Een voordeel van maatwerk bij diabetes 2 is voorkomen van oogschade

Diabetes type 2 verminderen kan goed. Je hoort verschillende jubelende geluiden. Maar als je er mee aan de slag gaat, houdt dan rekening met de methode, om oogschade te voorkomen.

Diabetes type 2 is voor 80% omkeerbaar

In die laatste 20% zitten mensen die ten onrechte als type 2 gediagnosticeerd zijn, mensen die medicijnen zoals Prednison gebruiken die voor verhoging van de bloedsuikers zorgen en mensen die al heel lang insuline gebruiken. Voor die laatste groep wordt de kans op herstel kleiner naarmate ze langer insuline gebruiken.

Voor de rest goed nieuws: diabetes 2 is omkeerbaar.

Zelf aan de slag, wat zijn de gevaren?

Vaak geeft een boek, kookboek of methode richtlijnen voor anders eten. Dit kan in combinatie met de medicijnen voor diabetes leiden tot een hypo. Dat voelt niet alleen naar, maar kan ook gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld auto rijdt op dat moment. Daarom eerst in overleg met de behandelaar hoe je omgaat met je medicatie als je anders gaat eten.

Vaak hoort bij de nieuwe leefstijl ook meer bewegen. Mensen met diabetes 2 kunnen echter sneller ontstekingen krijgen aan pezen. Daarom is een voorzichtige start met bewegen belangrijk. Beter langzaam en leuk opbouwen dan te snel van start en met een peesplaatontsteking een paar weken niet kunnen lopen.

Als de bloedsuikerwaarden hoger zijn dan de behandelaar het graag ziet, kan een plotselinge daling in bloedsuikers de al bestaande retinopathie verergeren. In andere woorden: je zou er snel blijvende oogschade van kunnen krijgen. Zie ook het blog van vorige week over retinopathie bij diabetes 2.

Eenzijdig eten of te bewerkt eten door een voedingsgroep te schrappen, waardoor een tekort aan nutriënten ontstaat. Denk daarbij aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. En juist voor een goede gezondheid is een nutriëntenrijke voeding noodzakelijk.

Maatwerk bij diabetes 2, wat bedoel ik daar mee?

Voor wie wat verder weg woont, heb ik de online cursus geschreven. Die houdt rekening met voldoende nutriënten, langzaam overschakelen en opbouwen en heeft als voorwaarde dat je vooraf toestemming vraagt aan de behandelaar. Die cursus is in eigen tempo en tijd te volgen en heeft als groot voordeel boven een boek dat je via het dagboek vragen aan mij kunt stellen die ik dan persoonlijk beantwoord. Zo kan ik makkelijk suggesties doen als je bijvoorbeeld geen varkensvlees eet of geen kaas verdraagt. Dat is maatwerk, ik geef dan advies op maat, passend bij jou.

Voor wie in de regio woont is er de persoonlijke begeleiding. Vooral als je als je niet kunt afvallen en je hebt al meerdere methoden geprobeerd. En als je diabetes 2 hebt met meer dan een soort medicatie. Dan gaan we eerst met testen kijken hoe jouw lichaam reageert, wat er ontbreekt of dwars zit en dan werken we primair aan jouw gezondheid. Als de gezondheid goed is, vermindert de diabetes makkelijk. Ook zonder extreme diëten of zweten in de sportschool. Het maatwerk is een soort puzzel (zie foto bij dit blog), waarbij sommige stukjes nog op hun plek liggen, anderen makkelijk verschoven kunnen worden en we naar sommige stukjes even moeten zoeken. En dat puzzelen op gezondheid, dat vind ik leuk.

Meer over de cursus  Info over cursus

Of neem contact op voor de persoonlijke begeleiding klik voor contact info

 

Share Button

Laat een reactie achter