Walnoten verlagen de kans op diabetes type 2 en heb je al diabetes type 2, dan kunnen ze je helpen om gezonder te worden. Ze verlagen niet direct de bloedsuiker, maar omdat ze andere voedingsmiddelen vervangen (1).

Geen koekje bij de thee, maar noten

Een sterk voorbeeld is hoe het lichaam verschillend reageert op walnoten of muffins, zo’n rond cakeje (2). In een onderzoek mocht de ene groep mensen elke dag een muffin en de andere groep elke dag een handje walnoten (75 gram, gewogen met dop). Wat opviel is dat de lange termijn bloedsuiker HbA1c daalde en de LDL cholesterol ook in de groep die elke dag de noten at. Als de lange termijn bloedsuiker laag is, dan is de kans op diabetes type 2 verlaagd.

Walnoten zijn rijk aan calorieën

Wordt je dan niet zwaarder, als je zoveel noten eet? Nee, blijkt uit een ander onderzoek (3). De testpersonen mochten eten wat ze normaal gewend waren en daarnaast 8 weken lang 56 gram walnoten per dag (gewogen met dop). Ze kwamen niet aan in gewicht. Blijkbaar ga je vanzelf minder eten, omdat je voldoende verzadigd bent.

En je buikvet wordt minder

Walnoten verminderen het buikvet, ook bij gelijkblijvend gewicht. En dat is goed, want buikvet is een risicofactor voor diabetes type 2 (4).

walnoten

Meer goede eigenschappen

  • Walnotenolie heeft een hypertriglyceridemie verlagend effect na 8 weken (5). Hypertriglyceridemie is een risicofactor voor diabetes type 2.
  • Walnoten verhogen de HDL-cholesterol (5 en 6) of verlagen de LDL-cholesterol (7). Dat is gunstig voor de cholesterol ratio en daarmee voor je bloedvaten.
  • Walnoten verlagen de bloeddruk (8).

Walnoten-eters en niet-walnoten-eters

Een groep van meer dan 100.000 vrouwen is 10 jaar gevolgd. De vrouwen die walnoten aten, hadden een duidelijk lagere kans op diabetes type 2, dan degenen die zelden of nooit noten aten (9).

Wat betekent dit voor jou?

Het is overduidelijk dat walnoten heel geschikt zijn om je kans op diabetes type 2 te verlagen. Tenzij je er allergisch voor bent.

  • Eet ze omdat ze lekker zijn.
  • Eet ze op momenten dat je normaal een koekje zou nemen.
  • Eet ongeveer 6 walnoten per dag, dat is vergelijkbaar met 56 gram walnoot met dop uit een aantal onderzoeken.

Smakelijke tip

Je kunt gepelde walnoten ook makkelijk meenemen naar school of werk. Thuis smaken gehakte noten lekker door een salade of over gekookte spruitjes.

Gebruikte verwijzingen

1 http://care.diabetesjournals.org/content/33/2/227.short
2 http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/06/02/dc11-0338
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23756586
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361016/
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12934760
6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23522799
7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21421296
8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500935
9 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23427333

Share Button

3 reacties

  1. […] noten, […]

  2. […] Als je namelijk van de gezonde dingen voldoende eet in de maaltijd, heb je geen tussendoortjes nodig. Moet je daar nog even aan wennen, kies dan voor een tussendoortje dat zowel gezond is als de bloedsuiker niet doet stijgen: een handvol noten. Liefst walnoten. […]

  3. […] te verminderen: meer groenten voor vezels en vitaminen, meer omega 3 bijvoorbeeld uit vette vis en walnoten. Dit lijstje is nog niet compleet, maar geeft een […]

Laat een reactie achter