Is diabetes type 2 erfelijk?

Ik hoor af en toe mensen met diabetes type 2 zeggen dat ze erfelijke diabetes hebben. En dan is het lastig om hen te vertellen dat ze geen erfelijke diabetes type 2 hebben. Dat iemand slordig heeft uitgelegd dat het gaat om een erfelijke aanleg voor diabetes type 2.

Diabetes type 2 lijkt erfelijk

Ik hoor uitspraken als:

 • Diabetes zit bij mij in de familie.
 • Mijn vader heeft het ook en mijn oom is er aan overleden.
 • Ik kan er niets aan doen, ik heb erfelijke diabetes 2.
 • Mijn hele familie heeft diabetes 2.
 • Ik heb de diagnose nu ook en ik zal op termijn ook insuline moeten spuiten.

Ik krijg een naar gevoel bij die uitspraken

En dat nare gevoel komt, omdat ik weet dat er een misverstand speelt. En als ik dat misverstand weghaal, dat er dan veel pijn en verdriet naar boven kan komen. Verdriet omdat die persoon als kind al te zwaar was. En ook verdriet omdat ze op haar 14e al naar de diëtist werd gestuurd, vanwege haar overgewicht. En daarna nog jaren verdriet van de vele jaren lijnen, anders zijn dan leeftijdgenootjes, niet mee kunnen doen. Juist in de periode van pubertijd en jong volwassen zijn. Het verdriet van vele strenge woorden, veroordeeld worden om hoe je eruit ziet, maar niet de compassie horen voor wat je allemaal meemaakt door je diabetes type 2. Dat ze ondanks de inzet, geen effect zagen. En dan moet ik toch doorpakken, in het belang van die persoon met diabetes type 2.

Diabetes type 2 is niet erfelijk

Daarentegen is de aanleg voor diabetes type 2 wel erfelijk. De aanleg, wat betekent dat?

De kans op diabetes type 2 is hoger als een familielid diabetes type 2 heeft. En hoe meer familieleden en hoe dichterbij, hoe groter de kans op diabetes. Het gaat allemaal om kansen. Want er is geen 1 op 1 relatie dat als jouw vader of moeder het heeft, dat jij het ook krijgt.

Verlaag je kans op diabetes type 2

Aan je aanleg kun je niets doen, dat heb je meegekregen. Maar aan je kans op diabetes type 2 kun je veel doen.

 1. Stop met roken
 2. Eet voldoende groenten, omega 3 vetzuren en vezels
 3. Eet geen geraffineerde koolhydraten
 4. Bij overgewicht: val af in kilogrammen, maar ook in centimeters in tailleomvang
 5. Beweeg elke dag 30 minuten (als je gezond bent) of 60 minuten (bij hoge kans op diabetes 2)
 6. Zorg voor voldoende nachtrust
 7. Ontspanning is noodzakelijk

Veel groenten verlagen de kans op diabetes type 2

Als je naar jouw gevoel eet en leeft volgens deze regels en je hebt nog steeds overgewicht en/of diabetes type 2, dan ben je bij mij van harte welkom. Ik ben ook Oerslank coach en heb meerdere analysemethoden om te zien waarom je niet kunt afvallen of waarom je bloedsuiker niet wil dalen. En dan is er een kleine kans dat je een andere variatie van suikerziekte hebt dan diabetes type 2. Als ik dat vermoed, stuur ik je door naar de huisarts met de juiste termen, zodat de huisarts gericht onderzoek kan aanvragen. Ik help jou graag jouw kans op diabetes type 2 te verlagen of jouw diabetes type 2 te laten verdwijnen.

Ook als:

 • je geen overgewicht hebt en toch diabetes type 2.
 • veel beweegt en toch diabetes type 2 hebt.
 • je in een rolstoel zit en daarom minder kunt bewegen en diabetes type 2 hebt.

Mijn naam is Marian Bosma, ik ben diabetes-verminder-coach. En als ik met andere mensen praat over diabetes type 2, dan hoor ik ook vaak: “Dat had ik ook.” Diabetes verminderen is mogelijk. Ken jij ook mensen die geen diabetes type 2 meer hebben? Deel die ervaring dan hieronder.

Share Button

3 reacties

 1. E. de Groot op 25 juli 2020 om 12:39

  Ik heb diabetis 2 , geen overgewicht (62 kg) ben 76 jaar train regelmatig 2 tot 3 keer 1,5 uur . Als ik minder koolhydraten ga eten val ik af. Ben veel minder suiker gaan eten dat heeft niet geholpen. Slik nu 3 tabletten metformine 500 mg. Suiker zit nuchter op 7,1. Heb tijdelijk een blessure ben daardoor minder gaan hardlopen maar suiker bleef op 7,1. Anders eten dus minder koolhydraten helpt me niet want ik val gelijk af.

  • Marian op 26 juli 2020 om 11:04

   Hallo Ernst,
   Minder koolhydraten is niet altijd nodig. Tragere koolhydraten kunnen een oplossing zijn. Dus gewoon brood (snelle koolhydraat) vervangen door brood gebakken met meel van de molen of een gerecht met peulvruchten. Kijk maar eens bij de glycemische index. Als je overschakelt zou je bijvoorbeeld een week alle producten met een glycemische index hoger dan 70 kunnen schrappen en dat vervangen door alternatieven van 35 en lager. De week erna alles boven de 55 schrappen en vervangen en ten slotte in de derde week alleen maar voeding van 35 en lager. In deze drie weken ga je vooral kijken of je je gewicht kunt behouden.

   Pas daarna komt een fase waarin je gericht de nuchtere suiker kunt laten dalen. Als je daar tips voor wilt, geef dan opnieuw een seintje, dan maak ik tijd voor een telefonische afspraak om een cursus op maat voor jou te maken.
   Groet, Marian

Laat een reactie achter