Wereld diabetes dag – diabetes verminderen

Vandaag is het Wereld diabetes dag. De dag waarop aandacht wordt gevraagd voor mensen met diabetes. Gelukkig is er goed nieuws voor een groot deel van de diabeten: zij kunnen hun diabetes verminderen.

14 november 2015

Wereld Diabetes Dag wordt gevierd op 14 november, dat is de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Injectiespuit, meter en teststrips.

Insuline, meter en teststrips

Van dodelijke diabetes naar chronische ziekte

Door die insuline is het namelijk mogelijk om de bloedsuiker stabiel te houden. Samen met beweging en aandacht voor voeding kan iemand met diabetes tegenwoordig oud worden. Dit geldt voor zowel type 1 als type 2.

Van chronische diabetes naar tijdelijke ontsporing

Voor mensen met diabetes type 2 is het bovendien mogelijk om hun diabetes te verminderen. Vaak is 10% in gewicht afvallen voldoende om minder medicatie te gebruiken en toch gezonde bloedsuikerwaarden te hebben. Als daarbij ook dagelijks wordt bewogen en meer vezels in de vorm van groenten worden gegeten, dan kan de diagnose diabetes zelfs een tijdelijke zijn. Ook voor hen die nu al insuline gebruiken.

Bij diabetes type 2 kun je diabetes verminderen

Vraag bij jouw huisarts of behandelaar na of dit ook voor jou mogelijk is. Bij een klein gedeelte van de diabetes type 2 patiënten speelt namelijk medicatie of erfelijke belasting een rol. Dan is het veel moeilijker om te minderen met de medicatie voor diabetes type 2.

Heb je vandaag al gesproken met een diabeet?

Vraag eens een diabeet wat het betekent om diabetes te hebben. Wat moet je dan doen en vooral laten?

Als je spreekt met een diabeet met type 2, vraag dan eens of hij of zij het weet: Diabeten met type 2 kunnen hun diabetes verminderen.

Zijn ze nieuwsgierig hoe, verwijs ze dan naar de website van Diabetesvrij leven.

Share Button

Laat een reactie achter