Koel drinken bij warm weer

Koel drinken is lekker op een warme dag. Als kraanwater gaat vervelen is dit een lekker suikervrij alternatief. En makkelijk te maken.

Warm tot heet weer

Als de temperatuur stijgt en we een zomers gevoel krijgen, dan drinken we niet graag warme thee. Dan willen we iets koels. Een glas kraanwater kan gaan vervelen, daarom hier een tip voor een lekkere koude drank die je zelf kunt bereiden. Een drankje zonder suiker of zoetstoffen.

Niet te koud drinken

Een te grote overgang tussen de warme lucht en het koude drankje met ijsklontjes is niet goed. Voor wie er gevoelig voor is, resulteert dit in een protest van de ingewanden. En voor je het weet moet je een paar keer naar het toilet rennen. Dat wil ik voorkomen.

Dus wel koel drinken, maar niet strikt koelkast koud en al helemaal zonder ijsklontjes.

Maak een pot  groene ijsthee

Groene thee zet je het best bij een temperatuur van 80 graden. Mijn truc: vul 1/5 tot 1/4 van de pot met koud kraanwater, doe daarop het kokende water en dat samen is ongeveer 80 graden. Bij deze temperatuur wordt de groene thee minder bitter.

Neem 2 zakjes groene thee op een hele pot en laat deze 5 minuten trekken. Dat mag gerust thee met een fruitsmaak zijn.

Haal de theezakjes eruit en voeg 1 schijf citroen toe. Boen altijd de buitenkant van de citroen schoon, daar kan antischimmelmiddel op zitten.

Zet de pot op een onderzetter in de koelkast om verder af te koelen. Beter voor het milieu en jouw geld is het laten afkoelen op het aanrecht tot je de pot met de vlakke hand kunt beetpakken zonder dat het pijn doet en daarna in de koelkast zetten om verder af te koelen. Je kunt hem een uur voor gebruik er weer uithalen, als je hem niet zo heel koud wilt.

Nu heb je de ijsthee klaar.

Maak hem in de ochtend

Als je deze ijsthee in de ochtend al maakt, is hij ‘s middags goed op temperatuur. Bovendien hoef je dan ‘s middags als het buiten het meest warm is, de keuken niet in om hem te maken.

Heb je maar één theepot, schenk hem dan na het trekken over in een kookpan of ovenvaste schaal.

Andere voorbeelden van koel drinken

Je kunt ook kraanwater op smaak brengen met fruit, kruiden en eetbare bloemen. Deze week kreeg ik bij een bijeenkomst dit te drinken: water met limoen, komkommer en viooltjes. Heerlijk aromatisch.

koel drinken met viooltjes, komkommer en limoen

Als je toch in de keuken bent, denk even na over de andere maaltijden

Als het warm is, is de motivatie om lang in de keuken te staan minder. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je in de ochtend al kunt doen.

Bedenk dat je een salade snel kunt snijden en wassen (zet in de koelkast) en maak de salade vlak voor het eten af.

Bedenk wat er mogelijk aan stoofpotjes in de vriezer ligt, laat die vast ontdooien. Die kan heerlijk gecombineerd worden met bijvoorbeeld witte kool of spitskool. Snijd de kool heel dun, bewaar in de koelkast en roerbak vlak voor tijd. Stoofpot opgewarmd erbij. En als je grote eters aan tafel hebt, denk dan aan wat doperwten als aanvulling of een wortelsalade.

Geniet van deze zomerse dag met lekker koel drinken

Ik wens jullie een fijne dag toe.

Share Button

Laat een reactie achter