Over diabetes

Dit is de basis over diabetes, ook suikerziekte genoemd. Er zijn drie verschillende aandoeningen die allemaal diabetes heten: 1Diabetes type 1, waarbij het lichaam geen (of bijna geen) insuline meer aanmaakt. Vaak wordt gezegd dat dit een auto-immuunziekte is.

2Diabetes type 2, waarbij het lichaam voldoende insuline aanmaakt, maar waar het lichaam minder gevoelig is geworden voor de insuline.

ZEn een bijzondere vorm, de zwangerschapsdiabetes, die alleen voorkomt tijdens de zwangerschap en na de geboorte van het kind weer verdwenen is.

De rol van insuline in het lichaam

Als je voeding eet waarvan je bloedsuiker gaat stijgen, dan maakt het lichaam bij gezonde mensen insuline aan. Insuline helpt de lever-, vet- en spiercellen om de bloedsuiker op te nemen. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel in het bloed weer naar normale niveaus. Insuline is een hormoon dat de bloedsuiker doet dalen. Andere hormonen zoals glucagon, adrenaline en cortisol doen de bloedsuiker stijgen, als dat nodig is. Samen zorgen al deze hormonen dat je bloedsuiker redelijk netjes dezelfde waarde heeft.

Over diabetes type 1

Bij diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam geen of te weinig insuline aan omdat de insuline producerende cellen beschadigd zijn. Vaak wordt dat al op jonge leeftijd ontdekt. Mensen met diabetes type 1 spuiten insuline om de bloedsuiker te laten dalen na een maaltijd. Gedurende de dag meten zij meerdere keren of de bloedsuiker niet te hoog of te laag is. Voorlopig is er voor een diabeet type 1 geen genezing, hoewel sportieve mensen met een gezond gewicht vaak veel minder insuline nodig hebben.

Over diabetes type 1: meter, meetstrips en insulinespuit

Meetstrips, bloedsuikermeter en insulinespuit voor diabetes type 1

Heb jij diabetes type 1 en heb je steeds meer insuline nodig? Of word jij steeds zwaarder door de insuline? Neem dan contact op voor een gratis telefonisch adviesgesprek van een half uur, waarin ik je de tips en trucs vertel voor een stabiele bloedsuiker.

 

Lees verder over diabetes type 2, de uitslag van de bloedsuikertest of hoe je de bloedsuikerwaarden kunt verlagen.