Gemotiveerd afwijken van de richtlijnen

Een zorgverlener dient zich aan de landelijke richtlijnen te houden, tot hij merkt dat er betere zorg is voor zijn patiënt. Dan moet hij afwijken.

De landelijke richtlijnen

Afspraken binnen de beroepsgroep van bijvoorbeeld huisartsen of diëtisten worden landelijke richtlijnen genoemd. Deze zijn zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en hebben als doel de optimale zorg voor de patiënt te beschrijven. Er bestaan ook multidisciplinaire richtlijnen, die de samenwerking tussen meerdere beroepsgroepen regelt.

Zorgvuldige richtlijnen

Het maken van een landelijke richtlijn kan enkele jaren duren. Er moeten veel stappen worden genomen om tot een zorgvuldig onderbouwde richtlijn te komen. Er zijn veel mensen bij betrokken, voor het zoeken naar literatuur tot het lezen van de conceptversies.

Groenten in de pan gebakken, courgette, paprika, champignons

Lekker eten met minder koolhydraten

Een richtlijn is een soort wet

De afspraak is, dat de richtlijn wordt nagevolgd. Daarop kan een zorgverlener worden aangesproken door zijn patiënten, collega’s, maar ook door de (tucht)rechter. Daarom voelt een richtlijn voor veel zorgverleners als een wet.

Maar de wet BIG is belangrijker

In artikel 40 lid 2 staat dat de zorgverlener zijn zorg moet evalueren en bijstellen. Dus als er betere zorg is voor de patiënt, dan moet de arts of paramedicus die verlenen. Hij moet dan van de landelijke richtlijn afwijken. De wet BIG gaat boven de landelijke richtlijn.

Gemotiveerd afwijken

Zodra de arts of bijvoorbeeld diëtist afwijkt van de landelijke richtlijn, moet dat beschreven worden in het dossier van de patiënt met een motivatie. Die motivatie kan bijvoorbeeld zijn:

 • Voor deze patiënt werkt de landelijke richtlijn niet, daarom wordt het alternatief ingezet.
 • De groep met patiënten die afgelopen jaar volgens de landelijke richtlijn is behandeld is geëvalueerd en de resultaten vallen tegen, daarom wordt het alternatief ingezet.
 • Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat een alternatief beter werkt dan de landelijke richtlijn, daarom wordt het protocol in deze praktijk dat alle patiënten volgens het alternatief worden behandeld.

Diabetes type 2 kan effectiever worden behandeld

Afgelopen zaterdag was het Ancestral Health Symposium, waarbij meerdere onderzoeken aantoonden dat je snel gezondheidsvoordelen hebt bij een andere manier van eten.

Een onderzoek van slechts 14 dagen laat al zien dat het aantal eigenschappen van het metabool syndroom met 1 kan dalen. Dat wil zeggen dat in 14 dagen tijd je een van de volgende symptomen niet meer hebt:

 • (te veel) buikvet (buikomvang groter dan 102 cm voor mannen en 88 bij vrouwen)
 • hoge bloeddruk
 • te hoog glucose (nuchter)
 • te hoge triglyceridegehalte in het bloed en
 • laag HDL (het ‘goede’) cholesterol.

De Nederlandse versie staat op het blog van Evert Berkelaar.

Foto van een bord met gebakken platvis, een beetje gebakken aardappelen en salade

Het paleo dieet is vooral herkenbare voeding uit de natuur

Cochrane onderzoek laat een effectievere behandeling zien

Een recent Cochrane review toont aan dat een paleo dieet sneller effect heeft dan de landelijke richtlijnen. De Nederlandse samenvatting staat in een persbericht van het LUMC.

Jij bent aan zet

Ben jij huisarts, praktijkondersteuner of diëtist en zie je positieve effecten van een koolhydraatbeperkte leefwijze bij patiënten met metabool syndroom of verhoogde bloedsuikers? Ga daar dan mee door en gebruik bovenstaande motivatie naar arts/verwijzer en naar patiënt.

Ga ook zelf evalueren zoals de Wet Big zegt. Kijk eens hoe de patiënten het doen bij koolhydraatbeperking en kijk hoe de patiënten het doen bij de landelijke richtlijnen. Onderzoek en onderbouw. Op naar een betere kwaliteit van leven.

Share Button

3 reacties

 1. Monique de Man op 30 september 2015 om 17:43

  Deze week hartpatiënt gehad die van praktijkondersteuner full support heeft gekregen om kh beperkt te gaan eten. Mw eet nu kaascrackers met roomboter en ham om haar bloedglucose te laten dalen. Met alle risico’s hoge inname verzadigd vet en natrium. Dat kan toch niet uw bedoeling zijn van deze actie. Ik wil hiermee benadrukken dat er vaak geen algemene voedingsadviezen gegeven kunnen worden aan patiënten. Dieetbehandeling is maatwerk.

  • Marian op 30 september 2015 om 21:24

   Beste Monique,

   Dank je wel voor jouw reactie. Het doel van mijn artikel is om aan huisartsen/praktijkondersteuners en diëtisten te laten weten dat er alternatieven zijn op het advies van de Gezondheidsraad en de NHG standaarden. Wetenschappelijk onderbouwde alternatieven die beter werken.

   De nieuwe richtlijn van de NDF voor voeding bij diabetes (2015) geeft al aan dat koolhydraatbeperking gunstig is: “Op korte termijn (< 1 jaar) is er relatief overtuigend bewijs dat koolhydraatbeperking bij diabetes mellitus type 2 met overgewicht gunstiger is wat betreft lichaamsgewicht, lipiden en cardiovasculair risico dan vetbeperking." Ook de twee onderzoeken die ik in mijn artikel heb genoemd geven duidelijk de positieve effecten aan van (verzadigd) vet op het metabool syndroom en daarmee hart- en vaatziekten. Daarmee kan ik begrijpen dat de praktijkondersteuner kiest voor de koolhydraatbeperkte en vetrijke voeding. Ik ben het met jou eens als je suggereert dat die voeding meer zou moeten zijn dan kaas, ham en roomboter. Ik hoop dat er ook een grote hoeveelheid groenten in haar dieet zit. Het ligt buiten mijn expertise om iets te zeggen over de taakverdeling tussen huisarts, praktijkondersteuner en diëtist. Met vriendelijke groet, Marian Bosma

 2. Marian op 1 oktober 2015 om 12:07

  Na herlezing heb ik een aanpassing gedaan in de genoemde zorgverleners. Mijn doelgroep voor dit blog is zowel de huisarts als de praktijkondersteuner als de diëtist. In de versie van gisteren werd ten onrechte een andere taakverdeling gesuggereerd, zoals terecht opgemerkt.

Laat een reactie achter