stoofvlees of in de koffie. Je kunt het gebruiken als mild zoetmiddel. Vervang maar eens de suiker in je thee door kaneel.

Koop om te proberen ceylon kaneel bij de toko en kijk of die smaak je bevalt. Weet je niet zeker of je ceylon kaneel hebt, neem dan de stokjes, daarbij is het duidelijker te zien. Zelf malen in een koffiemolen is mogelijk. Beperk je wel tot 1,5 theelepel per dag.

Een effectiever middel om je bloedsuiker te verlagen is het koekje bij de koffie te laten staan. Bestrooid met suiker of een eenvoudig biscuitje, ze doen je bloedsuiker stijgen. Ook als ze bestrooid zijn met kaneel.

Referenties
1. diabetes type 2 patiënten, Pakistan, 2003
2. diabetes type 1 patiënten, Verenigde Staten, 2007
3. diabetes type 2, literatuuronderzoek Verenigde Staten, 2007
4. type 1 en 2 patiënten, literatuuronderzoek Verenigde Staten, 2008
5. Diabetesfonds, website, 16 oktober 2014

Update
Onderzoek met kaneel levert geen verlaging van de nuchtere bloedsuikers op, waarbij geen onderscheid is gemaakt in het soort kaneel (2013).
Proeven met ceylon kaneel in het laboratorium geven hoopvolle resultaten voor het verlagen van de bloedsuiker na de maaltijd (2014).

Share Button

4 reacties

 1. […] je een zoetekauw en wil je toch de suikers vermijden, strooi er dan wat Ceylon kaneel over of geraspte […]

 2. Hans op 5 juli 2017 om 20:38

  Koop een perfecte meter, bijv de FreeStyle Libre. Dan kun je met een sensor op je arm de gehele dag en ook de nachtwaardes aflezen. Dan kun je ook causaal verband leggen tussen wat je eet, wat je precies drinkt etc en je waardes. Ik deed de ontdekking dat ik met 3 x daags een halve theelepel kaneel mijn waarde reduceerde van pakweg 7 tot 11 naar 4 tot 6.
  Niet zo snel in de stress schieten met iets hogere waardes. Zelf ontdekken, sturen en experimenteren. Maar wel zelf professioneel meetapp gebruiken. Succes

  • Marian op 10 juli 2017 om 10:55

   Dat is een goede tip Hans. Het is heel goed mogelijk om aan de hand van de stijgende en dalende lijn te zien wat je beter wel en beter niet kunt eten.
   Afgelopen maand had ik nog een jubelende diabeet die bijna ex-diabeet is door enkel te kijken waar haar bloedsuiker op reageerde. Sommige voedingsmiddelen eet ze nu niet meer, of alleen in combinatie met voeding die de bloedsuikerpiek dempt.

   Met een freestyle libre kun je dat over een langere periode doen, zonder dat je steeds een druppel bloed nodig hebt om te meten.

   • Hans Rosenkamp op 10 juli 2017 om 13:09

    Mijn punt is dat ik aan de hand van de oude technieken en de incidentele metingen (prikken) veel te weinig inzicht heb van hoe mijn lichaam (lees bloedsuikerwaarde) verwerkt. Ik ben dus een groot voorstander van metingen doen (zoals met de Freestyle) waardoor ik exact kan zien wat er elke minuut aan de hand is. Ik kan zien wat het effect van een schaaltje kersen is, een taartpuntje of een bos wortels.

    Dat meten kost een paar tientjes (ietsje meer) maar levert me voor een kapitaal aan informatie op !
    Daar heb ik echt wat aan! Ik stuur nu mijn voeding veel beter aan, weet wat het effect is van glaasjes witte wijn of van een paar pilsjes. Maar ook een fietstochtje of werken in de tuin . . . . alles wordt zichtbaar! Prima!!

    Toevallig dat ik stukje met de tip over kaneel las, kon het uitproberen en zag direct het effect van het moment, ook de duur, ook over langere periode…..enorm fijn om te zien dat kaneel dit effect teweeg brengt. Afijn, doe uw voordeel en blijf scherp op je lijf :-))

Laat een reactie achter