Wat wel

⇨ Eet elke dag iets uit deze uien-familie. Het hoeft niet veel te zijn, maar gebruik ze wel.
* ui, zoals
- de gewone gele ui
- de rode ui
- de witte (in Spanje Cibola genoemd)
- zilveruitje
- bosui of lente-ui
* sjalot
* knoflook
* prei
* bieslook
* daslook (pas op bij wildplukken, de kans op verwisseling met giftige planten is groot)

Tips en trucs

Gewone ui
⇨ Ui is hartig als deze gefruit of snel gebakken wordt, maar kan zachtzoet worden als hij langzaam gegaard wordt. Ui is scherp als hij rauw verwerkt wordt en kan dus op vele manieren, zichtbaar en onzichtbaar aan gerechten worden toegevoegd.

Denk ook aan een uitje in de vleesjus.
Voorbeeld van een lunch, met zure haring in kleine stukjes, komkommersla met rauwe ui.

Recept uiensoep
Snijd 6 grote uien in ringen en doe ze in een braadpan met olijfolie (voor bakken en braden). Laat ze vervolgens met een deksel op de pan heel langzaam glazig worden of, zoals de Italianen het noemen smelten. Voeg wat zout, twee laurierblaadjes en een eetlepel tijm toe. Na 40 minuten zijn ze glazig, zacht, maar niet bruin. Voeg een glas witte droge wijn toe en 1,5 liter zelfgemaakte bouillon. Laat 20 minuten zachtjes garen. Verwijder de laurierblaadjes en proef of de soep iets meer zout nodig heeft. Serveer in voorverwarmde soepkommen.

uiensoep
Voor de garnering: met een paar sprieten bieslook of in de laatste vijf minuten zeer fijngesneden prei (ongeveer twee bladen van het groen) meekoken.

Recept gedroogde uien
Gedroogde ui uit de oven
Recept gedroogde uien in de oven

Snijd de uien in ringen en haal de ringen uit elkaar. Spreid ze uit op een bakplaat en droog ze in de oven. Dat duurt 4 tot 5 uur bij 80 graden. Als ze op elkaar liggen, tussendoor goed los schudden. Er kunnen meerdere bakplaten tegelijkertijd gedroogd worden.

Recept gebakken uitjes
Gebakken uitjes uit een pot bevatten vaak tarwe. Probeer het gebruik van tarwe te minimaliseren.
gebakken uitjes

Snipper 600 tot 700 gram uien fijn en strooi daar een theelepel zout over. Doe vier eetlepels olie in een pan en zet het vuur hoog. Doe de uien erbij en bak 1 minuut. Zet het vuur lager en bak door te ze bruin en krokant zijn. Dat kan driekwartier tot een uur duren. Laat uitlekken op keukenpapier. Dep de krokante uien goed droog. Nu zijn ze in een afgesloten pot een paar weken houdbaar.

Variatie 1: frituur de uien.
Variatie 2: gebruik sjalotten.

Aan de slag

De ui-familie geeft veel gezonde voedingsstoffen. Maak het niet te gek, ontbijt niet met rauwe knoflook. Gebruik rijkelijk, zeker elke dag, iets uit de ui-familie.
Waar ga je beginnen? Ben je dol op hachee en maak je dat al vaak? Gewoon blijven doen!

Eten er gezinsleden mee die nog niet zo aan ui gewend zijn? Begin dan voorzichtig met de gerechten waar de ui langzaam gekookt of gegaard doorheen zit. Welk recept lijkt je lekker? Wat heb je in huis en zou je nu kunnen maken?

--  --  -- einde inkijkpagina --  --  --

De echte les is veel langer en behandelt ook prei, knoflook en andere leden van de uienfamilie.

De lessen starten steeds met een kort overzicht wat wel, dan uitgewerkt met voorbeelden, lijsten of oefeningen en tussendoor staan opdrachten waarmee je zelf aan de slag kunt.