Vermindert Metformine borstkanker?

Het diabetesmedicijn Metformine kan het overlevingsrisico bij borstkanker verhogen. Een aanpassing in de voeding kan dat ook.

Diabetesmedicatie staat in verband met borstkanker

Dat zegt de titel van een publicatie in het tijdschrift voor huisartsen dat vandaag in het nieuws was. Het blijkt dat als patiënten het diabetesmedicijn Metformine gebruiken, zij een betere kans hebben om borstkanker te overleven. Dat klinkt als goed nieuws. Voor iedereen die een hoog risico heeft op borstkanker, is dit geen reden om naar de huisarts te rennen voor Metformine.

Glucose verhoogt het risico op borstkanker

In de medische literatuur is veel informatie te vinden over borstkanker en de gevoeligheid van borstkanker voor glucose. Borstkanker is dol op glucose, blijkt uit zomaar een greep uit de literatuur. Hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor een grotere kans op borstkanker [verwijzing 1]. Niet alleen glucose doet dat, maar ook de andere onderdelen in het metabolisme van glucose, zoals insuline en IGF-1 [verwijzing 2]. Dat verklaart waarom medicatie die aanzet tot een hogere productie van insuline niet bevorderlijk is bij borstkanker (zie het artikel in het tijdschrift voor huisartsen).

Als je de glucose uit je dieet weglaat, maar wel voldoende eet, kan de kanker stoppen met groeien en zelfs verminderen [verwijzing 3]. Dit artikel gaat uit van een ketogeen dieet.

Een foto van een stapel witte suikerklontjes

Zo laat je glucose weg uit je eten

Tafelsuiker bestaat voor de helft uit glucose. Gebruik geen tafelsuiker en laat de producten waar (veel) suiker aan toegevoegd is staan. Dit zijn:

  • frisdranken
  • chocolademelk
  • limonadesiroop
  • snoep, drop, winegums, energiesnoepjes, pepermunt
  • fruit uit blik op siroop
  • koek, taart, fondant
  • zoet broodbeleg als vruchtenhagel en stroop

Als je al deze producten het grootste deel van de week weet te vermijden, behaal je al winst. En je bent op weg naar een gezonder leven.
Wil je een ketogeen dieet gaan volgen, overleg dan met een professional op het gebied van ketogene diëten en je huisarts.

Diabetesvrij leven is een cursus die eenvoudig aangepast kan worden tot een ketogeen dieet.

Share Button

Laat een reactie achter