Wereld Diabetes Dag 2017 Vrouwen en diabetes

Vrouwen en diabetes staan centraal op 14 november op de Wereld Diabetes Dag. Dat is een jaarlijks terugkerende dag om wereldwijd aandacht te vragen voor diabetes.

Elke 6 seconden sterft er iemand aan diabetes

Dat is een indrukwekkend getal. Het is doodsoorzaak nummer 9 voor vrouwen wereldwijd. En dat is nog niet alles want vrouwen met diabetes type 2 hebben 10 keer meer kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen zonder diabetes type 2.

Vrouwen en diabetes WDD2017

Vrouwen en diabetes: speciale aandacht nodig

En dat terwijl 70% van de gevallen van diabetes 2 voorkomen kan worden

Diabetes voorkomen doe je door een gezonde leefstijl. Met nadruk op voeding, beweging, maar ook ontspanning en nachtrust. Vooral de verkeerde voedingskeuzes die jong volwassenen maken, zorgen later voor een voortijdige dood. Met andere woorden: juist in je tienerjaren maak je de keuzes die uiteindelijk zorgen dat je te vroeg overlijdt aan de gevolgen van diabetes, overgewicht of hart- en vaatziekten.

Jonge meiden zouden allemaal toegang moeten hebben tot sport en spel

Jonge meiden letten op hun uiterlijk, vaak ook op voeding, maar voldoende beweging krijgt minder aandacht. Terwijl beweging, sport of spel kan zorgen voor een mooi figuur, een betere conditie en een goede basis voor je gezondheid voor de rest van je leven. Dat geldt voor vrouwen van alle leeftijden: beweging is heel belangrijk voor je gezondheid.

vrouwen en diabetes WDD 2017

Vrouwen en diabetes: start op jonge leeftijd

Vrouwen en diabetes: Onderneem vandaag actie om morgen te veranderen

De slogan heb ik even geleend van de website van de Internationale Diabetes Federatie, want hij geeft heel goed aan dat je vandaag aan de slag kunt.

Mijn top 5:

 1. Heb je dorst, drink water of thee. Laat gesuikerde frisdrank, light frisdrank en vruchtensap staan.
 2. Heb je trek, eet echt eten. Groenten, fruit, noten, vis, kip, eieren is allemaal herkenbaar eten en heeft geen etiket nodig.
 3. Slaap voldoende aan een stuk.
 4. Beweeg zoveel mogelijk terwijl je bezig bent: boodschappen op de fiets of lopend, de trap in plaats van de lift, een zwem- of wandelafspraak met een vriendin. Zorg dat je een paar keer per week buiten adem bent.
 5. Ontspan meerdere keren per dag. Doe wat bij jou past: in het niets staren, yoga, meditatie of een ademhalingsoefening. Laat meerdere keren per dag even alle zorgen achter je.
Vrouwen en diabetes WDD 2017

Vrouwen en diabetes: 70% valt te voorkomen, heb je al diabetes dan is het ook voor 70 tot 80% omkeerbaar

Doe je dit, dan zul je zien dat je gewicht in de groene zone zit en dat je als vrouw een tailleomvang hebt die smaller of gelijk is aan 0,8 keer je heupomvang. Dat zijn twee meetpunten om het risico op diabetes 2 te voorspellen. Is jouw gewicht hoger of jouw tailleomvang groter?

Schakel dan mijn hulp in. Ik kan je op eenvoudige wijze leren wat echt eten is, hoe je ondanks een druk leven toch voldoende ontspanning pakt of hoe je kunt effectief kunt bewegen zonder er veel tijd aan kwijt te zijn.
De cursus Diabetesvrij leven vertelt je alles wat je nodig hebt om diabetes 2 te voorkomen. Wil je advies op maat, bel me dan voor overleg en een afspraak.

 

Share Button

2 reacties

 1. Esther Molenaar op 1 december 2017 om 10:11

  Dank je wel voor de tips. Vaak is het bij mij zo dat ik het wel weet, maar dat ik het dagelijks heel snel vergeet.

  Heb je daar ook een tip voor?

  • Marian op 1 december 2017 om 10:33

   Jazeker. De eerste is: Een ding tegelijk. Dus als je aan het oefenen bent met op tijd naar bed gaan, om je nachtrust te pakken, focus je daar dan op. Dan heeft je onderbewuste daar alle tijd voor om dat te verwerken. Pas als het slapen goed gaat, een van de andere punten oppakken.

   Het tweede: zorg voor een visuele reminder. Zo staat mijn meditatiekrukje behoorlijk in de weg, om mezelf te herinneren dat ik even mijn pauze moet nemen. Een postit op je beeldscherm kan ook (tijdelijk) werken. En de mooiste is eigenlijk het moodboard. Bedenk wat je wilt bereiken, maak daarvan een moodboard en hang die op een plek waar je vroeg in dag langskomt. Voor de een is dat boven het bed, de ander in de trap naar beneden en voor weer een derde naast de computer.
   Of heel modern: een terugkerend berichtje/alarm op je telefoon met jouw eigen motiverende tekst erin.

   En net zoals met kwaliteitszorg: plan-do-check-act: zet ook in je agenda over een tijdje een evalutatiemoment om te zien in hoeverre je je doel van voldoende slaap of bewegen hebt gehaald.

Laat een reactie achter