Bij hoesten wordt vaak hoestsiroop gebruikt. De helft of meer van de hoestsiroop is suiker en daar kunnen we goed zonder. Het is eenvoudig om de hoestdrank te vervangen door thee.

Suiker heeft een conserverende werking

Suiker maakt hoestsiroop lang houdbaar. Dat was praktisch vroeger, toen voorraden verse of gedroogde kruiden schaars waren. Tegenwoordig hebben supermarkten en groenteboeren verse kruiden en gedroogde kruiden ruim op voorraad. Dus is die suiker overbodig geworden.

Tijm is het belangrijkste ingrediënt in hoestsiroop

Tijm is in gedroogde vorm een prima kruid voor stoofpotten, uiensoep of tomatensaus. Of in tijmthee. Deze is in natuurvoedingswinkels in zakjes te koop en ook zelf te maken.

Een foto van een theeglas met tijmthee

Een warm glas tijmthee

Recept tijmthee

Doe 1 theelepel gedroogde tijm in een mok.
Schenk hierop kokend water tot de mok vol is en laat 10 minuten trekken.
Zeef de thee met een theezeefje. Ik heb nog geen thee-ei gevonden waar de smalle blaadjes van de tijm niet door gaan.
Drink met kleine slokjes gedurende de dag.

Last van kriebelhoest?

Voeg aan de tijmthee een snuf fijngemalen peper toe.

Anijszaad als lekkere verleider

Het tweede ingrediënt in hoestsiroop is vaak anijszaad. Ook daarvan is thee te zetten. In de winkel kun je zoeken naar kruidenthee met anijs erin.

Recept anijsthee

Doe 1 theelepel gedroogde anijszaadjes in een mok. Neem geen steranijs, dat is een andere smaak.
Schenk hierop kokend water tot de mok vol is en laat 10 minuten trekken.
Zeef de thee met een theezeefje.
Drink deze thee als hij wat meer is afgekoeld.

Lekkere variatie: laat een half kaneelstokje meetrekken.

Zoethout maakt het zoeter

Als laatste ingrediënt staat vaak zoethout op het etiket van de hoestsiroop. Zoethout is verkrijgbaar als stokje om op te knagen, maar ook in kleinere stukjes, ideaal voor de thee. Koop zakjes zoethoutthee of losse zoethoutstukjes zodat je zelf kunt doseren.

Recept zoethoutthee

Doe een halve theelepel zoethout stukjes in een mok, of gebruik een thee-ei.
Schenk hierop kokend water tot de mok vol is en laat 10 minuten trekken.
Zeef de thee met een theezeefje of haal het thee-ei eruit.
Proef en als de thee te sterk is, voeg nog wat gekookt water toe.

Natuurlijke stoffen kunnen een allergische reactie geven

Anijs en tijm kunnen bij gevoelige personen een allergische reactie geven. En zoethout kan bloeddrukklachten geven. Voor alle kruidenthee geldt: niet langer dan 6 weken gebruiken, als je dagelijks twee mokken drinkt.

Diabetes voorkomen en suiker in de thee

Gesuikerde dranken verhogen de kans op diabetes, ongesuikerde dranken verlagen de kans op diabetes type 2. Doe daarom geen suiker of honing in de kruidenthee. Geniet van de pure thee.

 

Share Button

2 reacties

  1. Nelly Kiel-Klunder op 20 maart 2018 om 16:34

    Als je de tijm in een papieren theefilter doet gaan de blaadjes er niet door!

    • Marian op 3 april 2018 om 17:19

      Dat klopt Nelly, dat is ook een mooie oplossing.

Laat een reactie achter