Diabetes 2 omkeren is een leefstijl

Diabetes type 2 krijg je niet in één dag, dat duurt jaren. Het omkeren van diabetes 2 duurt ook jaren. Diabetes 2 omkeren is een leefstijl.

Diabetes type 2 omkeren in een paar weken

Het lijkt mogelijk; met een streng dieet en wat beweging is het mogelijk om binnen een paar dagen tot een week heel mooie bloedsuikerwaarden te hebben. Als je dat strenge dieet volhoudt, lijkt het alsof je er al bent. Je nuchtere waarden zijn mooi, je HbA1c (de langere termijnbloedsuikerwaarde) is mooi. De arts zal jou feliciteren.

Kijk je echter naar de fysiologie van het lichaam, dan zie je dat de insulineresistentie, de onderliggende oorzaak voor diabetes 2, niet verdwenen is. Je ziet anatomisch een lichaam met een hoog risico op diabetes 2: overgewicht, bolle buik, weinig conditie. Je kunt ook de fysiologie meten: OGTT of HOMA-ir gecombineerd met HOMA-β geven duidelijk insulineresistentie aan. De huisarts kan naar meer gebruikelijke indicatoren kijken: hoge bloeddruk en verstoord lipidenprofiel is niet verminderd.

Dat betekent dat als je een volkoren boterham met jam of een gewone maaltijd met aardappelen, vlees en groente gaat eten, dat de bloedsuiker weer hoog zal zijn. De diabetes is weggemoffeld, maar niet omgekeerd.

Diabetes 2 krijgen duurt jaren

Het krijgen van overgewicht duurt voor veel mensen jaren, je kruipt langzaam in kledingmaat omhoog. Tegelijkertijd zie ik dat hoe zwaarder mensen worden, hoe minder energie ze hebben en hoe meer ze de makkelijke route kiezen. Bijvoorbeeld wekelijks met de auto boodschappen halen in plaats van drie keer per week op de fiets. Of niet hijgend op een afspraak willen aankomen, dus de lift nemen in plaats van de trap.

Ook fysiologisch zijn er processen die eerst nog wel werken, maar langzaam niet meer. Eerst hebben de spieren buffercapaciteit voor glucose, later neemt die af. De lever had buffercapaciteit, maar die vermindert ook. Steeds meer organen gaan last hebben van de overvloed aan glucose en daarmee de vrije vetzuren in het bloed, de alvleesklier weet de glucose nog maar net weg te werken. Totdat die het ook niet meer aan kan. Dit zijn allemaal meetbare stappen.

Diabetes 2 omkeren duurt daarom ook meerdere jaren

De alvleesklier moet geholpen worden door rust. De lever moet geholpen worden zichzelf te herstellen. De spieren moeten weer buffercapaciteit krijgen. En dat gaat niet in een dag, dat gaat niet in een week of 1 maand.

Er is een strikt protocol dat ik kan inzetten bij mensen die al insuline gebruiken, in overleg met de behandelend arts, om in korte tijd grote resultaten te behalen. Dat is een intensief traject van minimaal 3 maanden en daarna nog regelmatige controles gedurende een of twee jaar. Daarmee helpen we de alvleesklier en lever meteen de goede kant op. Maar het gevoeliger maken van de spieren duurt zeker die een tot twee jaar.

Dat geldt ook voor het mildere traject, het leefstijltraject dat ik toepas bij mensen die een hoog risico hebben of medicatie gebruiken die geen hypo’s kan veroorzaken. Dat duurt jaren. Want afvallen doe je het liefst met een halve kilo per week, niet sneller. Dan heeft het vel tijd om mee te krimpen. Dan heb jij tijd om te wennen aan jouw nieuwe zelfbeeld. Ook het opbouwen van de conditie duurt maanden.

Je hebt mij daar niet jaren bij nodig. Zodra je begrijpt wat er nodig is, kun je heel goed zelf aan de slag. En kom je bij mij terug als je vragen hebt.

Zalm met groenten een leefstijl

“Het beste dieet is het dieet dat je lang kunt volhouden”

Tja, dat woord dieet. Dat klinkt voor de meeste mensen zwaarder dan het is. In mijn hoofd komen dan beelden voorbij van hongerige mensen knagend op een wortel. En dat is niet het beeld dat hoort bij mijn manier van aanpak. Bij mijn aanpak geen honger, alleen trek op de momenten dat het weer bijna tijd is om te eten. En dat is heel gezond.

Ik ga met jou op zoek naar wat jij kunt eten. Wat voedend is, waar de vitaminen in zitten. Wat verzadigend is, zodat je niet snel weer trek hebt. Naar wat jij ook lekker vindt (en dat mag gerust een beetje vet zijn).

  • Haalbaar voor jou
  • Passend bij de anderen aan tafel
  • Lang vol te houden

Diabetes 2 omkeren duurt voor jou wellicht een jaar. Start vandaag en bedenk hoe je volgend jaar terugkomt van vakantie.

Share Button

Laat een reactie achter