De website en de cursus bevatten algemene informatie. Jouw situatie kan anders zijn. Bijvoorbeeld als:

  • je geopereerd bent en niet alle bewegingen kunt doen.
  • je niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunt.
  • jouw medicatie reageert op bepaalde voedingsmiddelen.
  • jouw medicatie anders ingesteld moet worden als je anders eet.

Ga daarom vóór je mijn adviezen opvolgt naar de huisarts en vraag of je anders mag bewegen en anders mag eten. Vraag wat je zelf mag doorvoeren van mijn adviezen en welke adviezen je moet overleggen met de arts. Vraag bij welke klachten je de arts weer moet opzoeken. Jouw arts kent jouw specifieke situatie.

Mensen met diabetes type 1 en 2 die hiervoor medicatie gebruiken wil ik in het bijzonder waarschuwen. Het volgen van de adviezen leidt tot meer stabiele, maar ook lagere bloedsuikerspiegel. Het gevolg kan zijn een hypo en als dat een ernstige hypo is kan coma volgen. Daarom bij medicatie de actief de bloedsuiker verlaagt, zoals insuline en gliclazide, regelmatig meten wat de bloedsuikerwaarde is en weten hoe je van de arts de medicatie zelf mag aanpassen aan de gemeten waarden.

 

Ga bij toenemende klachten of bij twijfel naar jouw huisarts of medisch specialist. De tekst op deze website kan jouw arts niet vervangen, niet voor een diagnose en niet voor een behandeling.

Neem deze tekst mee naar jouw arts

  • De cursus is bedoeld om de bloedsuiker stabiel te krijgen en te houden. Daartoe geef ik aandacht aan voeding, beweging, ontspanning en nachtrust.
  • Voedingsmiddelen die een snelle bloedsuikerpiek geven worden vermeden of gecombineerd met voedingsmiddelen die de bloedsuikerpiek kunnen afvlakken. Er worden meer momenten gecreëerd dat de bloedsuikerspiegel niet wordt verhoogd door eten of drinken. Het is geen koolhydraatarm dieet, er is dagelijks ruimte voor fruit en koolhydraatrijke groenten en peulvruchten. Het eten van provitamine A rijke groenten wordt gestimuleerd, evenals het eten van vlees met een vetrandje of van gevogelte of vis met vel. De aandacht ligt bij voeding zoals het in de natuur voorkomt (noten, groente, fruit, vis/gevogelte) en niet bij zoals het in de winkel voorbewerkt te koop is. Daarmee wordt automatisch het gehalte aan zout, suiker en transvet in het voedingspatroon verlaagd.
  • Beweging wordt eerst gestimuleerd tot het niveau dat de ademhaling wordt versneld. Verderop in de cursus gaat de aandacht uit naar niet-monotoon bewegen. Daarbij worden bewegingen in allerlei richtingen uitgevoerd in een speelse setting, hierdoor wordt meer aanspraak gedaan op coördinatie en plotselinge belasting.
  • Ontspanningsoefeningen worden ingezet om stress te verlagen.
  • In de cursus wordt aandacht besteed aan slaapritme, slaapomgeving en in slaap vallen.

Terug naar winkelwagen Voeg cursus toe aan winkelwagen Terug naar Home