Metformine geneest niet, ook al heet het geneesmiddel

Metformine geneest niet. Het heet wel geneesmiddel, maar die naam wordt ook gebruikt voor middelen die het lichaam wel beïnvloeden, maar niet genezen.

Metformine de eerste keuze bij diabetes type 2

En daar gaan we al de mist in: het is de eerste keuze van de medicijnen die kunnen worden gegeven, als de diagnose is gesteld én de volgende stappen niet hebben geholpen:

 • voorlichting en educatie
 • aanpassing van de voeding
 • stimulering van lichaamsbeweging.

Heb jij geen zin in Metformine? Dan is dit het rijtje waar je aan moet werken:

 • Vraag aan de huisarts waar je bloedsuikerwaarden aan moeten voldoen, om te voorkomen dat je Metformine moet gaan gebruiken of om te zorgen dat je Metformine in overleg met de arts kan gaan afbouwen.
 • Pas je voeding aan, zodat je geen bloedsuikerpieken krijgt. En wel alle voedingsstoffen uit ‘gewoon’ eten.
 • Beweeg, bouw je conditie op, minimaal een uur per dag.

Geneest een geneesmiddel?

Kan, maar hoeft niet. Volgens de Geneesmiddelenwet geldt voor een geneesmiddel dat het geneest of ziekte/aandoening voorkomt, dat het helpt bij de diagnose of de fysiologie verbetert of herstelt. Denk aan de oogdruppels die de oogarts gebruikt bij zijn onderzoeken, die genezen niet. Denk aan bloeddrukverlagers, die verlagen de bloeddruk, maar halen de oorzaak niet weg. En dat geldt ook voor Metformine: die verbetert de fysiologie maar zorgt niet dat je beter bent.

Metformine geneest niet, maar houdt de bloedsuikers laag

Als je namelijk zou genezen door de Metformine, dan zou je na verloop van tijd kunnen stoppen met de Metformine. En dat is niet zo. Als je naar het Farmacotherapeutisch compas kijkt, dan zie je dat er wel aanwijzingen zijn om Metformine te verhogen en ook om over te stappen naar andere middelen, maar afbouwen en stoppen staat er niet in. Het geneest dus niet.

Metformine is een drijfhulpmiddel, het zorgt dat je net niet verdrinkt

Diabetes type twee wordt wel vergeleken met langzaam verdrinken. Eerst kunnen je cellen de glucose niet meer verwerken en stijgt je bloedsuiker. Als dat door gaat zelfs met medicatie, geeft de alvleesklier aan dat het niet meer gaat en heb je insuline nodig. Tegelijkertijd krijgen je bloedvaten problemen (verhoogde bloeddruk) en is jouw lichaam aan alle kanten schade aan het herstellen door de hoge bloedsuikerwaarden (verhoogde cholesterol). Er ontstaat schade aan de kleine bloedvaatjes in bijvoorbeeld de ogen (vlekjes in het oog, beginnende blindheid), in de nieren (beginnen met falen, lekken eiwitten), in de geslachtsorganen (erectieproblemen bij mannen) en zo kan ik nog even door gaan. Heel langzaam verdwijnen steeds meer lichaamsfuncties tot de molen er mee stopt. Een groot deel van de hartaanvallen heeft diabetes als oorzaak. Je bent verdronken in de diabetes.

Metformine kan er voor zorgen dat je nog een tijdje kunt blijven drijven. Maar belangrijker is: naar de kant gaan! Voel die bodem onder je voeten en loop naar de kant.

Metformine zorgt dat je net niet verdrinkt

Help jezelf te genezen

Lees nog even terug in de eerste alinea: je kunt zelf veel doen om gezondere bloedsuikerwaarden te krijgen. Sterker nog, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft aan dat 80% van de mensen met diabetes type 2 gezond zouden kunnen worden door aanpassing van hun leefstijl. Dus ga wandelen, pak de fiets, ga zwemmen, zingen, dansen. Kijk eens naar wat je eet en wat je snoept. Trakteer jezelf op drie goede maaltijden per dag en laat alle koekjes en snoepjes achterwege. En vooral geniet van het leven!

Je kunt weer van de Metformine af (afbouwen in overleg met de arts).

Vind je het lastig om een goed beeld te krijgen van wat je moet doen om jouw diabetes te verminderen? Dan heb ik voor jou een oplossing. Ik heb een e-book geschreven waarbij ik het verschil aangeef tussen wat je kunt doen om je diabetes te verergeren en wat je kunt doen om het te verminderen. Het is een pdf, dus prima leesbaar op pc, tablet en smartphone. Voor wie hem al ziet in de rechterkolom: vraag het e-book aan. Lees je dit op je smartphone start dan hier.

Share Button

4 reacties

 1. Tineke op 19 september 2017 om 11:43

  To the point en duidelijk! De kern van jouw verhaal is dat je er voor kunt kiezen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van je gezondheid. En ja, je moet er wel moeite voor doen om je leefstijl en voeding aan te passen en meer te bewegen. Maar als je kwaliteit van leven daarmee vooruit gaat en je bijvoorbeeld geen Metformine hoeft te gebruiken, waar kies jij dan voor?

  • Marian op 19 september 2017 om 12:01

   Ja, dat bedoel ik. Maar wellicht nog belangrijker is de stap ervoor. Je bewust zijn dat je er zelf iets aan kunt doen. Wellicht was het moment van de diagnose diabetes verwarrend, onverwachts. Dan hoor je niet alle tips die worden gegeven. Juist dan is het belangrijk om na een week of twee weken nog eens een afspraak te maken met de huisarts om door te praten wat het betekent op langere termijn en wat je er zelf aan kunt doen. Huisartsen zijn over het algemeen heel blij als een patiënt zelf aan zijn gezondheid wil werken. Dus vraag er vooral om.

   • Harriette op 4 november 2017 om 16:55

    Hoi,wat ben ik blij dit te lezen! Mijn verpleegkundige beweert bij hoog en laag dat ik er niet vanaf kom. Ik wil die troep niet slikken. Mijn suiker was “maar” 7 ,en nu 5,6. Maar nu ga ik terug naar mijn homeopatisch arts,die mij 20 jr. Geleden al op een suikervrij dieet gezet wat ik 10 jr. heb volgehouden. Tot een dietiste beweerde dat ik suiker moest eten ,noten was uit den boze . Nu eet ik weer 10 jr. verkeerd en ja slik 1 metformine… 5 dec.heb ik weer een afspraak met deze arts (homeopatische) om te vragen mij weer te helpen. Toevallig eet ik iedere dag al walnoten,verse groenten iedere week. Zelfs zuurkool verse van de groenteboer heb ik….

    • Marian op 4 november 2017 om 18:18

     Het is goud waard om je eigen handleiding te kennen. Als je goed gaat zonder suiker, dan is suiker echt niet nodig. Sterker nog, niemand heeft suiker nodig in de vorm van witte kristalsuiker of in de vorm van tarwebloem.
     Kijk ook eens of je kookboeken kunt vinden over oervoeding, het kookboek Hoe word ik 100 of het kookboek van Karine Hoenderdos. Dan zit je ook op het goede spoor. Vrij van suiker, vrij van snelle koolhydraten. Want 1 Metformine kun je makkelijk weer weg-eten met natuurlijke voeding zonder toegevoegde suikers.
     Succes!

Laat een reactie achter