2. De verjaardag
Dit zijn vaak de momenten waarop eerst taart gegeten wordt, gevolgd door een borrel met chips en borrelnootjes. Met een beetje planning zorg je voor een gezellige dag, zonder taart. Bijvoorbeeld door iedereen uit te nodigen voor een uitgebreide lunch of voor het avondeten. Als je de tafel vol zet met lekkere hapjes en vooral veel keuze hebt, zal niemand de taart missen.

Voor de visliefhebbers, zowel stukken zure haring, als de uitjes uit de haringpot als mosselen uit het zuur op een prikker.

Zwarte olijven, zo uit de pot. Zwarte olijven met peterselie en rozemarijn. Zwarte olijven met sinaasappelschil.
Voor een uitgebreide lunch kun je denken aan:
⇨ Twee quiches (laat het deeg weg en gebruik 4 tot 5 eieren in het mengsel dat je normaal als vulling zou nemen), de een met bijvoorbeeld kip en broccoli, de ander met gehakt en een pakket roerbakgroenten.
⇨ Een frisse salade met een eenvoudige dressing van olie en azijn.
⇨ Een stevig gevulde salade, bijvoorbeeld met gekookte sperziebonen erdoor.
⇨ Een pan vol gebraden kippenpootjes of gehaktballetjes.
⇨ Een bord met verschillende stukken vis.
⇨ Een schaal met gestoofde uien uit de oven.
⇨ Een schaal met in sinaasappelsap geglaceerde worteltjes.
⇨ Eenpersoons spinazie-ei-bacon-taartjes, gebakken in muffinvormen.
⇨ Schaaltjes met gemarineerde zwarte olijven, gemarineerde groene olijven, gemarineerde blokjes kaas, augurken, geglaceerde zilveruitjes, walnoten, pijnboompitten, pompoenpitten.

Voor de kaasliefhebber ben ik naar de kaasboerderij gefietst. Op de plank oude nagelkaas, redelijk jonge fenegriek en een boerenbelegen. De plakjes geitenkaas heb ik uit de winkel gehaald en opgerold neergelegd.

Een stevige salade door het gebruik van witte boontjes. Verder: bleekselderij, rode ui, snoeptomaatjes, peterselie, citroenschil.
Heb je een grotere familie of vriendenkring of kies je ervoor om de gasten 's avonds uit te nodigen, maak er dan twee pannen soep bij.
⇨ Courgettesoep gemaakt van 2 uien en 3 courgettes
⇨ Rode bietensoep, zoals Borscht met prei en kool
⇨ Pompoensoep met linzen
⇨ Ouderwetse erwtensoep
⇨ Bruine bonensoep
Enkele salades extra zijn altijd handig.
⇨ Zuurkoolsalade
⇨ Doperwten-muntsalade
⇨ Chinese kool met gember salade
Als dessert kun je zelf een mooie fruitsalade maken of appels warm uit de oven serveren.
--- einde inkijkpagina ----
De les over Feestjes is veel langer en behandelt ook een barbecue, een kerstdiner en borrelhapjes.