6 tips tegen muggen in de nacht

Muggen kunnen je uit de slaap houden en een goede nachtrust is belangrijk als jij je diabetes type 2 wilt verminderen of als je wat gewicht wilt kwijtraken.

Muggen storen de nachtrust

Muggen hebben de vervelende eigenschap dat ze steken en daarmee een jeukende muggenbult achterlaten. Die jeuk kan een verstoorde nachtrust geven. Meer storend is het zoemende geluid dat ze laten horen als ze vliegen. Vooral als ze vliegen bij het hoofd, omdat dat vaak onder het laken uitsteekt en de bron is van kooldioxide, waar de muggen blindelings op afkomen.

Een ongestoorde nachtrust is belangrijk voor diabeten

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond gewicht en aan een stabiele bloedsuikerwaarde. Daarom is het juist bij mensen met diabetes type 2 zo belangrijk om een goede nachtrust te hebben.

Voorkom muggen in de slaapkamer

Als er geen muggen op de slaapkamer zijn, kunnen ze je niet uit de slaap houden.

Tip 1 Hordeur

Op warme zomerse dagen is het lekker om de kamer goed te kunnen luchten als het in de avond weer wat koeler wordt. Sommige liefhebbers luchten de hele nacht door en slapen met de deur open. Plaats daarom niet alleen een hor voor het raam, maar plaats ook een hordeur aan de andere kant van het kozijn waar de slaapkamerdeur zit. Dit scheelt aanzienlijk in het aantal muggen dat de slaapkamer weet te bereiken in de schemering of in de nacht.

Tip 2 Klamboe

Heb je geen ruimte voor een hordeur of mag je niet schroeven in het kozijn, kies dan voor een ruime klamboe. Hij moet tot op de grond kunnen hangen langs alle zijden van het bed.

Als je de klamboe opgehangen hebt, is het even oefenen om het zoemende geluid te negeren. Als je echter zeker weet dat de zoemers aan de buitenkant zitten, val je ook bij dat geluid lekker in slaap.

Tip 3 Muggenlamp

Als je ook de klamboe niet aan het plafond mag bevestigen, dan is de muggenlamp een volgend effectief middel. Dat valt ook te combineren met tip 1 en 2. De muggenlamp straalt blauw licht uit, waar de muggen op afkomen om daarna met een korte tik te worden geëlektrocuteerd. Je kunt hem een half uur voor je gaat slapen aanzetten en dan de rest van de nacht aan laten. Je kunt er ook voor kiezen om hem ‘s nachts alleen aan te zetten als er een mug op de kamer is. Kies wel een versie waar goede ervaringen mee zijn, de kleinere en goedkopere lampen zijn niet zo effectief.

Toch een mug? Dan wordt het jagen of verjagen

Als je de mug wilt vangen en buiten zetten, kijk dan eens bij de spinnenvanger. Vooral geschikt voor de tragere muggen. Ik heb er geen ervaring mee, maar wie diervriendelijk wil zijn, zou dit eens kunnen proberen.

Tip 4 Elektrische vliegenmepper

De muggenmepper is effectief, vooral als je de mug ziet zitten. Mijn lezerspubliek is wat ouder, dus als je een brildrager bent en je hebt hem niet op je nachtkastje liggen, dan is dit het goede moment om jouw bril op het nachtkastje te leggen.

De voordeel van de elektrische boven de normale muggenmepper is dat je geen muur nodig hebt om tegen aan te slaan, met rode vlekken als gevolg. Je kunt de mug in de lucht raken en dat maakt de raakkans groter.

Als je gestoken bent

Als de mug je heeft geprikt, dan is het ideaal als er geen jeukende bult ontstaat, zodat je lekker kunt doorslapen.

Tip 5 Het warmte apparaatje

Bite-away is een handzaam apparaatje met een klein metalen plaatje, ter grootte van een muggenbult. Het apparaatje geeft een paar seconden lang warmte af, heet genoeg om het muggenspeeksel af te breken. Het is wel zo heet dat je even wat prikken en pijn voelt, maar dat is meteen over als het apparaatje weer van de huid gaat. Omdat het muggenspeeksel is afgebroken, ontstaat er geen jeuk. Ook niet de volgende dag.

Ik heb hier goede ervaringen mee, vooral als ik een avondje buiten heb gezeten en zeker tien keer ben geprikt. Alle tien even een paar seconden verhitten en ik kan rustig naar bed.

Tip 6 Homeopathie

Ga niet zelf aan de slag, maar vraag een klassiek homeopaat naar de acute behandeling van muggenbulten. Daar is een middel voor. Ik heb het een hele zomer gebruikt, waarin mijn man naast mij in bed wel werd gestoken en ik zelfs geen mug in de buurt hoorde. Het is mij niet duidelijk of de mug mij stak of niet, maar ik kreeg er geen bulten van. Alleen al door die gedachte sliep ik heerlijk.

Andere tips

Jazeker zijn er andere tips: citronella, DEET, rook, lavendel, biergist, ventilator, walnotenboom, citroengeranium, Azaron, Prikweg en nog veel meer. Deze tips heb ik niet genoemd omdat ze bij mij niet effectief bleken of te giftig zijn. Werken ze bij jou wel, dan gewoon blijven gebruiken.

Muggen vermeerderen zich snel

Nu er weer wat regen valt, zijn de muggen in hun ideale omstandigheden om zich te vermeerderen. Een dakgoot die niet goed leegloopt, een bakje dat ergens is achtergebleven waar regenwater in blijft staan, of wat sierspullen in de tuin die water kunnen vangen, dat zijn allemaal plekken waar de vrouwtjesmug haar eitjes legt en waaruit nieuwe muggen komen.

Kijk eens goed rond wat je kunt doen tegen muggen in jouw tuin of bij jouw huis. Samen met de bovenstaande tips moet het lukken om een mugvrije nazomer in te gaan.

Wil je meer van dit soort praktische tips? Volg het blog van Diabetesvrij leven door je te abonneren op de gratis nieuwsbrief. Dan krijg jij de tips maandelijks in jouw e-mail.

Share Button

5 reacties

 1. Tineke op 29 augustus 2016 om 12:49

  Bedankt voor deze tips Marian! Hoewel ik zelf weinig last heb van muggen in de slaapkamer en in de rest van het huis, geloof ik zeker dat deze tips gaan helpen om de overlast van muggen te beperken.

  • Marian op 31 augustus 2016 om 11:14

   Dank voor jouw reactie. Wat heerlijk om ongestoord in huis te kunnen zitten, blijkbaar woon ik in een wat meer waterrijke omgeving.

 2. Monique op 31 augustus 2016 om 10:47

  Altijd handig deze tips! Wij hebben in huis geen horren en ik word dan ook soms wakker gezoemd. Nu minder omdat ik ‘s nachts een ventilator aan heb staan. Goed slapen is belangrijk voor een goede gezondheid, daarom heb ik in mijn blog (http://www.tipstimemanagement.nl/tips-time-management/3-beste-tips-slapeloze-nachten/ ) een link naar jouw tips opgenomen, Marian, bedankt!

  • Marian op 31 augustus 2016 om 11:23

   Mooie tips Monique, die in jouw blog staan. Ze gelden zeker ook voor mensen met diabetes type 2. Vooral de tobbers en woelers onder ons is het zeker raadzaam om bij de link van Monique te kijken.

   • Monique op 31 augustus 2016 om 11:32

    Dankjewel, Marian. Gezondheid gaat ons beide ter harte, al hebben we een andere “aanvliegroute”.

Laat een reactie achter