De meeste mensen met diabetes…

De meeste mensen, dat zijn niet alle mensen. Ieder mens is uniek, daarom zijn er vele uitzondering en verschillen. Dat maakt een algemeen advies bij diabetes ook alleen geschikt als je ongeveer bent zoals de meeste mensen. Val je overal buiten, dan kan ik je ook helpen.

De meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2

Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben diabetes, waarvan 1,1 miljoen diabetes type 2. Dus de meeste mensen hebben type 2.

Ongeveer 100.000 mensen hebben diabetes type 1. Dat is een vorm die op dit moment nog niet te genezen of om te keren is. Heb je overgewicht bij diabetes type 1, of neemt jouw zin in bewegen steeds meer af, dan ben je van harte welkom bij mij. Mijn ervaring is dat halvering van de benodigde hoeveelheid insuline haalbaar is, maar medicatievrij is niet mogelijk.

Mythe: Alle mensen met diabetes kunnen medicatievrij worden.

De meeste mensen met diabetes type 2 kunnen volledig medicatievrij worden

Als ik naar de onderzoeken kijk, dan gaat het om 80% van de mensen met type 2 die 100% medicatievrij kunnen worden. In die andere 20% zitten mensen die medicatie gebruiken die diabetes 2 kan veroorzaken, zoals Prednison. De diabetes 2 verminderen kan dan wel, maar diabetesvrij is niet mogelijk. Ook zitten in deze 20% de mensen met een nog onterechte diagnose type 2, omdat ze wellicht diabetes LADA of diabetes MODY hebben. Speelt overgewicht of te weinig beweging een rol, dan ben je van harte welkom. Dan ga ik bloedsuikers optimaliseren met leefstijl, maar diabetesvrij is niet mogelijk.

Mythe: Alle mensen met diabetes 2 kunnen medicatievrij worden

De meeste mensen met diabetes type 2 hebben overgewicht

Mensen met overgewicht kunnen diabetesvrij worden als ze 10 tot 15% van hun overgewicht kwijtraken. En ook hier is weer de uitzondering, er zijn ook slanke mensen met diabetes type 2. Ook die zijn te helpen, door te kijken naar de samenstelling van de voeding en naar de opnamemogelijkheid van de voeding door het lichaam. Spelen darmproblemen een rol? Bevat de voeding voldoende vitaminen en mineralen en vooral vezels? Ben jij een slanke type 2, dan ben je van harte welkom.

Mythe: Alle mensen met type 2 hebben overgewicht

De meeste mensen met diabetes type 2 en overgewicht vinden bewegen niet leuk

En dat is goed te verklaren, want er is te weinig energie in de spieren om te bewegen. De suikers blijven in de bloedbaan in plaats van dat ze kunnen worden opgenomen door de spieren. Die spieren hebben daardoor te weinig energie en bewegen is dan ook vervelend. Gelukkig is ook daar wat aan te doen. Ik kan je vertellen welke voeding jouw spieren energie geven, zonder dat de bloedsuikerwaarden nog verder omhoog gaan.

Die voeding werkt niet bij iedereen, 2 op de 1000 mensen kan daaruit geen energie maken. Ook op die uitzondering ben ik alert bij mijn klanten.

Nu we toch over uitzondering praten: er zijn voldoende mensen met diabetes type 2 en overgewicht die voldoende bewegen en daarmee hun bloedsuikers niet naar beneden krijgen.

Mythe: Alle mensen met type 2 zijn lui en willen niet bewegen

Dé mens met diabetes bestaat niet

Heb je diabetes type 1, LADA, MODY (met verschillende subtypes), type 2 of type 3c? Speelt er overgewicht of ondergewicht? Beweeg je al veel of moet je nog in beweging komen? Gebruik je al insuline of zit je nog op tabletmedicatie? Zijn er andere medische redenen die bijdragen aan jouw diabetes 2?

Met een hamer in de hand is elk probleem een spijker

Gelukkig beschik ik over meer gereedschappen dan alleen een hamer. Die hamer gaat succes opleveren bij ‘de meeste’ mensen, daar heb ik mijn e-book voor geschreven. Ben jij een uitzondering, dan is er meer gereedschap nodig, daarvoor ontwikkelde ik de cursus Diabetesvrij leven.

Ook slanke mensen met diabetes type 2 kan ik helpen en ook de mensen die al diverse methoden zonder blijvend succes hebben geprobeerd zijn bij mij van harte welkom. Ik ben bioloog van huis uit, ik kijk voorbij de symptomen naar het functioneren van het lichaam, naar de werking van de organen, ik test graag de insulineresistentie en de bètacelcapaciteit en stel een persoonlijk actieplan op. Daarvoor is de persoonlijke begeleiding die ik aanbied. Specifiek voor jouw situatie, voor jouw lichaam met alle uitzonderingen erbij.

Mijn naam is Marian Bosma, ik ben meer dan een leefstijlcoach, ik ben diabetes verminder coach.

Share Button

5 reacties

 1. Judith op 18 juni 2018 om 16:08

  Interessant! Ik wist niet dat als suikers niet opgenomen worden door de spieren mensen geen energie voor bewegen hebben! En goed om te weten dat dat dus kan veranderen als je andere voeding neemt.

  • Marian op 20 juni 2018 om 10:04

   Hallo Judith,
   Dank voor jouw reactie. Ja en dan zijn er zeker drie mechanismen waar ik gebruik van kan maken om de energie weer in de spieren te krijgen. Eerst voeding aanpassen, dan komt bewegen vanzelf.

 2. H. Ketting op 18 juni 2018 om 16:47

  Vraag: wanneer ik bij de arts een vingerprikje krijg is mijn waardé altijd hoger dan
  Bij bloedafname. Als de bloeddruk wordt opgemeten bij dé arts is deze ook altijd veel te hoog dan wanneer ik thuis opmeet. Zou het vingerprikje door spanning te hoog kunnen zijn ?

  • Marian op 20 juni 2018 om 10:39

   Dat zijn leuke vragen. Die verhoogde bloeddruk bij de arts wordt ook wel eens witte jassen bloeddruk genoemd, inderdaad, de spanning en niet te vergeten het effect van op tijd aanwezig moeten zijn, dan naar de spreekkamer als je aan de beurt bent, dat kan allemaal de bloeddruk verhogen.

   Gemiddeld genomen levert een vingerprik een lagere bloedglucose waarde op dan bij bloedafname (veneus). Zie deze link voor de verschillen in de tabel: http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Achtergrond-van-diabetes-Hoe-weet-ik-of-ik-diabetes-heb
   Als de waarde van een vingerprik hoger is bij de arts, dan kunnen er vele redenen zijn. Als eerste kijk ik altijd naar de procedure: vinger gewassen en gedroogd? Strips niet over de datum? Meetapparaat recent nog geijkt?
   Een vinger kan namelijk wat zweet aan de buitenkant bevatten met naast wat zout ook wat suiker. Die minimale hoeveelheid kan al voldoende zijn om de meting te verstoren.
   Daarnaast kan het moment van de dag van invloed zijn: Beide momenten nuchter? Beide momenten even ver na het opstaan? Beide keren even ver fietsen of lopen? Hoe verder je weg moet of hoe langer na het ontbijt, hoe groter de kans dat cortisol er voor gezorgd heeft dat de bloedsuikerwaarden hoger zijn.
   En als laatste: ja, als je bang bent voor die vingerprik of voor de arts, dan kan dat ook nog de bloedsuikerwaarde verhogen. Dat zou je kunnen testen door te vragen of de assistente het mag bepalen. Dan ga je een kwartier voor de afspraak al in de wachtkamer zitten, een rustig muziekje in je oren, gezellig leesboek mee (geen thriller) en dan vragen of zij naar jou toekomt om te prikken i.p.v. dat jij opstaat en naar haar toe gaat.

   Succes met puzzelen, wat er van invloed is. Of je gaat je er gewoon bij neerleggen dat er altijd verschil in zit. Ik vind de nuchtere waarde namelijk redelijk onbelangrijk, juist omdat die van zoveel verschillende factoren afhankelijk is. De HbA1c is veel belangrijker. Die moet dalen naar 42 en lager.

   Fijne dag!

 3. Sabine Schalkwijk op 21 juni 2018 om 10:56

  Dank Marian voor de informatie met betrekking tot de uitzonderingen en de mogelijkheden die je hebt om ook deze mensen te helpen met jouw tools

Laat een reactie achter